Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Φωτογραφίες από τη Μάχη των Αρδεννών βρέθηκαν μετά από 70 χρόνια


Βρέθηκαν μαζί με την φωτογραφική μηχανή που ανήκε σε κάποιον στρατιώτη στα χαρακώματα

H Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο από τον γερμανικό στρατό, ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ' Ράϊχ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Μεύση και του λιμανιού της Αμβέρσας. Είναι μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάμεσα στις 89.000 απώλειες των Αμερικανών υπήρχε και κάποιος Louis J. Archambeau από το Σικάγο ο οποίος άφησε στα χαρακώματα, που είχε βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια του κρύου και του πυροβολικού, μια ενδιαφέρουσα έκπληξη.


Η μονάδα του βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και εκεί στα χαρακώματα ο Archambeau κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές.

Χαρακτηρίσθηκε MIA (Missing in action) στις 26 Δεκέμβρη του 1944. Η τελευταία γνωστή του θέση ήταν στην πλευρά του λόφου, στα χαρακώματα με μερικούς συντρόφους του. Δηλώθηκε KIA (Killed in action) στις 23 Φεβρουαρίου του 1945, όταν βρέθηκε το σώμα του. Οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του καλύπτονταν από το μυστήριο.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Mark Anderson του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ο φίλος του ιστορικός Jean Muller σάρωναν με ανιχνευτές μετάλλων το Λουξεμβούργο, όπου έγιναν οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί κατά τη Μάχη των Αρδεννών.


Ενώ οι δυο τους ήταν μέσα στο δάσος, βρήκαν ένα ακάλυπτο χαράκωμα και στο εσωτερικό του τα προσωπικά αντικείμενα ενός Αμερικανού στρατιώτη, που είχαν παραμείνει ανέγγιχτα σχεδόν για τρία τέταρτα του αιώνα.

Ανάμεσα τους ήταν και μια φωτογραφική μηχανή με το φιλμ ακόμα μέσα.

Όταν το φιλμ αναπτύχθηκε, οι Anderson και Muller συνειδητοποίησαν ότι είχαν βρει μια μικρή συλλογή από φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Archambeau τις τελευταίες του μέρες, κάτι σαν φωτογραφικό ρέκβιεμ.


Οι Anderson και Muller συνεργάστηκαν με την σελίδα TheTroubledShooters.com και βρήκαν κάποιον απόγονο του Archambeau, οπότε και του παρέδωσαν τις φωτογραφίες.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες στο TheTroubledShooters.com και διαβάστε όλη την εκπληκτική ιστορία (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου