Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Το μοναδικό γνωστό δημόσιο μνημείο του Διαβόλου

 
Το Fuente del Ángel Caído (Συντριβάνι του Εκπεσόντος Αγγέλου) βρίσκεται στο Parque del Buen Retiro (Πάρκο Μπουέν Ρετίρο) της Μαδρίτη στην Ισπανία.
 
 

Η ισπανική πρωτεύουσα μπορεί να καυχιέται γι' αυτό που είναι κοινώς αναγνωρισμένο ως το μοναδικό γνωστό δημόσιο μνημείο του Διαβόλου.
 


Το συγκεκριμένο άγαλμα βρίσκεται στους κήπους του τεράστιου (έχει έκταση 1,4 τετ. χλμ) Πάρκου Μπουέν Ρετίρο, στην κορυφή μιας μαρμάρινης κολόνας στη μέση ενός σιντριβάνι που είναι διακοσμημένο με διάφορες δαιμονικές οντότητες και ερπετά. Ο Εωσφόρος είναι έργο του γλύπτη Ρικάρδο Μπελβέρ και απεικονίζεται τη στιγμή που διώχνεται από τον Παράδεισο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον Χαμένο Παράδεισο του Τζον Μίλτον.
 



Ο Μπελβέρ χύτευσε το άγαλμα σε μπρούτζο για την Γ' Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι, μετά από την οποία, το κομμάτι αποκτήθηκε από το Μουσείο ντελ Πράδο. Αργότερα, δωρήθηκε στην πόλη της Μαδρίτης , το 1885, εγκαινιάστηκε στη σημερινή του θέση.
 


Το άγαλμα φημίζεται εξίσου για το ασυμβίβαστο θέμα του, καθώς και για την ικανότητα του Μπελβέρ να εμπνέει μια αίσθηση έντασης και αγωνίας στην απόδοση του Σατανά.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου