Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Νήσος Μογιέν: Το μικρότερο εθνικό πάρκο στον κόσμο


Κρυμμένο ανάμεσα στα γαλάζια νερά του Ινδικού Ωκεανού, στις ακτές του μεγαλύτερου νησιού στο αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών, Μαέ, το μικροσκοπικό νησί Moyenne μπορεί να υπερηφανεύεται ως το μικρότερο εθνικό πάρκο στον κόσμο, το Εθνικό Πάρκο του Νησιού Μογιέν (Moyenne Island National Park).
 
 
 
Το Μογιέν έχει έκταση μόλις 0,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ότι όμως του λείπει σε μέγεθος, το αντισταθμίζει με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη συναρπαστική κληρονομιά του. Με το καταπράσινο τοπίο, τις παρθένες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά, αυτό το απομονωμένο καταφύγιο έχει κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στους πιο εξαιρετικούς φυσικούς προορισμούς στον κόσμο.
 
 
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές του εθνικού πάρκου του Μογιέν είναι η επιτυχία της διατήρησης του. Το 1964, ο 49χρονος Άγγλος Brendon Grimshaw -ένας επιτυχημένος συντάκτης εφημερίδων σε μερικές από τις πιο σημαντικές εφημερίδες στην Αφρική- αγόρασε το νησί -έναντι 20.000 δολαρίων- γιατί αγαπούσε τη φύση και αφιερώθηκε στη μετατροπή του σε καταφύγιο για τη χλωρίδα και την πανίδα των Σεϋχελλών. Το 1973 και για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, ο Grimshaw εγκαταστάθηκε στο νησί και εκκαθάρισε ακούραστα χωροκατακτητικά είδη, φύτεψε χιλιάδες δέντρα -πάνω από 16.000, λένε- και επανέφερε ενδημικά φυτά για να αναβιώσει το φυσικό οικοσύστημα του νησιού.
 
Ο Brendan Grimshaw 

Σήμερα, χάρη στις προσπάθειες του Grimshaw, το νησί είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν και να δουν πολλά γηγενή φυτά, όπως τους διάσημους φοίνικες Coco de Mer που παράγουν τον μεγαλύτερο σπόρο στο φυτικό βασίλειο αλλά και διάφορα είδη πουλιών, χελώνες και γκέκο -λένε ότι ο Grimshaw έφερε και εξέθρεψε 109 τεράστιες χελώνες και πάνω από 2.000 άγρια πουλιά-, δημιουργώντας ένα μαγευτικό περιβάλλον για τους λάτρεις της άγριας ζωής και τους φωτογράφους. Σήμερα, το νησί διαθέτει πάνω από τα 2/3 όλων των ενδημικών φυτών στις Σεϋχέλλες και έχει γίνει σύμβολο διατήρησης.
 

Εκτός από τους φυσικούς του θησαυρούς, το νησί έχει και πλούσια ιστορία. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια του κρησφύγετου ενός πειρατή, όπως και ο συντηρημένος τάφος του θρυλικού πειρατή Charles Laing. Τέλος, η ιστορία του νησιού είναι συνυφασμένη με ιστορίες θαμμένων θησαυρών.
 

Για να διατηρηθεί η παρθένα κατάσταση του νησιού και να προστατευτεί το εύθραυστο οικοσύστημά του, η πρόσβαση επισκεπτών στο εθνικό πάρκο του νησιού Μογιέν ελέγχεται αυστηρά, κάτι που επιτρέπει στον περιορισμένο αριθμό καθημερινών επισκεπτών να απολαύσουν την ανέγγιχτη ομορφιά και τη γαλήνη αυτού του μικροσκοπικού τροπικού παραδείσου.
 
 
Τα κρυστάλλινα νερά που περιβάλλουν το Μογιέν είναι γεμάτα από θαλάσσια ζωή, καθιστώντας το ιδανικό σημείο για καταδύσεις, όπου μπορεί να δει κανείς πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους, τροπικά ψάρια και θαλάσσιες χελώνες.
 
 
Όσο για τον Grimshaw, λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του, του πρόσφεραν 45 εκατομμύρια δολάρια για το νησί, αλλά εκείνος αρνήθηκε καθώς η επιθυμία του ήταν το Μογιέν να γίνει εθνικό πάρκο για να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι εκατομμυριούχοι.
 
 
Ο Brendon Grimshaw πέθανε στη Βικτώρια, την πρωτεύουσα του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών στο νησί Μάχε, τον Ιούλιο του 2012, σε ηλικία 87 ετών και είναι θαμμένος στο νησί Μογιέν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου