Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η διακλάδωση του ποταμού Nerodimka

Το σημείο όπου διαχωρίζεται ο ποταμός Nerodimka
 
Ο ποταμός Nerodimka στην περιοχή Nerodime του Κοσσυφοπεδίου είναι ο μόνος ποταμός στην Ευρώπη που εκβάλει σε δύο διαφορετικές θάλασσες, ένα φαινόμενο γνωστό ως διακλάδωση. Το αριστερό τμήμα εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα και το δεξιό στον Θερμαϊκό και το Αιγαίο Πέλαγος.
 
 

Ο ποταμός Nerodimka πηγάζει ως Golema Reka στην οροσειρά Nerodimka και σχηματίζεται από δύο κύριους παραπόταμους, τον Golema (Velika) Reka και τον Mala Reka, που συγκλίνουν κοντά στο χωριό Nerodime e Epërme. Στη συνέχεια, ρέει με κατεύθυνση δυτικοανατολικά, με τη λεκάνη του να χωρίζεται στα περίχωρα της πόλης Φεριζάι (στα αλβανικά) ή Ουρόσεβατς (στα σερβικά). Ο βόρειος κλάδος εκβάλλει στον ποταμό Sitnica, ο οποίος τελικά χύνεται στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των ποταμών Ιμπάρ, Μοράβα και Δούναβη. Ο κύριος νότιος κλάδος συγχωνεύεται με έναν άλλο βραχίονα του ποταμού Nerodimka, συνεχίζοντας το ταξίδι του προς το Αιγαίο μέσω των ποταμών Lepenc και Αξιού (ή Βαρδάρη).

Η διακλάδωση είναι ένα κατασκευασμένο χαρακτηριστικό, που διευκολύνεται από την κατασκευή ενός τεχνητού καναλιού, αν και η ροή προς τα κάτω παραμένει φυσική.
 

 
Τον 14ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά της Σερβίας, Στέφανου Ούρου Β' Μιλούτιν (ένας από τους πιο ισχυρούς ηγεμόνες της Σερβίας κατά τον Μεσαίωνα. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και εορτάζεται στις 30 Οκτωβρίου), ανασκάφηκε ένα κανάλι για να συνδέσει τη λίμνη Sazlia με τον ποταμό Nerodimka, δημιουργώντας ουσιαστικά μια τεχνητή διάσπαση. Αυτό το κανάλι παρέσυρε το νερό από τον Nerodimka προς τα νότια, στον ποταμό Lepenec, ο οποίος αποτελεί μέρος της λεκάνης απορροής του Αιγαίου Πελάγους. Ο ποταμός Sitnica, που πηγάζει από τη λίμνη Sazlia, ρέει προς τα βόρεια στον ποταμό Ιμπάρ, που ανήκει στη λεκάνη απορροής της Μαύρης Θάλασσας.

Η διακλάδωση του Nerodimka βρίσκεται υπό κρατική προστασία από το 1979 και έχει κηρυχθεί ως αυστηρό καταφύγιο άγριας ζωής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου