Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η αμετακίνητη σκάλα του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα


Στην Ιερουσαλήμ υπάρχει μια ξύλινη σκάλα που δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της διαμάχης μεταξύ της Ελληνορθόδοξης και της Αρμένικης Εκκλησίας. Ονομάστηκε "Αμετακίνητη" μιας και βρίσκεται στο ίδιο μέρος από τον 18ο αιώνα.Η σκάλα το 1890 - πηγή

Κάποια στιγμή, μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ένας τεχνίτης, ο οποίος δούλευε στην αποκατάσταση του ναού, τοποθέτησε μια σκάλα σε έναν από τους τοίχους του ναού. Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος ήταν ή σε ποια Εκκλησία ανήκε -αν και υπάρχουν εικασίες ότι ανήκε στην Αρμένικη. Από τότε, η σκάλα παραμένει εκεί και κανείς δεν τολμά να την αγγίξει, για να μην διαταραχθεί το status quo και προκαλέσει την οργή των υπολοίπων μιας και το καθεστώς ιδιοκτησίας του Ναού μοιράζεται μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής, της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo της Ερυθραίας.

Ο Ναός το 1885. Η σκάλα φαίνεται κάτω από το πάνω, δεξί παράθυρο - πηγή

Η πρώτη φορά που αναφέρεται η σκάλα είναι σε ένα φιρμάνι του 1757 από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Α' ακολουθούμενο από ένα άλλο από τον σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α' το 1852.

Η σκάλα μετακινείται το 1997 - πηγή

Διάφορες λιθογραφίες δείχνουν τη σκάλα στα τέλη της δεκαετίας του 1830. Πιθανόν, η παλαιότερη εικόνα είναι ένα χαρακτικό που χρονολογείται από το 1728. Η παλαιότερη φωτογραφία στην οποία φαίνεται η σκάλα είναι από τα 1850.


Το 1981, ένα μήνα μετά από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', έγινε μια απόπειρα να μετακινηθεί η σκάλα, αλλά αποτράπηκε άμεσα από την τοπική αστυνομία -αν και ο ένοχος δεν πιάστηκε. Το 1997, η σκάλα αφαιρέθηκε και χάθηκε για εβδομάδες. Πιστεύεται ότι ήταν φάρσα, αλλά επεστράφη αργότερα λόγω των φημών για περαιτέρω συγκρούσεις. Το 2009 η σκάλα μετακινήθηκε και πάλι. Τοποθετήθηκε στο αριστερό παράθυρο για λίγο, ίσως για να καθαριστούν οι σκαλωσιές μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του καμπαναριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου