Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Το άγαλμα της "Ροκ Γιαγιάς" στην Μαδρίτη

 
Μια καταπληκτική γιαγιά, της οποίας η ζωή άλλαξε μια μέρα που αποφάσισε να συνοδεύσει τον εγγονό της σε μια ροκ συναυλία και έγινε φανατική θαυμάστρια της metal μουσικής, αλλά και σύμβολο της ροκ σκηνής της Μαδρίτης της δεκαετίας του '80.
 
 
 
Η Ángeles Rodríguez Hidalgo γεννήθηκε στην Αργεντινή, αλλά πριν ακόμα κλείσει έναν χρόνο ζωής, οι γονείς της μετακόμισαν στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Όταν ενηλικιώθηκε ήταν μια απλή γυναίκα και, όταν έμεινε χήρα στα 41 της, έκανε δύο δουλειές για να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά της. Έζησε στην εργατική γειτονιά της Μαδρίτης στο Vallecas, όπου, τη δεκαετία του 1980, η heavy metal μουσική ήταν δημοφιλής στους νέους.

Στα 70 της, αποφάσισε να πάει σε μια ροκ συναυλία με τον εγγονό της. Της άρεσε, όμως, τόσο πολύ που δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα metal show και έγινε η αγαπημένη φιγούρα της ροκ σκηνής του '80 στη Μαδρίτη.
 


Με την πάροδο του χρόνου, η "la abuela rockera" ("ροκ γιαγιά") συνεργάστηκε με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, και μάλιστα είχε τη δική της στήλη στο περιοδικό Heavy Rock. Η εικόνα της εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ "Toca Madera" του συγκροτήματος Panzer, εμφανίζοντάς την ντυμένη με δερμάτινα και κάνοντας το σήμα των κεράτων με τα δάχτυλά της.

Το 1999, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της, η καλλιτέχνης Carmen Jorba δημιούργησε ένα χάλκινο γλυπτό της γιαγιάς, με το ένα χέρι ψηλά, αναδημιουργώντας την εικόνα από το άλμπουμ των Panzer. Κάποια στιγμή, βάνδαλοι έσπασαν τα δάχτυλα του αγάλματος και το άφησαν έτσι για πολλά χρόνια, οπότε και επισκευάστηκε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου