Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Η μάχη με τις "μάγισσες της θάλασσας" που συμβαίνει κάθε αρχή του νέου χρόνου σε μια ιταλική πόλη

 
Ο εορτασμός των Θεοφανίων στην πόλη Grado της Ιταλίας είναι εμπνευσμένος από μια μυστηριώδη ομάδα πειρατών του 16ου αιώνα.
 
 
 
Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων, τα παιδιά σε όλη την Ιταλία περιμένουν με ανυπομονησία τη γιορτή των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου). Τότε είναι που η Μπεφάνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που καβαλάει ένα σκουπόξυλο, γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών με καραμέλες, ή με κάρβουνο των άτακτων.

Όμως, στην βορειοανατολική πόλη Grado, τα παιδιά έχουν τη δική τους -τρομακτική θα μπορούσε να πει κανείς- εκδοχή για να ενθουσιάζονται: το Varvuole, δηλαδή, τις μάγισσες που έρχονται από τη θάλασσα.

Στις 5 Ιανουαρίου, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται στο Porto Mandracchio, το ιστορικό λιμάνι της πόλης, και ελέγχουν με αγωνία προς τον ορίζοντα. Εκείνη την εποχή του χρόνου, είναι σύνηθες να συγκεντρώνεται πυκνή ομίχλη πάνω από την Αδριατική, κάτι που προσθέτει περισσότερο στην κατάσταση. Μέσω των μεγαφώνων στις αποβάθρες της μαρίνας, μια επίσημη φωνή αναφέρει, "Έρχονται". Άντρες με κουκούλες αρχίζουν να χτυπούν τύμπανα και, λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίζονται 10 βάρκες στον σκοτεινό ορίζοντα που κατευθύνονται σιγά-σιγά προς την ακτή. Τα φώτα πέφτουν πάνω τους και αποκαλύπτονται πλάσματα σαν φαντάσματα.

Οι Varvuole αποβιβάζονται στο λιμάνι και βγαίνουν στους δρόμους της πόλης ουρλιάζοντας, σφυρίζοντας και χορεύοντας. Τα παιδιά αρχίζουν να τρέχουν. Οι Varvuole κυνηγούν.

Και τότε, ξεκινάει μια μάχη. Μια ομάδα γυναικών με παραδοσιακά φορέματα, οπλισμένες με σκόρδο και ξύλινους σταυρούς, κυνηγάει τις μάγισσες. Παλεύουν και χορεύουν μέχρι να ηττηθούν οι Varvuole.
 

Κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμου ταξιδεύουν στο Grado για να παρακολουθήσουν το αρχαίο τελετουργικό. Όπως πολλοί θρύλοι, η παράδοση των Varvuole έχει τις ρίζες του τόσο στον μύθο όσο και στην πραγματικότητα. Οι εορτασμοί που επικεντρώνονται σε φιγούρες που μοιάζουν με μάγισσα, όπως η Μπεφάνα, απαντώνται σε όλη την Ιταλία και συνήθως προέρχονται από προχριστιανικά τελετουργικά για το χειμερινό ηλιοστάσιο με ειδωλολατρικές θεότητες, όπως η αρχαία ρωμαϊκή θεά του νέου έτους, της κάθαρσης και της ευημερίας, Strenua.

Στο Grado, το αρχέτυπο της "χειμερινής μάγισσας" είναι συνυφασμένο με μια πραγματική ιστορική απειλή, τις πειρατικές επιθέσεις από τον λαό Ούσκοκ (Uskoci, στα κροατικά). Ένας ιστορικά παραμελημένος λαός, οι Ούσκοκ ήταν εκτοπισμένοι από τα Βαλκάνια και, για περίπου 100 χρόνια, επηρέασαν τη ζωή σε όλη την Αδριατική.

"Μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, ουσιαστικά, οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Βαλκάνια για σχεδόν πέντε αιώνες", λέει η Stevka Smitran, η οποία μελετά τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία των Βαλκανίων στο Πανεπιστήμιο του Teramo. "Άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων χρειάστηκε να φύγουν και να μετακινήθηκαν βόρεια προς την Αδριατική Θάλασσα".
 
Τυπική στολή Ούσκοκ, χαρακτικό του 1860 από τον Cesare Vecellio 
 
Τότε δημιουργήθηκε η φυλή των Ούσκοκ. Αρχικά, η λέξη σημαίνει κάτι σαν "άλμα προς τα πίσω" και χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί σε ανθρώπους που εγκατέλειπαν τα Βαλκάνια για να ξεφύγουν από την οθωμανική κυριαρχία. Οι Ούσκοκ ήταν μια μικτή ομάδα εθνοτικών Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων. Μιλούσαν πολλές γλώσσες, κυρίως λατινικά και σερβικά. Ήταν καθολικοί ή ελληνορθόδοξοι. Στο απόγειο τους δεν ξεπερνούσαν τις μερικές χιλιάδες. Ωστόσο, για μια περίοδο περίπου 100 ετών, οι Ούσκοκ με έδρα κυρίως μέρη της σύγχρονης Κροατίας -όπως το Klis και το Senj- ήταν μια βασική δύναμη στην πολιτική και τη ζωή της Αδριατικής.

"Κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα, η Αδριατική κυριαρχούνταν από τρεις κύριες δυνάμεις. Τη Δημοκρατία της Βενετίας, τους Αψβούργους και τους Οθωμανούς", λέει ο Smitran. Οι Ούσκοκ έγιναν η τέταρτη δύναμη. Στην αρχή, εργάζονταν ως επί το πλείστον ως αμειβόμενοι στρατιώτες για το στέμμα των Αψβούργων, το οποίο τους είχε προσλάβει για να περιορίσουν τις οθωμανικές προωθήσεις. Μετά από λίγο, ίσως λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές, στράφηκαν σε άλλες πηγές εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας και της πειρατείας.

Έκαναν επιδρομές σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία, που ανήκαν κυρίως στον ενετικό και τον οθωμανικό στόλο. "Ήταν διάσημοι για επιδρομές σε μεγάλα πλοία από μικρότερα σκάφη", λέει ο Smitran, "και για τα ασυνήθιστα ρούχα τους". Η τυπική στολή τους αποτελούνταν από ένα μακρύ γιλέκο, συνήθως με σούστες, και τα "busby" (γούνινα στρατιωτικά καπέλα) με φτερά. Ίσως, η στολή τους ενέπνευσε την έννοια των "θαλάσσιων μαγισσών" που εξελίχθηκε στον μύθο των Varvuole.

Οι Ούσκοκ άφησαν βαθύ σημάδι στη λαογραφία της Αδριατικής. Ο Smitran διαπίστωσε ότι ήταν το πιο δημοφιλές θέμα ποιημάτων που γράφτηκαν στα Βαλκάνια κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. "Οι ποιητές έγραψαν για αυτούς περισσότερο απ' ό,τι για την αγάπη ή το θάνατο", λέει. Ποιητές με έδρα τη σύγχρονη Κροατία τους περιέγραφαν ως γενναίους ήρωες, αλλά συγγραφείς σε άλλα μέρη της Αδριατικής τους έβλεπαν ως επικίνδυνους και αδίστακτους πειρατές. Το Grado, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό ενετική δικαιοδοσία, ήταν ανάμεσα στους τελευταίους. Προφορικές ιστορίες για επικίνδυνους, παράξενα ντυμένους Ούσκοκ που προέρχονταν από τις ακτές της Κροατίας μεταδόθηκαν από τη μια γενιά στην άλλη. "Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ των Ούσκοκ και παραδόσεων όπως οι Varvuole", λέει ο Smitran. "Για σχεδόν έναν αιώνα, αποτελούσαν πραγματικό κίνδυνο".
 

Σήμερα, ο εορτασμός των Varvuole στο Grado αναπαράγει μερικούς από τους παλιούς φόβους για επιθέσεις πειρατών. "Η εκδήλωση είναι δομημένη σε τρία κύρια μέρη", λέει η Luisa Venier, δασκάλα δημοτικού σχολείου. Στο πρώτο μέρος είναι η άφιξη των μαγισσών με batele, τα τυπικά, με επίπεδο πυθμένα κωπηλατικά σκάφη του Grado, όπως εξηγεί. "Αυτή είναι ίσως η πιο δραματική στιγμή της ημέρας. Υπάρχει ένα κρεσέντο από τύμπανα που δημιουργεί πολλή προσμονή", λέει. Μια δυνατή φωνή προετοιμάζει το κοινό για την άφιξή τους. "Τους ακούω να έρχονται, καλύτερα να κρυφτείτε". Οι άνθρωποι αρχίζουν να κοιτάζουν προς τη θάλασσα. "Έρχονται από τη θάλασσα", προσθέτει η φωνή. "Και είναι ατρόμητοι". Αργά αλλά σταθερά, τα πρώτα καΐκια αρχίζουν να εμφανίζονται στην είσοδο του λιμανιού. Φιγούρες με σκούρες κουκούλες κωπηλατούν και φωτίζονται μόνο από λάμπες λαδιού. Το σχήμα του λιμανιού του Grado, με ένα μακρύ κανάλι σε σχήμα Υ, επιτρέπει μια αργή, δραματική είσοδο. Η ομίχλη -φυσική ή τεχνητή- προσθέτει στην ατμόσφαιρα. Καθώς πλησιάζουν οι βάρκες, η φωνή προειδοποιεί τα παιδιά να βρουν καταφύγιο. "Οι Varvuole επέστρεψαν!".

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμβαίνει η μάχη μεταξύ των Varvuole και των ντόπιων γυναικών, που ονομάζεται Populane. Μετά την αποβίβαση των Varvuole, τρέχουν στους δρόμους του Grado κάνοντας τρομακτικούς ήχους και πόζες. Οι Populane τις κυνηγούν -κρατώντας σταυρούς και σκόρδα, που σήμερα είναι γνωστά από τις ιστορίες για βρικόλακες- και φωνάζουν λέξεις στην τοπική διάλεκτο που πιστεύεται ότι αποδυναμώνουν τις μάγισσες. Συνεχώς ακούγονται εμφατικά τύμπανα. "Κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους, κάποια παιδιά φοβούνται πραγματικά και τρέχουν να φύγουν", λέει η Venier.
 

Η κορύφωση της μάχης γίνεται σε μια σκηνή με χορογραφία. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε στήσει τη σκηνή σε ένα φράγμα με φόντο τη θάλασσα", λέει η Selene Lupieri, ιδιοκτήτρια της τοπικής σχολής χορού. Μερικές φορές, ο χορός τελειώνει με μια ομάδα Varvuole να περικυκλώνει μια χούφτα τρομαγμένα παιδιά.

Η τρίτη και τελευταία πράξη της εκδήλωσης λαμβάνει χώρα όταν οι Varvuole παραδίδονται τελικά στις Populane στην πλατεία της Piazza Biagio Marin, μπροστά από ένα κτίριο του 16ου αιώνα που ονομάζεται Casa della Musica (Οίκος της Μουσικής). Από τα παράθυρα του κτιρίου, οι Populane διακηρύσσουν τη νίκη τους. "Αυτό το μέρος είναι όπου τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να διαχειριστεί", λέει η Venier. "Είναι ένας θρίαμβος της πόλης ενάντια στις μάγισσες".

Κάθε χρόνο, ομάδες εθελοντών αρχίζουν να προετοιμάζονται για την εκδήλωση μήνες πριν. Γυναίκες, κυρίως μαθήτριες χορού, εγγράφονται για να παίξουν τις Varvuole. Ακόμη και η ακτοφυλακή παίζει μεγάλο ρόλο, φροντίζοντας ώστε οι βάρκες να μπορούν να δέσουν με ασφάλεια στις συχνά παγωμένες αποβάθρες.
 

Οι Varvuole ενσωματώνουν όλους τους φόβους για τη θάλασσα, λέει η Venier. "Γεγονότα όπως η μεγάλη παλίρροια που συμβαίνουν κάθε χειμώνα μας θυμίζουν τον πραγματικό κίνδυνο της θάλασσας τον χειμώνα", εξηγεί. "Δεν είναι απλώς διασκέδαση ή ψυχαγωγία. Είναι ένας τρόπος επεξεργασίας ενός συλλογικού φόβου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου