Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Άτακτες μοναχές, πρησμένοι μοναχοί και άλλες εκπλήξεις σε ιερά μεσαιωνικά χειρόγραφα!

Άγρια ζώα πολεμούν στο "The Breviary of Renaud de Bar" ή "The Breviary of Marguerite de Bar", Μετς, Γαλλία, 1302-1305

Αν κανείς ξεφυλλίσει ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο του 13ου αιώνα, μπορεί και να σκεφθεί ότι τα χυδαία αστεία άρεσαν στον Ιησού. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε εικονογραφήσεις με μακάβριες λεπτομέρεια, και σίγουρα όχι σε ιερά βιβλία.

Καταπληκτικές εικονογραφήσεις με ένα στυλό και φύλλα χρυσού


Η Rebecca Yanovskaya δημιουργεί εικονογραφήσεις με φανταστικά θέματα, θέματα από την επιστημονική φαντασία καθώς και τρόμου. Εμπνέεται από μυθολογικές ιστορίες, τις δυνάμεις της φύσης και την ομορφιά της ανθρώπινης μορφής.

Αν και ξεκίνησε με μικρά σκίτσα, τα έργα της όλο και γίνονται μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα, με χρυσό, floral μοτίβα και φυσικά υλικά, όπως τα ξύλινα πάνελ. Όλα τα έργα της τα κάνει με στυλό διαρκείας.



Το εκπληκτικό αφιέρωμα του Guardian για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας αιώνας από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν θέλεις μέσα σε 30 λεπτά να έχεις μια καλή εικόνα του τι συνέβη, αυτό είναι το ντοκιμαντέρ που χρειάζεσαι.

Η επέτειος για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου πλησιάζει και ο Guardian σε συνεργασία με τη Βρετανική Ακαδημία, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ, που πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσετε.

Δέκα ιστορικοί από 10 χώρες συμμετείχαν στη δημιουργία του, χρησιμοποιώντας, δημοσιεύματα της εποχής, διαδραστικούς χάρτες και σπάνιο οπτικό υλικό, μέσα από 30 λεπτά δίνεται μια πλήρης εικόνα του τι συνέβη.


Συμπεριλαμβάνονται σκηνές, με στρατεύματα να διασχίζουν τη Μεσοποταμία, Ιταλούς στρατιώτες να μάχονται στις Άλπεις, ενώ περιγράφονται οι αιτίες και οι επιπτώσεις του "Μεγάλου Πολέμου".

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα αραβικά και τα Χίντι.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ.

πηγή: news247.gr

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Το Εξκάλιμπερ είναι πραγματικό και δεν βρίσκεται στην Αγγλία αλλά σε ένα ιταλικό εκκλησάκι


Το θρυλικό σπαθί στον βράχο, το Εξκάλιμπερ, που συχνά συνδέεται με τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρο, υπάρχει! Όχι στο Άβαλον, αλλά στην Ιταλία. Βρίσκεται στο εκκλησάκι Montesiepi, κοντά στο αβαείο Saint Galgano στην πόλη Chiusdino της Τοσκάνης.

Αυτό το δέντρο κάνει 40 διαφορετικούς καρπούς!


Το "Δέντρο των 40 Καρπών" είναι μια σειρά υβριδικών δέντρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον καλλιτέχνη Sam Van Aken. Κάθε δέντρο παράγει πάνω από 40 διαφορετικούς τύπους πέτρινων φρούτων όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια και αμύγδαλα.

«Όποιος πηδάει πολλά παλούκια κάποιο θα του κάτσει στον….» Πώς βγήκε η φράση;

Ο αυτοκράτορας Νέρωνας θεωρείται εμπνευστής του θανατηφόρου «πηδήματος των λογχών»...

Σήμερα με αυτή τη φράση εννοούμε τον ριψοκίνδυνο ή τον αμφιβόλου ηθικής άνθρωπο ο οποίος έπεσε θύμα των ίδιων του των ενεργειών.

Ποιες είναι όμως οι ρίζες του περίεργου αυτού ρητού;

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Σύννεφα που μοιάζουν με κύματα!

φωτογραφία: jebleez

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης καταιγίδα στο Βόρειο Λίνκολν στην πολιτεία της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, ο redditor jebleez συνέλαβε αυτή την απίστευτη φωτογραφία που δείχνει ένα σύννεφο που μοιάζει με κύματα ωκεανού.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν από 11 ημέρες στο reddit όπου έφτασε στην πρώτη θέση στην πρώτη σελίδα και έχει προβληθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια φορές από τότε στο Imgur.

Στο reddit, ο φωτογράφος αναφέρει ότι η φωτογραφία δεν είναι HDR και ότι εισήγαγε το RAW αρχείο στο Lightroom, ενίσχυσε το clarity και το contrast, και αυτό είναι όλο!

10 πουλιά με πανέμορφα λοφία!

White-Crested Helmetshrike (Prionops plumatus) - πηγή

Πολλά πουλιά έχουν λοφία στο κεφάλι τους κάτι που χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων: απολιθώματα έχουν δείξει ότι πολλά είδη είχαν φτερά στα κεφάλια τους. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι για λόγους επίδειξης -κάτι που δεν είναι λάθος αν και η λειτουργία τους είναι μερικές φορές πιο περίπλοκη. Ωστόσο, μερικά πουλιά επιδεικνύουν τα λοφία τους μόνο σε ακραίες συνθήκες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και όμορφα.

Πόσο χρόνο χρειάστηκαν διάσημοι ζωγράφοι για να ολοκληρώσουν τα μεγαλύτερα έργα τέχνης;


Μπορεί να θαυμάζουμε εκπληκτικά έργα τέχνης όπως η κραυγή του Μουνκ και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ωστόσο οι διάσημοι καλλιτέχνες χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να τα ολοκληρώσουν.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Όταν τα αναλγητικά διαφημίζονταν με τη μορφή του θανάτου


Οι παράξενες εικονογραφήσεις που θα δείτε είναι δημιουργίες του Louis Crusius, γιατρού και καλλιτέχνη που γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν και μετακόμισε στο Σεντ Λούις του Μισούρι. Η Antikamnia Chemical Company χρησιμοποίησε αυτές τις εικονογραφήσεις σε μια σειρά από ημερολόγια που δημοσιεύτηκαν από το 1897 μέχρι το 1901 και τα οποία έστελνε σε γιατρούς που μπορούσαν να αποδείξουν τα αποτελέσματα των χαπιών της.

Η εταιρεία, της οποίας το όνομα σημαίνει "αντίσταση στον πόνο", ήταν γνωστή για την κατασκευή ενός φαρμάκου που ονομάστηκε Antikamnia, ενός παυσίπονου, που χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσει τα πάντα, από "νευρικότητα" μέχρι και τους "πονοκέφαλους των περιηγητών". Όπως και τα περισσότερα φάρμακα της εποχής, τα συστατικά τους μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες. Τα δισκία περιείχαν ακετανιλίδιο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κυάνωση -μια κατάσταση στην οποία το δέρμα γίνεται μπλε, λόγω ανεπάρκειας οξυγόνου.

Οι εικόνες είναι περίεργες, διασκεδαστικές, αλλά και με φυλετικά στερεότυπα -τόσο ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος παίζουν με φυλετικά στερεότυπα των Ιρλανδών μεταναστών και των Αφροαμερικανών.






από: Rare Books at WUSTLmed

Πώς γεννήθηκε ο Ταρζάν


Η ιστορία του πρώτου σύγχρονου υπερήρωα

Το 1911 ο 35χρονος Edgar Rice Burroughs προσελήφθη ως πωλητής ξυστρών. Όμως δεν ήταν και πολύ καλός στο επάγγελμα αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλων που είχε δοκιμάσει από το 1905 έως τότε.

Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του δύο δεκαετίες αργότερα αναφέρθηκε στον εαυτό του σε αυτό το χρονικό διάστημα της ζωής του ως εξής: «Ήμουν μια αποτυχία».

Πώς ξεκίνησαν όλα...

Ο Burroughs εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως πωλητής «φαρμάκων» για τον αλκοολισμό από πόρτα σε πόρτα.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ήταν και το να διαβάζει διάφορα περιοδικά για να ελέγχει αν δημοσιεύονταν οι διαφημίσεις της εταιρίας του όπως έπρεπε και χωρίς λάθη.


«Πολλές φορές τα έπαιρνα μαζί μου στο σπίτι. Υπήρχαν πολλές φανταστικές ιστορίες σε αυτά και παρότι δεν είχα γράψει ποτέ μου καμία ιστορία, ήξερα ότι θα μπορούσα να το κάνω. Αν υπήρχαν κάποιοι που πληρώνονταν για να γράφουν κάτι τέτοιο, κάλλιστα μπορούσα να το κάνω κι εγώ» είχε πει ακόμη.

Άλλωστε, το να επινοεί διάφορες ιστορίες δεν του ήταν και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με το βιβλίο «Uncle John’s All-Purpose Extra Strength Bathroom Reader» ο Burroughs υπέφερε από αϋπνία και όποτε έπεφτε στο κρεβάτι τα βράδια προσπαθούσε να αποσπάσει το μυαλό του δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες περιπέτειας με διάφορους ήρωες, η ζωή των οποίων δεν είχε καμία σχέση με τη δική του.

Ξεκίνησε να γράφει την πρώτη του ιστορία τον Ιούλιο του 1911. Προς τα μέσα Αυγούστου είχε ολοκληρώσει ένα χειρόγραφο 43.000 λέξεων. Ο τίτλος του ήταν «A Princess of Mars» και αναφερόταν σε ένα βετεράνο του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος από μια έκταση στην Αριζόνα βρέθηκε στον Άρη, πολέμησε με τους Αρειανούς και παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα εκεί.


Η «Πριγκίπισσα του Άρη» δημοσιεύτηκε με μερικές αλλαγές στο All-Story. Ο Burroughs πληρώθηκε 400 δολάρια.

Ο διευθυντής του All-Story, Thomas Newell Metcalf, ζήτησε στη συνέχεια από τον Burroughs να ετοιμάσει μία ακόμη ιστορία.

Τρεις εβδομάδες μετά παρέδωσε μια μικρή ιστορία με τίτλο « The Outlaw of Torn», ένα παραμύθι του 13ου αιών γύρω από ένα φανταστικό γιο του βασιλιά Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας. Όμως δεν άρεσε στον Metcalf και μπήκε στο ράφι.

Το Μάρτιο του 1912 ο Burroughs έγραψε στον Metcalf ότι εργαζόταν ήδη στην επόμενη ιστορία του.

Αφορούσε το γόνο μιας αριστοκρατικής οικογένειας της Αγγλίας, ο οποίος γεννήθηκε στην τροπική Αφρική κι έχασε τους γονείς του σε ηλικία 1 έτους. Το παιδί βρήκε, υιοθέτησε και ανέθρεψε ένας μεγάλος θηλυκός πίθηκος.

Το αγόρι αυτό ήταν ο Ταρζάν.


Ο Metcalf εντυπωσιάστηκε: «Η ιδέα σου είναι συναρπαστική και περιμένω με αγωνία να δω την ιστορία. Σίγουρα έχεις αξιοθαύμαστη φαντασία, μεγαλύτερη από οποιονδήποτε έχω γνωρίσει».

Στο τυπογραφείο…

Το Μάιο ο «Ταρζάν» (Tarzan of the Apes) είχε ολοκληρωθεί, παρότι ο ίδιος ο συγγραφέας δεν πίστευε ότι ήταν καλή ιστορία και είχε αμφιβολίες ως προς το τι πωλήσεις θα πετύχαινε.

Ο Metcalf είχε αντίθετη άποψη: Ο «Ταρζάν» ήταν μια καλή-πολύ καλή ιστορία», τού έγραψε εκείνο το καλοκαίρι:
«Αν καθίσεις και αναλογιστείς πόσες χιλιάδες ιστορίες διαβάζει καθημερινά ένας εκδότης, θα εντυπωσιαστείς όταν διαβάσεις αυτό που σου γράφω: δε μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από την ιστορία σου και την ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ. Είναι η πιο συναρπαστική και πρωτότυπη ιστορία που έχουμε διαβάσει ποτέ».

Μερικές ημέρες αφότου κυκλοφόρησε ο Ταρζάν η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα…

Το 1913 ο Burroughs κατοχύρωσε το όνομα «Ταρζάν» ως σήμα κατατεθέν.


Από τα περιοδικά στα βιβλιοπωλεία

Ο Burroughs κατάλαβε ότι τα πολλά λεφτά ήταν στα βιβλία και όχι στα περιοδικά. Άλλωστε τα περιοδικά μετά από ένα ή δύο μήνες εξαφανίζονταν από τα περίπτερα. Όμως ένα βιβλίο θα μπορούσε να «ζήσει» για χρόνια.

Οι πρώτοι εκδοτικοί οίκοι που απευθύνθηκε, ωστόσο, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τον «Ταρζάν» του. Έτσι ο Burroughs υπέγραψε συμβόλαιο με μια εφημερίδα, η οποία θα δημοσίευε την ιστορία του σε συνέχειες.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το πρώτο μυθιστόρημα του «Ταρζάν» πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα, χαρίζοντας μια τεράστια περιουσία τόσο στον Edgar Rice Burroughs, όσο και στον εκδότη του.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ο Burroughs έγραψε, κατά τη διάρκεια της ζωής του, 66 ακόμη μυθιστορήματα (26 από τα οποία ήταν για τον Ταρζάν).

Μέχρι το θάνατό του το 1950 είχε πουλήσει περισσότερα από 36 εκατομμύρια βιβλία σε 31 διαφορετικές γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

Ήταν ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

πηγή: newsbeast.gr

Όταν ο Τζίμι Χέντριξ πήγε στρατό για να γλυτώσει τη φυλακή


Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής, αποτελώντας ακόμα και σήμερα είδωλο για πολλούς καλλιτέχνες. Ωστόσο η παιδική του ηλικία υπήρξε αρκετά δύσκολη.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η αμετακίνητη σκάλα του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα


Στην Ιερουσαλήμ υπάρχει μια ξύλινη σκάλα που δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της διαμάχης μεταξύ της Ελληνορθόδοξης και της Αρμένικης Εκκλησίας. Ονομάστηκε "Αμετακίνητη" μιας και βρίσκεται στο ίδιο μέρος από τον 18ο αιώνα.

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες


Ο Τεξανός φωτογράφος Jeff Gusky μαζί με τον συγγραφέα Evan Hadingham πραγματοποίησαν έρευνα στα ξεχασμένα σπήλια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που δημοσιοποίησε το Νational Geographic στο τεύχος Αυγούστου, μας φέρνουν πιο κοντά στον τρόπο που ζούσαν κάτω από τη γη στα καταφύγια, οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φωτογραφίες που απεικονίζουν μηνύματα αγάπης, πίστης, πατριωτισμού σκαλισμένα σε τοίχους των σπηλαίων, εκεί όπου οι άνδρες έζησαν και πέθαναν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Υπόγειες αίθουσες διακοσμημένες με υπογραφές, συνθήματα και περίτεχνα σκαλίσματα. Εικόνες στις οποίες αν και δεν υπάρχει η ανθρωπινή παρουσία, ωστόσο είναι τόσο αισθητή. Οι εν λόγω φωτογραφίες από τις Γαλλικές σήραγγες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκαν να ζήσουν οι στρατιώτες μέσα στα καταφύγια και δείχνουν ότι παρ' όλο που ζούσαν με το φόβο του θάνατο συνέχιζαν να θέλουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα και αποτύπωμα.


Οι στρατιώτες θέλοντας να σπάσουν τη μονοτονία της υπόγειας ζωής έφτιαχναν σκίτσα και καρικατούρες, γλυπτά, ακόμη και περίπλοκα ανάγλυφα.

Ένας Γάλλος στρατιώτης έγραψε: «παράσιτα μας καταβροχθίζουν, ψείρες, ψύλλοι, αρουραίοι και ποντίκια. Τι περισσότερο.. πολλοί από τους άνδρες αρρωσταίνουν».


Οι εικόνες γυναικών στους τοίχους υποδηλώνουν την ανάγκη που είχαν οι στρατιώτες να κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις αγαπημένων τους προσώπων.

πηγή: iefimerida.gr
φωτογραφίες: World War I Underground

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

16 Ιουλίου 1945, Νέο Μεξικό: Εκεί που ανοίχτηκε το Κουτί της Πανδώρας

Η πύρινη βολίδα της Τριάδα είχε πλάτος περίπου 200 μέτρα - πηγή

Μια φορά το χρόνο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο απομονωμένο μέρος που γέννησε την Ατομική Εποχή

Όλες οι κουκούλες των 75 χρόνων του Batman σε μια αφίσα

Για να γιορτάσει την 75η επέτειο του Batman, ο καλλιτέχνης Salvador Anguiano εικονογράφησε 75 από τις κουκούλες του Σκοτεινού Ιππότη, ταξιδεύοντας μας μέσα από την κουκούλα με τα μυτερά αυτιά -ή και χωρίς αυτιά μερικές φορές.

Η δημιουργία του Anguiano είναι για την αφίσα της 75ης επετείου του Batman στη σελίδα Poster Posse, όπου μπορείτε να δείτε και άλλες αφίσες.

Είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς τις ετικέτες κάτω από κάθε κουκούλα (για να δείτε την αφίσα σε μεγαλύτερη ανάλυση: δεξί κλικ, άνοιγμα δεσμού σε νέα καρτέλα), αλλά μπορείτε να διαβάσετε ποια έκδοση είναι η κάθε μια, στην γκαλερί του Anguiano στο Behance.

Ο Βράχος του Γιβραλτάρ και το σύννεφο του Λεβάντε


Στην φωτογραφία βλέπουμε να σχηματίζεται ένα σύννεφο από τον άνεμο Λεβάντε στα ανατολικά βράχια του Γιβραλτάρ. Ο λεβάντες είναι ένας ανατολικός άνεμος που πνέει στη δυτική Μεσόγειο και τη νότια Γαλλία.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μεσαιωνικό χειρόγραφο παρουσιάζει τον Μέρλιν να χτίζει το Στόουνχεντζ


Το Στόουνχεντζ αποτελεί πηγή δέους εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως άλλωστε και σήμερα. Οι ιστορικοί και οι ποιητές ύφαιναν τον μυστηριώδη κύκλο στις ιστορίες του βασιλιά Αρθούρου, με ένα πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο που απεικονίζει το μάγο Μέρλιν ως αρχιτέκτονας.

Οι κώδικες του Τζέιμς Μποντ

Ο Τζέιμς Μποντ όπως τον φαντάστηκε ο Ιαν Φλέμινγκ

Η σχέση του ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ με τον Καρλ Γιούνγκ, τον Παράκελσο και τους αποκρυφιστές του 16ου αιώνα

Μια φορά το χρόνο αυτοί οι κάκτοι ανθίζουν για μόλις 24 ώρες


Το ξέρατε ότι υπάρχουν κάκτοι που ανθίζουν μια φορά το χρόνο και μόνο για ένα 24ωρο; Για την ακρίβεια, ορισμένα είδη, όπως το Selenicereus grandiflorus, ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο -τη νύχτα- και μαραίνονται λίγο αργότερα.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Γαλλικοί περιστεριώνες: Παλάτια για περιστέρια!


Στην Ελλάδα είναι γνωστοί οι πανέμορφοι περιστεριώνες της Τήνου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλη τη Γαλλία.
 

Η είσοδος της Crystal Pool για το... πουθενά


Χτισμένη το 1931, η Crystal Pool στο Glen Echo Park κοντά στη Ουάσιγκτον κόστισε πάνω από 200.000 δολάρια.
 

Το λεύκωμα της γιαγιάς


"Η γιαγιά στην εφηβεία ήταν φανατική με τους αστέρες του κινηματογράφου των δεκαετιών του '40 και του '50 στους οποίους έστελνε γράμματα και τους ζητούσε μια υπογεγραμμένη φωτογραφία. Βρήκα το λεύκωμα, ενώ καθάριζα το σπίτι της".




Οι υπόλοιπες φωτογραφίες από το λεύκωμα στο imgur

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Hughes XH-17: Ένας ιπτάμενος γερανός


Το XH-17 "Flying Crane" σχεδιάστηκε για να ανυψώνει φορτία πάνω από 15 τόνους. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η Hughes Helicopters και η πρώτη του πτήση έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1952, ενώ αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο του 1955.

Σπάνιοι χάρτες παρουσιάζουν τη Γη σαν βγαλμένη από παραμύθι

Ο καθένας από αυτούς τους χάρτες είναι εντυπωσιακός, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος σε ποια μέρη πάνω στη Γη αναφέρονται. Κάποιοι από αυτούς μοιάζουν σαν να βγήκαν κατ' ευθείαν από κάποιο μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien.

Ο Παγκόσμιος Χάρτης του Saint-Sever Beatus, ενός αποκαλυπτικού χειρόγραφου από τα μέσα του 11ου αιώνα

5 ελληνικά νησιά που κρύβουν μυθολογικά μυστικά

Peter Paul Rubens: Η Πτώση του Φαέθοντος, 1604/1605 (National Gallery of Art, Washington D. C.) - πηγή

Ένα πεισματάρικο αγόρι προκαλεί την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ένα παρ’ ολίγον ναυάγιο χρωστά ευγνωμοσύνη στην Ανάφη. Ο Ποσειδώνας ξεσπά στο Ιόνιο και μια οικογενειακή… splatter τραγωδία με ευνουχισμούς και γεννητούρια γράφεται στα ανοιχτά των Κυθήρων. Όταν η ελληνική μυθολογία έχει κέφια… πάει διακοπές κα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου γίνονται ο καμβάς της αρχαίας φαντασίας, πέντε ενδιαφέροντα δείγματα της οποίας συγκεντρώσαμε για χάρη σας παρακάτω.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αυτό που βλέπετε δεν είναι πετρελαιοκηλίδα...


Με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζει με πετρελαιοκηλίδα αλλά πρόκειται για ένα τεράστιο κοπάδια από σαρδέλες κοντά στο Scripps Pier στο Scripps Institution of Oceanography στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η συγκέντρωση συνέβη στις 8 Ιουλίου του 2014 και το υλικό είναι τραβηγμένο από το προσωπικό του Scripps ενώ το υποβρύχιο βίντεο από τους απόφοιτους του Scripps Julia Fiedler, Sean Crosby και Bonnie Ludka.

Προσέξτε πως αντιδρά το κοπάδι από κοινού προκειμένου να αποφύγει τους κολυμβητές!

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

10 εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα απ' όλο τον κόσμο

Οι πόλεις μας είναι γεμάτες με μαγευτικά μνημεία, εκπληκτικά γλυπτά και καλλιτεχνικά αγάλματα, το καθένα με τη δική του ιστορία.

Δείτε 10 από τα περίπου 250 που υπέβαλαν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας bored panda -τα υπόλοιπα εδώ.

Mustangs, Robert Glen, Las Colinas, Τέξας, ΗΠΑ

Expansion, Paige Bradley, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το Μνημείο των Ανώνυμων Περαστικών, Wroclaw, Πολωνία

Οι Άνθρωποι του Ποταμού, Chong Fah Cheong, Σιγκαπούρη

Break Through From Your Mold, Zenos Frudakis, Φιλαδέλφεια, Πενσιλβανία, ΗΠΑ

Μαύρο Φάντασμα, Klaipeda, Λιθουανία

De Vaartkapoen, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Εργαζόμενος Άντρας, Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Σκηνή από τον Παγκόσμιο Πόλεμο με κανονικού μεγέθους αγάλματα, Ετσεαμπάτ, Τουρκία

Kelpies, Grangemouth, Αγγλία