Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το φεγγάρι και ένας κομήτης με δυο ουρές σε μια φωτογραφία


Ο φωτογράφος Yuri Beletsky συνέλαβε πρόσφατα την πιο πάνω φωτογραφία με τον κομήτη C/2014 Q1 (Pan-Starrs) ο οποίος είναι ορατός προς το παρόν στο νότιο ημισφαίριο.Η φωτογραφία -μια HDR σύνθεση- τραβήχτηκε από μια κοιλάδα στη βόρεια Χιλή την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Beletsky ανέβηκε σε ένα λόφο επειδή η περιοχή είναι περιτριγυρισμένη από βουνά.

Ο Comet C/2014 Q1 ανακαλύφτηκε πέρυσι από τους αστρονόμους που εργάζονται στο Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, εξ ου και η κατάληξη "Pan-Starrs".

Η Σελήνη στην φωτογραφία έχει μια λεπτή ημισέληνο, γι' αυτό το κατώτερο τμήμα της φαίνεται τόσο φωτεινό -η έκθεση επέτρεψε το σκοτεινό τμήμα να φανεί.

Η ουρά του κομήτη:
Το τελευταίο τμήμα του κομήτη είναι η ουρά. Συνήθως οι κομήτες έχουν δύο ουρές, μία που αποτελείται από ιόντα, η οποία αποκαλείται ουρά ιόντων ή ουρά τύπου Ι, και μια από σωματίδια σκόνης, η οποία ονομάζεται ουρά σκόνης ή ουρά τύπου ΙΙ. Ουρές σχηματίζονται όταν ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο και η ηλιακή ακτινοβολία τον ζεσταίνει και βαθμιαία χάνει πτητικά υλικά από τη επιφάνεια του, δηλαδή ιόντα νερού, πάγο, σκόνη, οργανικές ενώσεις και μικρά πετρώδη κομμάτια τα οποία παρασύρει ο ηλιακός άνεμος. Οι ουρές δείχνουν πάντα μακριά από τον Ήλιο. Μάλιστα αφότου ο κομήτης περάσει το περιήλιό του, ουσιαστικά «ακολουθεί» την ουρά του.
- Κομήτης

Το Pan-STARRS:
Το Pan-STARRS είναι ένα οργανωμένο σύνολο από τηλεσκόπια, φωτογραφικές μηχανές και εγκαταστάσεις πληροφορικής που έρευνα τον ουρανό σε συνεχή βάση, συμπεριλαμβάνοντας στις μετρήσεις του αστρομετρικά και φωτομετρικά στοιχεία για διαπιστωμένα αντικείμενα του Διαστήματος. Πρωταρχική αποστολή του είναι να ανιχνεύσει γεωπλήσια αντικείμενα που απειλούν τον πλανήτη. Αναμένεται να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλα τα αντικείμενα ορατά από τη Χαβάη (τα 3/4 του συνόλου του ουρανού).

Το πρώτο τηλεσκόπιο του Pan-SΤΑRRS, το PS1, βρίσκεται στην κορυφή του Χαλεακάλα στο Μάουι της Χαβάης και ξεκίνησε την online λειτουργία του στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Από τις 13 Μαΐου του 2010 ξεκίνησε τη συνεχόμενη λειτουργία του, ενώ η μελλοντική αποστολή PS1 Science Mission βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Pan-STARRS είναι συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, του MIT Lincoln Laboratory, του Maui High Performance Computing Center και της Science Applications International Corporation. Μετά την ολοκλήρωση του PS1, εστιάζονται στην κατασκευή του PS2 και στη συνέχεια την κατασκευή μιας πλήρης σειράς 4 τηλεσκοπίων.
- Pan-STARRS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου