Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Οι μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί στον κόσμο

 
Σε αρκετές χώρες, επιτρέπονται οι διαδοχικές ποινές, με τις οποίες, θεωρητικά, οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται να περάσουν πολλές ζωές πίσω από τα κάγκελα.
 
 
 
Το 2021, ο Τούρκος -μουσουλμάνος- τηλε-ευαγγελιστής Αντνάν Οκτάρ (ή Χαρούν Γιαχία), ο οποίος περιτριγυριζόταν από ελαφρά ντυμένες κυρίες (ακόμα και με μπικίνι, κάτι που είναι αδιανόητοτο για το Ισλάμ), τις οποίες αποκαλούσε "γατούλες", καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1.075 ετών για σεξουαλικά εγκλήματα στην Κωνσταντινούπολη.

Ας δούμε λοιπόν μια λίστα με τις μεγαλύτερες ποινές σε χρόνια φυλάκισης που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως.

ΗΠΑ: 30.000 χρόνια κάθειρξη
Ο ακροδεξιός τρομοκράτης Terry Nichol καταδικάστηκε επειδή βοήθησε τον πρώην στρατιώτη Timothy McVeigh να πραγματοποιήσει τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι το 1995 στην οποία έχασαν τη ζωή τους 168 άνθρωποι, 19 εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Αν και προσπάθησε να αποσυρθεί από την επίθεση σε κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την τελευταία στιγμή, καταδικάστηκε σε 161 ισόβια κάθειρξη συν 9.300 χρόνια χωρίς αναστολή.
Ο McVeigh εκτελέστηκε.
Σήμερα, ο 65χρονος πλέον Nichols μοιράζεται το ίδιο κελί με τον περιβόητο "Unabomber", Ted Kaczynski, τον βομβιστή του Ολυμπιακού Πάρκου, Eric Rudolph, και τον Ramzi Yousef, έναν Πακιστανό που καταδικάστηκε για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 1993.
Ένα άλλο δικαστήριο της Οκλαχόμα καταδίκασε το 1994 τον Charles Scott Robinson σε 30.000 χρόνια φυλακή για τον βιασμό ενός μικρού παιδιού.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Ταϊλάνδης
Η μεγαλύτερη μη ισόβια κάθειρξη στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, επιβλήθηκε στην απατεώνα πυραμίδων της Ταϊλάνδης Chamoy Thipyaso, η οποία, το 1989, καταδικάστηκε σε 141.078 χρόνια φυλάκισης.
Ωστόσο, αποφυλακίστηκε μετά από μόλις 8 χρόνια -και ας είχε εξαπατήσει ορισμένα μέλη του βασιλικού οίκου.

Ισπανία: η μεγαλύτερη ποινή στην Ευρώπη
Η Μαδρίτη κατέχει το ρεκόρ της Ε.Ε. και οι περισσότεροι είναι Βάσκοι ή των Ισλαμιστές καταδικασμένοι για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το 2004, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 120.000 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη, στις οποίες σκοτώθηκαν 193 άνθρωποι.
Επίσης, πολλά μέλη της ETA έχουν καταδικαστεί σε χιλιάδες χρόνια το καθένα, συμπεριλαμβανομένης της Ines del Rio Prada, η οποία καταδικάστηκε σε 3.828 χρόνια για τη συμμετοχή της σε 24 δολοφονίες και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Ωστόσο, το 2013, μετά από 26 χρόνια αποφυλακίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού ένα μέλος της ETA, ο Henri "Unai" Parot, αμφισβήτησε την ποινή των 4.797 ετών για τις βομβιστικές επιθέσεις στους Στρατώνες της Σαραγόσα το 1987.
Πλέον, η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει την Ισπανία στην κράτηση καταδικασμένων εγκληματιών με μέγιστο χρονικό διάστημα τα 30 ή 40 έτη, ανάλογα με το πότε καταδικάστηκαν.

Στην Τουρκία
Η ποινή που επιβλήθηκε το 221 στον τηλε-ευαγγελιστή Οκτάρ ήταν η δεύτερη υπερ-ποινή μέσα σε λίγους μόνο μήνες στην Κωνσταντινούπολη.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Ουζμπέκος τρομοκράτης Abdulkadir Masharipov καταδικάστηκε σε 40 φορές ισόβια, μία για κάθε θύμα του για την σφαγή της Πρωτοχρονιάς του 2017 στο νυχτερινό κέντρο Reina στην Κωνσταντινούπολη.
Του επιβλήθηκαν επιπλέον 1.368 χρόνια για την απόπειρα δολοφονίας των γλεντζέδων στην επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η μεγαλύτερη ποινή στην Βρετανία
Η υψηλότερη βρετανική ποινή επιβλήθηκε στον βομβιστή του ΙΡΑ και ελεύθερο σκοπευτή Bernard McGinn, ο οποίος καταδικάστηκε σε 490 χρόνια για τη συμμετοχή του σε διάφορες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων στα Docklands και στο Baltic Exchange στο Λονδίνο.
Συνελήφθη από την SAS στο Crossmaglen, αλλά το 2000, μετά από 16 μήνες, αποφυλακίστηκε βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έδωσε τέλος στα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το 2002, ο Andrew Aston καταδικάστηκε σε 26 φορές ισόβια για επίθεση σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ, αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες.
Οι 6 Ιρλανδοί που καταδικάστηκαν άδικα για τις βομβιστικές επιθέσεις του ΙΡΑ το 1974 στην ίδια πόλη καταδικάστηκαν σε 21 φορές ισόβια, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι 16 χρόνια αργότερα, όταν οι καταδίκες τους ακυρώθηκαν.

από: ndtv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου