Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τα φαντάσματα του Λευκού Οίκου


Η 1600 Pennsylvania Avenue στην Ουάσιγκτον δεν είναι το Amityville house, αλλά είναι ένα από τις πιο στοιχειωμένες κατοικίες στις ΗΠΑ. Στο πέρασμα των δεκαετιών -και ειδικά των πρώτων- οι ένοικοι του Λευκού Οίκου υπέστησαν αναταραχές, ασθένειες, κατάθλιψη, ακόμα και θάνατο. Οπότε δεν προκαλεί κατάπληξη ότι μερικές βασανισμένες ψυχές επέστρεψαν εκεί.



Όταν ο Τρούμαν μπήκε στον Λευκό Οίκο το 1945, έγραψε στη σύζυγο του για την νέα, τρομακτική κατοικία τους: "Κάθομαι σε αυτό το παλιό σπίτι... και ενώ ακούω τα φαντάσματα να κάνουν βόλτες στο διάδρομο ακόμη και εδώ μέσα στο γραφείο. Τα δάπεδα αναταράσσονται και οι κουρτίνες κουνιούνται -μπορώ να φανταστώ τον γέρο Άντυ [Τζάκσον] και τον Τέντυ [Ρούζβελτ] να τσακώνονται με τον Φράνκλιν [Roosevelt]."

Δείτε μερικούς από τους παράξενους "ένοικους" που λέγετε πως κατοικούν ακόμα στον Λευκό Οίκο.

Άμπιγκεϊλ Άνταμς


Ο Τζον και η Άμπιγκεϊλ Άνταμς ήταν οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου, ενώ ήταν ακόμα υπό ανοικοδόμηση. Ενώ δεν έζησαν για πολύ εκεί (ο Άνταμς δεν επανεξελέγη), η Άμπιγκεϊλ —ή τουλάχιστον το φάντασμα της— έκανε μεγάλη εντύπωση στο κτήριο. Με πολλά από τα δωμάτια ακόμα να κατασκευάζονται, η Πρώτη Κυρία προτιμούσε να κρεμάει την μπουγάδα της στο Ανατολικό Δωμάτιο καθώς ήταν το πιο ζεστό και στεγνό. Στα επόμενα χρόνια, αυτό το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε σαν υποδοχή και πολλοί έχουν αναφέρει το φάντασμα της κα Άνταμς, με ένα δαντελένιο σάλι και καπέλο και με τα χέρια της τεντωμένα σαν να κουβαλάει ρούχα. Άλλοι αναφέρουν μια ελαφριά μυρωδιά σαπουνιού μέσα από το δωμάτιο.


Άντριου Τζάκσον


Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λίνκολν το φάντασμα του Τζάκσον, ο 7ος πρόεδρος, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Η σύζυγος του, Μαίρη Τοντ, είπε πως το 1865 ήρθε αντιμέτωπη με το "εριστικό" φάντασμα στο παλιό υπνοδωμάτιο του, το Rose Room. Εριστικός και φλογερός στη ζωή, το φάντασμα του Τζάκσον ήταν τόσο θορυβώδες και μετά. Η κα Λίνκολν άκουσε πολλές φορές τον Τζάκσον να "βαριοπατά" και να "βρίζει" στο παλιό του δωμάτιο. Το στίιχειωμα επέμενε και στη δεκαετία του 1950 το Rose Room κέρδισε τη φήμη ως του πιο στοιχειωμένου στο Λευκό Οίκο. Οι επισκέπτες έχουν αναφέρει ήχους δυνατών γέλιων και ανεξήγητη κρύα σημεία στο χώρο.


Ντόλει Μάντισον


Η Ντόλει Μάντισον, η σύζυγος του 4ου προέδρου, Τζέιμς Μάντισον, "κόλλησε" με τον κήπο του Λευκού Οίκου από την πρώτη στιγμή. Αυτή φύτεψε τα διάσημα πλέον τριαντάφυλλα του Οίκου και πιστεύεται πως το πνεύμα της συνεχίζει να τα επισκέπτεται. Σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, όταν η σύζυγος του 28ου προέδρου Γούντροου Ουίλσον, Έντιθ, προσπάθησε να μετακινήσει τον κήπο, οι εργάτες ανέφεραν πως είδαν μια "πολύ θυμωμένη" Ντόλει και τα παράτησαν.


Αβραάμ Λίνκολν


Θεωρείτε το πιο κοινό φάντασμα του Λευκού Οίκου, αλλά η σύνδεση των Λίνκολν με τον κόσμο των πνευμάτων ξεκίνησε ενώ ζούσαν. Το 1862, όταν η Μαίρη Τοντ έχασε ένα γιο, τρελάθηκε τόσο που στράφηκε στους πνευματιστές, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον αγαπημένο της Willie. Οργάνωσε συνεδρίες στον Λευκό Οίκο, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος. Σε ένα γράμμα του το 1842 προς τον φίλο του Joshua Speed, ο Λίνκολν έγραψε, "Πάντα είχε μια ισχυρή τάση προς τον μυστικισμό". Αργότερα, προείδε τον θάνατο του σε ένα όνειρο. Πολλοί ένοικοι του σπιτιού έχουν αναφέρει τη θέαση του ή την παρουσία του. Η σύζυγος του Κάλβιν Κούλιτζ, Γκρέις, τον είδε να στέκεται, να κοιτάζει έξω από το παράθυρο του Οβάλ Γραφείου προς τα πεδία μαχών του Αμερικάνικου Εμφυλίου. Άλλες πρώτες κυρίες, ανάμεσα τους και η Έλινορ Ρούζβελτ —η οποία χρησιμοποιούσε το υπνοδωμάτιο του σαν γραφείο της— και η Lady Bird Johnson, σύζυγος του Λίντον Τζόνσον, επανειλημμένα ανέφερε πως ένοιωθε την παρουσία του. Όταν Ο Τσώρτσιλ επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές φορές βγήκε από το μπάνιο αναφέροντας την παρουσία του φαντάσματος του Λίνκολν να κάθεται στο τζάκι. Αργότερα, ο Ρήγκαν είπε την ιστορία για το πως η κόρη του, Maureen, και ο σύζυγος της, Dennis, είδαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μια διαφανή φιγούρα με ψηλό καπέλο να στέκεται στο παράθυρο του υπνοδωματίου του Λίνκολν όπου έμεναν. Το πνεύμα του όμως είναι καλό και βρίσκεται εκεί για να βοηθάει σε περιόδους κρίσεων.

φωτογραφία στην αρχή του θέματος: η πρώτη γνωστή φωτογραφία του Λευκού Οίκου, τραβηγμένη περίπου το 1846 από τον John Plumbe κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζέιμς Νοξ Πολκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου