Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Το Νησί των Φιδιών στην Βραζιλία


Εκτός ορίων και γεμάτο με ένα είδος δηλητηριωδών οχιών, το Ilha da Queimada Grande στην Βραζιλία έχει ένα τρομακτικά εύστοχο παρατσούκλι.
 
 

Στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, σχεδόν 93 μίλια μακριά από το κέντρο του Σάο Πάολο, βρίσκεται το Ilha da Queimada Grande, γνωστό και ως "Νησί των Φιδιών". Το νησί είναι ανέγγιχτο από ανθρώπους για έναν πολύ καλό λόγο. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι εκεί ζουν 2.000 έως 4.000 χρυσές οχιές (Bothrops insularis) -μεταξύ ενός και πέντε φιδιών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να μην ήταν τόσο τρομερός αν τα φίδια δεν ήταν δηλητηριώδη. Ωστόσο, οι χρυσές οχιές που ζουν στην Queimada Grande είναι μοναδικό είδος και είναι υπεύθυνο για το 90% των θανάτων που σχετίζονται με δάγκωμα φιδιού στη Βραζιλία. Επίσης, μπορούν να φτάσουν σε μήκος πάνω από μισό μέτρο και διαθέτουν ένα ισχυρό ταχείας δράσης δηλητήριο που λιώνει τη σάρκα γύρω από το δάγκωμά τους.
 


Πολλά μεταναστευτικά θαλασσοπούλια χρησιμοποιούν την Queimada Grande ως σημείο ανάπαυσης, τόσα που είναι αρκετά για να θρέψουν τον εξαιρετικά πυκνό πληθυσμό των φιδιών. Το ισχυρό δηλητήριό τους εξελίχθηκε λόγω της ανάγκης του να ακινητοποιήσει γρήγορα και να σκοτώσει τα θαλασσοπούλια που προσγειώνονται στα δέντρα του νησιού προτού μπορέσουν να πετάξουν μακριά. Σε ένα νησιωτικό οικοσύστημα που καταλαμβάνεται από εκατοντάδες ανταγωνιστές -αλλά όχι αρπακτικά στο εδάφους- το θανατηφόρο δηλητήριο αυτής της οχιάς μεγιστοποιεί τις δυνατότητές του να τραφεί και να επιβιώσει.

Αυτές οι οχιές είναι τόσο επικίνδυνες που -με εξαίρεση ορισμένες επιστημονικές αποστολές- το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας έχει απαγορεύσει ρητά το να αποβιβασθεί κάποιος στο νησί.
 

Μια χρυσή οχιά στο του Ινστιτούτο Μπουταντάν στο Σάο Πάολο

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία για δαγκώματα αυτών των οχιών σε άνθρωπο, οι ντόπιοι στις παράκτιες πόλεις κοντά στο Queimada Grande λατρεύουν να αφηγούνται δύο φρικτές ιστορίες θανάτου στο νησί.
 
Στη μια, ένας ψαράς περιπλανιόταν -άθελά του- στο νησί για να μαζέψει μπανάνες. Όπως είναι φυσικό, τον δάγκωσε ένα φίδι. Ωστόσο, κατάφερε να επιστρέψει στη βάρκα του, όπου όμως υπέκυψε αμέσως στο δηλητήριο του φιδιού και τον βρήκαν λίγο αργότερα μέσα στην βάρκα μέσα σε μια μεγάλη λίμνη αίματος.

Η άλλη ιστορία είναι του τελευταίου χειριστή του φάρου και της οικογένειάς του. Ένα βράδυ, μερικά φίδια μπήκαν από ένα παράθυρο και επιτέθηκαν στον άνδρα, την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγουν, έτρεξαν προς τη βάρκα τους, αλλά τους δαγκώνουν φίδια που βρίσκονταν στα κλαδιά πάνω από τα κεφάλια τους.
 

Μια χρυσή οχιά στο του Ινστιτούτο Μπουταντάν στο Σάο Πάολο

Ο Marcelo Duarte, ένας βιολόγος που έχει επισκεφθεί το νησί πάνω από 20 φορές, λέει ότι ο ισχυρισμός των ντόπιων για ένα έως πέντε φίδια ανά τετραγωνικό μέτρο είναι υπερβολή, αν και ίσως όχι μεγάλη. Το πιο ταιριαστό θα ήταν να υπάρχει ένα φίδι ανά τετραγωνικό μέτρο -αν και αυτό πάλι είναι επικίνδυνο.

Επί του παρόντος, η νόμιμη πρόσβαση στο νησί απαιτεί τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Αν κάποιος όμως το επιθυμεί, μπορεί να δει τις εν λόγω οχιές στο Serpentarium του Ινστιτούτου Μπουταντάν στο Σάο Πάολο. Εναλλακτικά, μπορεί να πάει στον ζωολογικό κήπο του Σάο Πάολο, που διαθέτει πέντε ενήλικα φίδια του είδους, ή στο στο Zoológico Municipal Quinzinho de Barros στην πόλη Sorocaba, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, που φιλοξενεί μια πολύ ιδιαίτερη χρυσή οχιά.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου