Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

9 άνθρωποι που προσπάθησαν να αποκτήσουν την αθανασία και την αιώνια νεότητα...

Ο Τιθωνός και η Ηώς
 
... και οι σοκαριστικές μέθοδοι που χρησιμοποίησαν!
 
 
 
Από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ (γνωστός και ως Γινγκ Ζενγκ), που έπινε υδράργυρο, μέχρι ένα μωρό που μεγάλωσε με μια "δίαιτα της αιωνιότητας" από μια λατρεία της Νέας Υόρκης, σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε παράξενες μεθόδους για να βρουν το μυστικό της αθανασίας. 

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Οι άνθρωποι γεννιούνται, ζουν και μετά πεθαίνουν. Αυτό συνέβαινε πάντα, και προς το παρόν, τουλάχιστον, ο ατελείωτος κύκλος συνεχίζεται. Ωστόσο, σε όλη την ιστορία, υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να επαναστατήσουν ενάντια στη φυσική τάξη και να αψηφήσουν τον θάνατο.

Η ιδέα της αθανασίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις πρώτες ιστορίες της ανθρωπότητας, η έννοια του να ζεις για πάντα παρέμενε διάχυτη, ένας ανέφικτος στόχος που τυχαίνει να δημιουργεί ευχάριστη ή επιστημονική φαντασία.

Τι θα όμως γινόταν αν η αθανασία ήταν πραγματικά εφικτή; Θα μπορούσε η ανθρωπότητα να αντιληφθεί τις απεριόριστες δυνατότητες μιας ζωής που εκτείνεται πέρα από τους φυσικούς της περιορισμούς; Αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν τα άτομα που θα δείτε πιο κάτω. Φυσικά, οι διάφορες προσπάθειές τους για αθανασία δεν απέδωσαν καρπούς.

Ο Κινέζος αυτοκράτορας που ήθελε να ζήσει για πάντα
Πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια, ο πρώτος Κινέζος αυτοκράτορας, ο Τσιν Σι Χουάνγκ, άρχισε να αναζητά ένα φίλτρο που θα του έδινε την αθανασία. Μάλιστα, έκανε μια πανεθνική έκκληση προς τους υπηκόους του να αναζητήσουν ένα ελιξίριο ζωής.
Το 2002, βρέθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι στην επαρχία Χουνάν της Κίνας 36.000 ξύλινες λωρίδες με αρχαία καλλιγραφία. Μια μεταγενέστερη μελέτη διαπίστωσε ότι, ορισμένες από τις λωρίδες περιείχαν μηνύματα ως απάντηση στο περίεργο διάταγμα του αυτοκράτορα.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ένα από τα μηνύματα ανέφερε ότι, αν και οι χωρικοί στο Duxiang δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη το επιθυμητό φίλτρο, θα συνέχιζαν να ψάχνουν. Σε μια άλλη λωρίδα έγραφε ότι, ένα βότανο από ένα κοντινό βουνό, ίσως βοηθούσε τον αυτοκράτορα.
Πιστεύεται ότι, τελικά, ο αυτοκράτορας ίσως κατέφυγε στην κατανάλωση κιννάβαρι, ή θειούχου υδραργύρου, σε μια προσπάθεια να ζήσει περισσότερο. Κατά ειρωνικό τρόπο, ίσως αυτό τον σκότωσε στα 49 του.
Στην πραγματικότητα, ο θάνατος του Τσιν Σι Χουάνγκ είναι ίσως αυτό για το οποίο είναι πιο διάσημος. Το 1974, αγρότες βρήκαν τυχαία τον τάφο του και μαζί, τους 8.000 πολεμιστές από τερακότα σε φυσικό μέγεθος που τον φύλαγαν.

Ο Ποντίφικας που ήπιε το αίμα παιδιών
Ένα κοινό θέμα σε πολλές φανταστικές ιστορίες για αθάνατους είναι το αίμα. Οι ιστορίες για βρικόλακες μπορεί να είναι το καλύτερο παράδειγμά του: Τα τέρατα τρέφονται με το αίμα των αθώων θυμάτων τους για να παρατείνουν τη δική τους ζωή.
Όπως αποδεικνύεται, η ιδέα της κατανάλωσης αίματος ως μέθοδος παράτασης της ζωής δεν είναι εντελώς φανταστική. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Transfusion Medicine Reviews, μια από τις πρώτες περιπτώσεις μετάγγισης αίματος μπορεί να συνέβη το 1492, και ο παραλήπτης δεν ήταν άλλος από τον Πάπα Ιννοκέντιο Η'.
Ο Ιννοκέντιος είχε πολλά νόθα παιδιά και είχε εμμονή με το χρήμα και την εξουσία. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος του ως Πάπας χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της ανηθικότητας μεταξύ των κληρικών.
Καθώς ο Ιννοκέντιος γερνούσε, η υγεία του άρχισε να μειώνεται απότομα. Το 1488, έπαθε εγκεφαλικό και, μέχρι το 1492, δεν ήταν παρά "μια αδρανής μάζα σάρκας".
Ο Πάπας στρατολόγησε έναν Εβραίο γιατρό για να του σώσει τη ζωή. Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, ο γιατρός πήρε το αίμα τριών νεαρών αγοριών, σκοτώνοντάς τα. Ορισμένες ιστορίες υποδηλώνουν ότι, με κάποιο τρόπο, το αίμα των παιδιών εγχύθηκε στις φλέβες του Πάπα, αλλά οι περισσότερες δείχνουν ότι το ήπιε.
Οι ζωές των αγοριών θυσιάστηκαν χωρίς λόγο, καθώς ο Ιννοκέντιος πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου 1492.

Η γυναίκα που μέθυσε μέχρι θανάτου με χρυσό
Μια Γαλλίδα ευγενής του 16ου αιώνα, η Ντιάν ντε Πουατιέ είχε σημαντική επιρροή στην αυλή του εραστή της, βασιλιά Ερρίκου Β'. Η επιρροή της στον Ερρίκο ήταν ισχυρότερη από εκείνη της συζύγου του, Αικατερίνης των Μεδίκων. Μάλιστα, ο βασιλιάς της χάρισε τα κοσμήματα του στέμματος και το Château de Chenonceau, που ήθελε η ίδια η βασίλισσα.
Ωστόσο, η ντε Πουατιέ σπάνια χρησιμοποιούσε την επιρροή της στον βασιλιά για κρατικά ζητήματα. Αντίθετα, άσκησε τη δύναμή της για να αποκτήσει υλικά αγαθά και πολυτέλειες για τον εαυτό της, τους φίλους της και την οικογένειά της.
Δεδομένης της τάσης της για πολυτελή αντικείμενα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έφτασε στα άκρα για να διατηρήσει την ομορφιά της, κάτι που ίσως την σκότωσε, καθώς, έπινε τακτικά χλωριούχο χρυσό αναμεμειγμένο με διαιθυλαιθέρα.
Αν και έζησε μέχρι τα 66, τα σύγχρονα αρχεία αναφέρουν ότι πάντα φαινόταν νέα. Ο Γάλλος ιστορικός Brantôme έγραψε, "Πιστεύω ότι, αν αυτή η κυρία είχε ζήσει άλλα εκατό χρόνια, δεν θα είχε γεράσει… στο πρόσωπό της, τόσο ωραία σύνθεση".
Η ιδέα του να πίνει κανείς χρυσό για να διατηρήσει τη νεότητά του προϋπήρχε της ντε Πουατιέ. Ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το "χρυσό νερό", πιστεύοντας ότι, επειδή το μέταλλο δεν διαβρώνεται, θα έφερνε μακροζωία σε όσους το κατάπιναν.
Ωστόσο, όταν μετά από αιώνες ανακαλύφτηκε ο τάφος της ντε Πουατιέ, οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα χρυσού στα μαλλιά της. Αυτό δείχνει ότι, πιθανότατα, πέθανε από χρόνια μέθη λόγω των προσπαθειών της να διατηρήσει τη νεανική της εμφάνιση.

Ο φυσιολόγος που πίστευε ότι οι όρχεις των ινδικών χοιριδίων θα του έδιναν αιώνια ζωή
Ο Charles-Édouard Brown-Séquard ήταν πάντα κάτι σαν παρίας. Ένας υπερβολικά καταθλιπτικός και αποτραβηγμένος φοιτητής ιατρικής, συχνά, ταξίδευε μόνο και μόνο για να ξεφύγει από την λιγότερο από ιδανική ζωή του. Λέγεται ότι, στα μέσα της δεκαετίας του 1800, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό περισσότερες από 60 φορές, αποπλέοντας κάθε φορά που αντιμετώπιζε στιγμές θλίψης ή δυσκολίας, σύμφωνα με μια μελέτη του έργου του στο Brain: A Journal of Neurology.
Οι συνάδελφοί του τον περιέγραψαν ως δύσκολο και αποσπασματικό, αλλά ενεργητικό και γεμάτο μεγαλεπήβολα σχέδια. Δυστυχώς, συχνά έπεφτε σε φαντασιώσεις που τον καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει κανονικά.
Μία από τις πιο εκκεντρικές ιδέες του ήταν ότι μπορούσε να επιτύχει αντιγηραντικά αποτελέσματα και σεξουαλική ικανότητα χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα από όρχεις σκύλου και ινδικού χοιριδίου. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, έκανε ένεση στον εαυτό του με αυτά τα εκχυλίσματα και ισχυρίστηκε ότι παρατήρησε βελτιώσεις στις δεξιότητες συγκέντρωσης, τη δύναμη και την αντοχή του, ακόμη και τις συνήθειες του εντέρου του.
Κατά το παρελθόν, ο Brown-Séquard είχε εμποτίσει το αίμα του σε εγκληματίες που είχαν αποκεφαλιστεί στην γκιλοτίνα, κατάποσε τον εμετό ασθενών με χολέρα και είχε βερνικώσει το δέρμα του -οι μαθητές του έπρεπε να καθαρίσουν το βερνίκι όταν τον βρήκαν αναίσθητο.
Έτσι, ενώ το έργο του με τους όρχεις των ινδικών χοιριδίων απείχε πολύ από το πιο παράξενο αυτοπείραμά του, ήταν το πιο διαβόητο. Η είδηση της υπόθεσής του διαδόθηκε γρήγορα, προκαλώντας την γελοιοποίησή του. Η φήμη του χτυπήθηκε και, πέντε χρόνια αργότερα, πέθανε παρά τις υποτιθέμενες ενέσεις αντιγήρανσης.

Ο ηγέτης της λατρείας στην δεκαετία του 1920 που προσπάθησε να μεγαλώσει ένα αθάνατο παιδί
Μερικές φορές, οι άνθρωποι αναζητούν την αθανασία όχι για τον εαυτό τους αλλά για τον σκοπό τους. Όπως για παράδειγμα, ο James Schafer, ο ηγέτης μιας ελάχιστα γνωστής λατρείας, της Βασιλικής Αδελφότητας των Δασκάλων Μεταφυσικών (Royal Fraternity of Master Metaphysicians)
Ο Schafer ίδρυσε τη λατρεία τη δεκαετία του 1920 και αποκαλούσε τον εαυτό του "Αγγελιοφόρο" της. Υποστήριξε ότι η ομάδα ήταν αφοσιωμένη στη "χαρούμενη δουλειά του να βοηθάς τους άλλους να βοηθήσουν τον εαυτό τους".
Ο ίδιος είχε μια σειρά από άλλους εκτός ελέγχου ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι μπορούσε να εξαφανίσει ανθρώπους ή πράγματα που στέκονταν εμπόδιο στον δρόμο του. Πίστευε επίσης ότι ο θάνατος και η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων.
Το 1939, ο Schafer και η λατρεία του ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να πετύχουν το αδύνατο, να αναθρέψουν ένα αθάνατο μωρό. Το βρέφος ήταν ένα ανάδοχο παιδί ονόματι Jean Gauntt, του οποίου η μητέρα φέρεται ότι δεν είχε τα οικονομικά μέσα για να το φροντίσει.
Η Baby Jean, όπως έγινε γνωστή, δεν υιοθετήθηκε ποτέ επίσημα από τον Schafer ή κάποιον από τη λατρεία του. Παρόλα αυτά, ο "Αγγελιοφόρος" την έφερε στην έπαυλή του στο Λονγκ Άιλαντ όταν ήταν μόλις λίγων μηνών και διαφέντευε αυστηρά κάθε πτυχή της ζωής της.
Την μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι δεν έπρεπε να εκτεθεί σε οτιδήποτε θα οδηγούσε σε "κακές ή καταστροφικές" σκέψεις. Την ανάθρεψε με χορτοφαγική διατροφή χωρίς αλκοόλ, καπνό, καφέ, τσάι, μουστάρδα, ξύδι και μπαχαρικά, για να αποδείξει ότι η αθανασία "μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί, όχι ως φάντασμα ή πνεύμα".
Ο Schafer σχεδίαζε να αναλάβει η Baby Jean αρχηγός της λατρείας σε περίπτωση θανάτου του, αλλά μετά από μόλις 15 μήνες, το πείραμα έληξε όταν η μητέρα του παιδιού τον μήνυσε για την επιμέλεια.

Ο αλχημιστής που φέρεται να βρήκε τη Φιλοσοφική Λίθο
Στόχος όλων των αλχημιστών ήταν να καταφέρουν να φτιάξουν χρυσό από πιο κοινά στοιχεία. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν ότι ο ίδιος ο χρυσός είναι ένα στοιχείο και, επομένως, αδύνατο να δημιουργηθεί από άλλες ουσίες.
Ένας από τους πιο γνωστούς αλχημιστές ήταν ο  Νικολά Φλαμέλ, ένας άνθρωπος που φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρήκε το μόνο συστατικό που έλειπε για τη δημιουργία χρυσού: την περιβόητη φιλοσοφική λίθο, που ονομάζεται επίσης "ελιξίριο της ζωής".
Σύμφωνα με τον Δρ Joe Schwarcz του Πανεπιστημίου McGill, τα σε μεγάλο βαθμό ασυνάρτητα γραπτά που υποτίθεται ανήκαν στον Φλαμέλ ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψε τη φιλοσοφική λίθο στις 25 Απριλίου 1382, βρίσκοντας έτσι το κλειδί για τη μεταστοιχείωση -και την αθανασία.
Αυτά τα γραπτά ανακαλύφθηκαν αργότερα από έναν άλλο αλχημιστή, τον Vincenzo Cascariolo, ο οποίος πίστευε ότι, όπως και ο Φλαμέλ, μπορούσε να δημιουργήσει τη φιλοσοφική λίθο. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα.
Ο Φλαμέλ ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά δεν ήταν καθόλου αλχημιστής. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας γραμματέας του 14ου αιώνα που έκανε περιουσία κερδοσκοπώντας σε ακίνητα και χρησιμοποίησε τον πλούτο του για να βοηθήσει στην κατασκευή νοσοκομείων και σπιτιών για τους λιγότερο τυχερούς.
Για κάποιο λόγο όμως, τον 16ο αιώνα -πολύ μετά το θάνατό του-, άρχισαν να εμφανίζονται βιβλία που υποτίθεται ότι είχε γράψει ο Φλαμέλ. Μερικοί θεωρητικοί εικάζουν ότι ο Φλαμέλ είχε ανακαλύψει πράγματι τη φιλοσοφική λίθο, έγινε αθάνατος και προσποιήθηκε τον θάνατό του τον 14ο αιώνα -τα γεγονότα βέβαια υποδηλώνουν το αντίθετο.
Ωστόσο, πολλοί συνδέουν το όνομά του με τη φιλοσοφική λίθο και την αναζήτηση της αθανασίας.
Οι αλχημιστές που πίστευαν στο "ελιξίριο της ζωής" πέρασαν δεκαετίες αναζητώντας τον σωστό συνδυασμό συστατικών για τη δημιουργία του. Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες ήταν μάταιες. Ο Cascariolo ήταν ένας από αυτούς -και για μια στιγμή, πίστεψε ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Συνδυάζοντας βαρίτη, άνθρακα σε σκόνη και σίδηρο, ο Cascariolo παρήγαγε ένα υλικό που έλαμπε στο σκοτάδι και μπορούσε να αναζωογονηθεί με την έκθεση στον ήλιο. Όχι, δεν ήταν η φιλοσοφική λίθος, αλλά είχε δημιουργήσει την πρώτη ουσία στον κόσμο που λάμπει στο σκοτάδι.

Η σοβιετική διάνοια που πέθανε προσπαθώντας να γίνει αθάνατος
Ο Αλεξάντερ Μπογκντάνοφ ήταν άνθρωπος με πολλά ταλέντα. Ήταν ένας εξαιρετικά ευφυής γιατρός που υπηρέτησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έγραψε μια σειρά από δοκίμια για την πολιτική των πολεμικών οικονομιών στα οποία έκανε αρκετές προβλέψεις για το σύγχρονο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολήθηκε με την επιστημονική φαντασία και την ποίηση.
Μετά τον πόλεμο, ο Μπογκντάνοφ γοητεύτηκε με την ιδέα των μεταγγίσεων αίματος, ιδιαίτερα ως μια μέθοδο παράτασης της ζωής κάποιου. Μάλιστα, πίστευε ότι, μέσω αυτών των μεταγγίσεων, θα μπορούσε να γίνει αθάνατος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, υπέβαλε τον εαυτό του σε μια σειρά μεταγγίσεων αίματος, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, είχαν αρκετές θετικές επιπτώσεις πάνω του. Είπε ότι η όρασή του είχε βελτιωθεί και τα μαλλιά του είχαν σταματήσει να πέφτουν. Μάλιστα, οι φίλοι του του είπαν ότι φαινόταν νεότερος.
Δυστυχώς, η ύβρις του Μπογκντάνοφ τον κέρδισε. Για κάποιον που είχε τόσο εμμονή με το αίμα, είχε λίγη προνοητικότητα -ή ικανότητα- να δοκιμάσει πραγματικά την ουσία πριν από τις μεταγγίσεις.
Το 1928, ο Μπογκντάνοφ πήρε το αίμα ενός μαθητή που έπασχε από ελονοσία και φυματίωση ταυτόχρονα. Ο μαθητής ανάρρωσε πλήρως μετά από ένεση με λίγο αίμα του Μπογκντάνοφ. Ο ίδιος όμως αρρώστησε και πέθανε λίγο μετά.

Ο επισκευαστής τηλεόρασης που είχε εμμονή με την κρυονική
Ο Ρόμπερτ Νέλσον ήταν επισκευαστής τηλεοράσεων -είχε παρατήσει το λύκειο χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Αυτό που είχε, ωστόσο, ήταν μια βαθιά εμμονή με την κρυονική, την ιδέα δηλαδή ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παγώσουν μετά θάνατον και στη συνέχεια να ξαναζωντανέψουν στο μακρινό μέλλον, αφού οι επιστήμονες έβρισκαν μια θεραπεία για τη γήρανση.
Το 21014 είπε στο Los Angeles Magazine ότι η εμμονή του ξεκίνησε αφού διάβασε το βιβλίο του Δρ Ρόμπερτ Έτινγκερ "The Prospect of Immortality" (1962), στο οποίο ο Έτινγκερ θεωρούσε ότι ο θάνατος δεν ήταν αναπόφευκτο μέρος της ζωής, αλλά μάλλον μια ασθένεια που μια μέρα θα μπορούσε να θεραπευτεί. Υποστήριξε επίσης τη θεωρία ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να παγώσει στο παρόν και να αποψυχθεί στο μέλλον, όταν είχε ανακαλυφθεί η τεχνολογία που απαιτείται για την επίτευξη της αθανασίας.
Ο Νέλσον ενθουσιάστηκε με την ιδέα και γνώρισε τον Έτινγκερ πριν ο συγγραφέας πεθάνει. Στη συνέχεια, καταψύχθηκε κρυονικά.
Παρά την έλλειψη διαπιστευτηρίων, ο Νέλσον παρακολούθησε την πρώτη συνάντηση της Suspended Animation Group, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιδέα του κρυονικού παγώματος, όπου, πιθανώς λόγω του πάθους του, ψηφίστηκε πρόεδρος. Στη συνέχεια, με τον Νέλσον στο τιμόνι, η ομάδα σχημάτισε την Cryonics Society of California, μια ΜΚΟ που απαρτίζεται κυρίως από πιστούς που ονειρευόντουσαν να καταψυχθούν κρυονικά.
Η ομάδα όμως απαρτιζόταν σε μεγάλο βαθμό από μη επιστήμονες. Το 1967, βρήκαν έναν εθελοντή πρόθυμο να υποβληθεί σε κρυονική συντήρηση: τον 73χρονο καθηγητή ψυχολογίας Δρ Τζέιμς Μπέντφορντ, ο οποίος πέθαινε από καρκίνο του νεφρού και είχε συμφωνήσει να αφήσει την Cryonics Society να τον παγώσει.
Στις 12 Ιανουαρίου 1967 ο Μπέντφορντ πέθανε. Μετά από μέρες που κυριολεκτικά είχε τοποθετηθεί στον πάγο, το κρυονικό φέρετρό του ολοκληρώθηκε. Ο Νέλσον και μερικοί "φίλοι" που είχε ζητήσει για βοήθεια, έβαλαν μέσα τον νεκρό, του έκαναν ένεση με αντιψυκτικό στις φλέβες και τον περιέβαλαν με ξηρό πάγο.
Την επόμενη δεκαετία, ο οργανισμός του Νέλσον συνέχισε να αναπτύσσεται, αν και πάντα πάλευε με τη χρηματοδότηση και υπέφερε από έλλειψη τεχνογνωσίας. Τελικά αποχώρησε από το εγχείρημα το 1979.

Οι βουδιστές μοναχοί που αυτο-μουμιοποιούνται
Μεταξύ του 1081 και του 1903, περίπου 30 ζωντανοί μοναχοί Σινγκόν υποβλήθηκαν στη διαδικασία "sokushinbutsu", δηλαδή της αυτο-μουμιοποίησης.
Για να ολοκληρώσουν αυτή τη -μακάβρια- διαδικασία, οι Ιάπωνες μοναχοί υιοθέτησαν μια δίαιτα γνωστή ως "mokujiki", δηλαδή "δεντροφαγία", αναζητώντας τροφή σε κοντινά δάση και συντηρούμενοι αποκλειστικά από τις ρίζες των δέντρων, τον φλοιό, τις πευκοβελόνες, τους ξηρούς καρπούς και τα μούρα. Ο σκοπός αυτής της ακραίας δίαιτας ήταν να προετοιμάσει το σώμα για βιολογική μουμιοποίηση, αφαιρώντας τυχόν λίπος και μυ. Βοήθησε επίσης το σώμα να αποφύγει την αποσύνθεση στερώντας του από τα φυσικά βακτήρια που σχηματίζονται από ζωτικά θρεπτικά συστατικά και υγρασία.
Αυτή η πνευματικά επιβεβλημένη δίαιτα μπορούσε να διαρκέσει έως και 1.000 ημέρες. Στη συνέχεια, ο μοναχός περνούσε στην επόμενη φάση, το "sanrō", τον "περιορισμό" στο βουνό, που μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 4.000 ημέρες.
Τελικά, τοποθετούσαν τον μοναχό σε ένα φέρετρο από πεύκο και τον έθαβαν δέκα πόδια κάτω από τη γη, χωρίς τίποτα περισσότερο από μια ράβδο μπαμπού για να αναπνεύσει. Περιοδικά, χτυπούσε ένα κουδούνι για να δείξει στους οπαδούς του ότι ήταν ακόμα ζωντανός. Δεν έκανε τίποτα άλλο από το να διαλογίζεται μέχρι να πεθάνει από την πείνα.
Όταν δεν χτυπούσε πλέον το κουδούνι, οι οπαδοί του μοναχού αφαιρούσαν τη ράβδο από μπαμπού και σφράγιζαν τον τάφο για 1.000 ημέρες (τρία χρόνια και τρεις μήνες), μετά το πέρας των οποίων, τον έβγαζαν από το έδαφος και τον εξέταζαν. Αν το σώμα του έδειχνε σημάδια αποσύνθεσης, απλώς τον επανατοποθετούσαν στο χώμα. Αν όχι, θεωρούνταν αληθινός "sokushinbutsu", τον έντυναν με λαμπερές ρόμπες και τον κατέγραφαν.
Μέχρι σήμερα, έχουν επιβιώσει 21 σώματα sokushinbutsu στην Ιαπωνία. Κατά κάποιο τρόπο, πράγματι πέτυχαν την αθανασία.
 
από: ati

φωτογραφία στην αρχή: Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Τιθωνός ήταν γιος του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα και της Στρυμούς. Τον αγάπησε η Ηώς και οι θεοί του χάρισαν την αθανασία, αλλά όχι και την αιώνια νεότητα. Κατά μία εκδοχή, η Ηώς τον απήγαγε μαζί με τον Γανυμήδη για να τους έχει εραστές της. Ο Τιθωνός και η Ηώς απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Μέμνονα και τον Ημαθίωνα. Όταν ο Δίας κράτησε τον Γανυμήδη για τον εαυτό του, η Ηώς τον παρακάλεσε να κάνει τον Τιθωνό αθάνατο, αλλά ξέχασε να του ζητήσει να τον διατηρήσει και νέο. Έτσι, ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, και η Ηώς, που ως θεά ήταν και αθάνατη και αιώνια στην ίδια ηλικία, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο, που απλώς μιλά ακατάπαυστα, ανίκανο για νεανική δράση, τον τζίτζικα - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου