Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Θερμοπίδακες κρύου νερού

Ο Andernach Geyser
 
Όταν μια υπόγεια πηγή έρχεται σε επαφή με θερμούς βράχους που θερμαίνονται από μάγμα, προκαλώντας βρασμό του νερού, "εκρήγνυνται" περιοδικά ένας τυπικός θερμοπίδακας ο οποίος εκτοξεύει στήλες θερμού νερού (γι' αυτό και επίσημα αποκαλούνται και "διαλείπουσες θερμές") και ατμό. Η προκύπτουσα διαστολή του υπερθερμαινόμενου νερού το αναγκάζει μαζί με τον ατμό να εκτοξευθούν από μια επιφανειακή οπή με αποτέλεσμα το φαινόμενο του θερμοπίδακα. Όμως, δεν εκτοξεύεται ατμός από όλους τους θερμοπίδακες, αλλά, σε μερικούς από αυτούς το νερό προωθείται από αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Το νερό σε αυτούς τους θερμοπίδακες είναι κρύο και έτσι αυτοί ονομάζονται θερμοπίδακες κρύου νερού.
 
Οι θερμοπίδακες κρύου νερού είναι πολύ σπάνιοι και υπάρχουν ελάχιστοι στον πλανήτη μας.
 
 

Andernach Geyser
 

Ο θερμοπίδακας Andernach στη Γερμανία είναι ο υψηλότερος θερμοπίδακας κρύου νερού στον κόσμο, φθάνοντας σε ύψη από 30 έως 60 μέτρα. Ξεπήδησε για πρώτη φορά το 1903 όταν ανοίχτηκε μια γεώτρηση βάθους 343 μέτρων στη χερσόνησο Namedy σε αναζήτηση κοιτασμάτων ανθρακικού οξέος. Αρχικά, ο θερμοπίδακας χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή και εμφιάλωση μεταλλικού νερού, αλλά οι καταστροφές που υπέστη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου εμφιάλωσης. Μετά το τέλος του πολέμου, μια εταιρεία μίσθωσε
το μέρος και άρχισε να εξάγει διοξείδιο του άνθρακα για τα επόμενα 30 χρόνια, όταν τεχνικά προβλήματα προκάλεσαν το εκ νέου κλείσιμο. Το 2006, ο θερμοπίδακας επανενεργοποιήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο. Συνήθως, ο Andernach γκέιζερ εκρήγνυται κάθε δύο ώρες, για έξι έως οκτώ λεπτά τη φορά.

 
Crystal Geyser
 

Ο θερμοπίδακας Crystal βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Green River στη Γιούτα των ΗΠΑ. Ο θερμοπίδακας δημιουργήθηκε το 1936 όταν
διανοίχτηκε σε βάθος 800 μέτρων μια εξερευνητική πετρελαιοπηγή και, εν αγνοία των υπευθύνων, μπήκε σε έναν υδροφόρο ορίζοντα γεμάτο με διοξείδιο του άνθρακα στα 215 μέτρα περίπου. Έκτοτε, ο θερμοπίδακας εκρήγνυται περιοδικά και αποβάλλει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και νερού. Εκρήγνυται κάθε 8 με 22 ώρες, μερικές φορές μέχρι και 30 λεπτά. Το νερό που εκτοξεύεται μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 40 μέτρα, αλλά σήμερα είναι λιγότερο από 6 μέτρα. Οι ερευνητές που τον μελετούν πιστεύουν ότι έχει βουλώσει μερικώς επειδή διάφοροι ρίχνουν πέτρες στην τρύπα και πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει το θερμοπίδακα.
 

Herľany Geyser
 

Ο θερμοπίδακας Herľany είναι ο μόνος ενεργός θερμοπίδακας κρύου νερού στη Σλοβακία και εκρήγνυται από το 1872, κάθε 24 με 32 ώρες και εκτοξεύει νερό σε ύψος 10 με 15 μέτρα. Κάθε έκρηξη διαρκεί περίπου 25 λεπτά.
 

Wallender Born
 

Ο Wallender Born είναι ένας θερμοπίδακας κρύου νερού στο γερμανικό χωριό Wallenborn και βρίσκεται κοντά στον θερμοπίδακα Andernach. Οι εκρήξεις του Wallender Born συμβαίνουν περίπου κάθε 35 λεπτά, με κάθε έκρηξη να διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Σε αντίθεση με άλλους ψυχρούς θερμοπίδακες, η έκρηξη μοιάζει λιγότερο με σιντριβάνι και είναι λιγότερο επιθετική. Το μέγιστο ύψος της στήλης νερού φτάνει περίπου τα 4 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου