Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Η ιστορία του ανθρώπου με τη μεγαλύτερη μύτη στον κόσμο


Ο Thomas Wadhouse, γνωστός και ως Thomas Wedders, ήταν ένας ερμηνευτής τσίρκου του 18ου αιώνα που είχε τη μεγαλύτερη μύτη που έχει καταγραφεί ποτέ με μήκος 19 εκατοστά (7,5 ίντσες). Λίγα όμως είναι γνωστά για τη μυστηριώδη ζωή του.
 
 
 
Τον 18ο αιώνα, ένας άνδρας από το Γιορκσάιρ τράβηξε την προσοχή των Άγγλων. Δεν τους κίνησε το ενδιαφέρον οι ιδέες, οι πεποιθήσεις ή οι απόψεις του, αλλά η μύτη του. Ο Thomas Wadhouse είχε τη μεγαλύτερη μύτη που έχει καταγραφεί ποτέ με μήκος 7,5 ίντσες.

Χάρη στην εξαιρετικά μεγάλη μύτη του, ο αποκαλούμενος και Thomas Wedders, έγινε κάτι σαν διασημότητα και περιόδευσε σε όλη την κομητεία, ενώ καταχωρήθηκε και στο Anomalies and Curiosities of Medicine, ένα βιβλίο του 19ου αιώνα για σπάνιες και περίεργες ιατρικές καταστάσεις.

Σήμερα, κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη μακρύτερη μύτη, ενώ, ένα κέρινο αντίγραφο του κεφαλιού του εκτίθεται στο μουσείο Ripley’s Believe It Or Not του Λονδίνου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, η ιστορία και η ταυτότητα του Thomas Wadhouse είναι σχεδόν άγνωστη.

Ποιος ήταν ο Thomas Wadhouse;
 

Κέρινο ομοίωμα του Thomas Wadhouse

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ζωή του Wadhouse. Γεννήθηκε γύρω στο 1730 στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας και υπάρχει μια αναφορά ότι οι γονείς του μπορεί να ήταν αδέρφια. Αν και
η πραγματική αιτία είναι άγνωστη, ίσως σ' αυτό να οφειλόταν η εκπληκτική του μύτη.

Γεννημένος έναν αιώνα πριν την απογείωση των "freak shows", ο Wadhouse φαίνεται να είχε περιοδεύσει σε όλη την κομητεία. Στο Anomalies and Curiosities of Medicine αναφέρεται εν συντομία, "Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Thomas Wedders (ή Wadhouse) με μύτη μήκους 7,5 ίντσες εκτέθηκε σε όλο το 
Γιορκσάιρ".

Πώς ήταν λοιπόν ο Thomas Wadhouse;
 
Άλλοι παρόμοιοι ερμηνευτές, κάτω από τα διαβόητα πρόσωπά τους, έκρυβαν ένα τετραπέρατο μυαλό. Για παράδειγμα, ο Lionel The Lion-Faced Man -πραγματικό όνομα, Stephan Bibrowski- μιλούσε πέντε γλώσσες και ήθελε να γίνει οδοντίατρος. Ωστόσο, ο Wadhouse ανέπτυξε μια πολύ διαφορετική φήμη.

Ο άνθρωπος πίσω από τη μύτη
 
Κέρινο ομοίωμα του Thomas Wadhouse

Τα λίγα γραπτά
που υπάρχουν για τον Wadhouse υποδηλώνουν όλα το ίδιο πράγμα. Σε αντίθεση με τον Bibrowski, ο Wadhouse δεν ήταν σπουδαίος στοχαστής.

"[Ο Wadhouse] έληξε ενώ ζούσε, σε μια ψυχική κατάσταση που περιγράφεται καλύτερα ως η πιο άθλια ηλιθιότητα", εξηγεί το Anomalies and Curiosities of Medicine.

Το 1896, το περιοδικό Strand Magazine (τόμος XI) έγραψε για τον Wadhouse και τη διάσημη μύτη του, σημειώνοντας ότι αν ποτέ "οι μύτες ήταν ακριβείς στο να αντιπροσωπεύουν τη σημασία του ατόμου", τότε ο Wadhouse θα είχε "μαζέψει όλα τα χρήματα και θα είχε κατακτήσει όλη την Ευρώπη".

Όμως, η μεγάλη του μύτη δεν ήταν ενδεικτική για μεγάλες ικανότητες, ανέφερε το περιοδικό. "Είτε το πηγούνι του ήταν πολύ αδύναμο ή το μέτωπό του πολύ χαμηλά, είτε η φύση είχε εξαντληθεί στο να του δώσει αυτή τη μύτη, ώστε ξέχασε τελείως να του δώσει μυαλό. ή ίσως, η μύτη το στρίμωξε". Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι τον οδήγησε να εκθέσει τον εαυτό του.

Ο Thomas Wadhouse πέθανε στα 50 του, περίπου το 1780. Δεν άφησε πίσω του κανένα αρχείο της ζωής του, καμία γραπτή μαρτυρία για το πώς ένιωθε για το πρόσωπό του ή τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε. Σε αντίθεση με άλλα "φρικιά",
δεν υπάρχουν καν φωτογραφίες του -αν και έχουν παρουσιαστεί κέρινα αντίγραφα του προσώπου του στο Ripley's Believe It Or Not.
 
Ακόμα και σήμερα όμως, ο Thomas Wadhouse εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης μύτης.

Ο άντρας με τη μακρύτερη μύτη σήμερα
 
Ο Mehmet Özyürek με το μετάλλιο του ρεκόρ Γκίνες για τη μακρύτερη μύτη από οποιονδήποτε ζωντανό άνθρωπο

Σήμερα, το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες αναγνωρίζει τον Thomas Wadhouse ως τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη μύτη στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Στον ιστότοπό τους, εξηγούν, "Υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες ότι ο Wedders, ο οποίος έζησε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1770 και ήταν μέλος ενός περιοδεύοντος θιάσου 'φρικιών', είχε μύτη μήκους 19 εκατοστών".

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη μύτη σήμερα;
 
Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι, επί του παρόντος, κάτοχος του ρεκόρ για τη μακρύτερη μύτη είναι ο Τούρκος Mehmet Özyürek από το Αρτβίν στην βορειοανατολική Τουρκία, του οποίου η μύτη έχει μήκος 3,46 ίντσες (8,78 εκατοστά).

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου