Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Κοιλάδα της Αυγής, η θρησκεία που ιδρύθηκε από μια Βραζιλιάνα οδηγό φορτηγού και υποστηρίζει τη θεωρία των UFO

 
Η Vale do Amanhecer ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από την Βραζιλιάνα μυστικίστρια Neiva Chaves Zelaya και ισχυρίζεται ότι οι οπαδοί της είναι μετενσαρκωμένοι εξωγήινοι.
 
 
 
Έξω από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, βρίσκεται ένα φρούριο που ανήκει σε μια θρησκευτική ομάδα γνωστή ως Vale do Amanhecer (Κοιλάδα της Αυγής). Οι οπαδοί της πιστεύουν ότι, σε εκείνο το σημείο, αιωρείται πάνω από τη Γη ένα διαστημόπλοιο από τον πλανήτη Capela και λειτουργεί ως δίνη, ρουφώντας όλη την αρνητική ενέργεια που οι θεραπευτές της ομάδας διώχνουν από την ανθρωπότητα. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι αυτή η περιοχή είναι η πνευματική πρωτεύουσα του πολιτισμού.
 

Οι θεραπευτές αποκαλούν τους εαυτούς τους "Equituman" (είναι γνωστοί και ως "Jaguar") και χρησιμοποιούν τις "κοσμικές ενέργειές" τους σε τελετουργίες πνευματοθεραπείας. Οι τζάγκουαρ είναι οι μετενσαρκωμένοι απόγονοι εξωγήινων που στάλθηκαν από τον Θεό. Δεν είναι επιλεκτικοί, αλλά θεραπεύουν όποιον τους ζητήσει βοήθεια -είτε είναι μέλος, είτε όχι.

Η θρησκεία, που έχει εξαπλωθεί και εκτός Βραζιλίας, διαθέτει 600 ναούς σε όλο τον κόσμο και 800.000 μέλη. Ωστόσο, στον κεντρικό ναό στην Μπραζίλια, τα μέλη είναι κυρίως Βραζιλιάνοι της μεσαίας, εργατικής τάξης. Ιδρύθηκε από μια χήρα οδηγό φορτηγού η οποία, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έγινε μέντιουμ. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Κοιλάδα της Αυγής χαρακτηρίστηκε λατρεία, αν και είναι προφανές ότι τα μέλη της μπορούν να αποχωρήσουν όποτε το θελήσουν. Ωστόσο, όσοι είναι ύποπτοι με την θρησκεία επισημαίνουν τις ασυνήθιστες πεποιθήσεις της, δηλαδή ότι ο Θεός έστειλε εξωγήινους στη Γη πριν από 32.000 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες πεποιθήσεις της (εκτός από τους εξωγήινους) έχουν πολλά κοινά με πολλές κυρίαρχες θρησκείες.

Οι απαρχές της Κοιλάδας της Αυγής
 
Η Neiva Chaves Zelaya, πιο γνωστή ως Tia Neiva, η ιδρύτρια της Κοιλάδας της Αυγής
 
Όλα ξεκίνησαν το 1957, όταν η Neiva Chaves Zelaya, μια χήρα με τέσσερα παιδιά, έπιασε δουλειά ως οδηγός φορτηγού μεταφέροντας οικοδομικά υλικά στη Μπραζίλια για να τα συντηρήσει. Άρχισε να έχει οράματα, τα οποία αργότερα διευκρίνισε ότι ήταν επισκέψεις εξωγήινων πνευμάτων.

Μετά από δύο χρόνια προαισθήσεων, η Tia Neiva -όπως είναι γνωστή σήμερα- επικοινώνησε με το μέντιουμ Maria de Oliveira. Μαζί, ίδρυσαν το "Pai Seta Branca" (Πατέρας Λευκό Βέλος) που πήρε το όνομά του από τον πνευματικό οδηγό της Neiva, ένα προ-κολομβιανό πνεύμα που φέρεται να άρχισε να μιλά στην Tia Neiva το 1957 και να την καθοδηγεί και να την βοηθάει -μαζί με τους οπαδούς της- στη δημιουργία του δόγματος, του Ναού και, τελικά, της Κοιλάδας.

Ωστόσο, το 1964 οι δρόμοι της Neiva και της de Oliveira χώρισαν. Η Neiva μετέφερε τη μικρή ομάδα των οπαδών της στην Taguatinga όπου ίδρυσαν μια νέα κοινότητα την οποία ονόμασαν Social Works of the Spiritist Christian Order -η οποία αργότερα έγινε η Κοιλάδα της Αυγής.
 
Μέλη προσεύχονται μπροστά από μια εικόνα της Neiva, η οποία πέθανε το 1985, αλλά είχε θέσει σε εφαρμογή μια ιεραρχία διαδόχων

Το 1969, η κοινότητα έφτασε σχεδόν τους 500 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ήταν εγκαταλελειμμένα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο "Matilde's Children's Home", το ορφανοτροφείο της Neiva. Η ομάδα δημιούργησε μια νομική οντότητα, την Lar das Crianças de Matildes προκειμένου να δώσει νομική υπόσταση στους κατοίκους της κοιλάδας.

Λέγεται ότι, κάποια στιγμή, το πνεύμα Tiazinho έστειλε τηλεπαθητικά στην Neiva ένα σχέδιο για ολόκληρο τον οικισμό. Σήμερα, η Κοιλάδα της Αυγής με το δόγμα της που βασίζεται στα οράματα της Neiva είναι η μεγαλύτερη, πιο γνωστή εναλλακτική θρησκεία στη Βραζιλία.

Ο Μητρικός Ναός της Κοιλάδας της Αυγής
 

Σήμερα, η μόνιμη εγκατάσταση της θρησκείας βρίσκεται στην αγροτική περιοχή της πόλης Planaltina. Ο δρόμος προς το συγκρότημα της Κοιλάδας είναι επίπεδος και σκονισμένος, αλλά όταν φτάσει κάποιος στις πύλες της φαίνεται σαν να έχει φτάσει σε ένα πολύχρωμο θεματικό πάρκο.

Δίπλα σε μια λίμνη με μια πυραμίδα υπάρχει ένα συγκρότημα προσευχής, ένας ναός που μοιάζει με διαστημόπλοιο και γλυπτά σε σχήμα έλλειψης. Αν και μπορεί να φαίνεται τυχαίο, στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει προσεκτικά το περίπλοκο σύστημα πεποιθήσεων της θρησκείας.
 
Το μνημείο της Έλλειψης

Η αιγυπτιακού τύπου πυραμίδα στο συγκρότημα του ναού
 
Το συγκρότημα Estrela Candente είναι χτισμένο σύμφωνα με την εικόνα του Άστρου του Δαβίδ και έχει πλάτος πάνω από 250 πόδια. Αποτελείται από έναν τεχνητό καταρράκτη, καλύβες από άχυρο και πέτρινες σκάλες.

Στο δημοτικό σχολείο της Κοιλάδας φοιτούν πάνω από 200 μαθητές. Ο οικισμός έχει εστιατόρια, βιβλιοπωλείο, μέχρι και συνεργείο αυτοκινήτων. Όταν τα μέλη πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για να ψωνίσουν, όσοι τους βλέπουν προσέχουν τα πλούσια ένδυματά τους.
 

 
Οι πεποιθήσεις και τα τελετουργικά της Κοιλάδας της Αυγής

Νύμφες με τα συμβολικά τους δόρατα κατά τη διάρκεια μιας τελετουργίας

Το δόγμα της Κοιλάδας δηλώνει ότι, ιστορικά, οι Τζάγκουαρ ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για ανθρώπινα επιτεύγματα όπως οι πυραμίδες στην Αίγυπτο. Αυτό συνέβη πριν η Neiva τους επανενώσει με τις τρέχουσες μετενσαρκώσεις τους.

Κάθε 1η Μαΐου, με την ανατολή του ηλίου, ξεκινά η τελετή "Ημέρα του Κατηχητή", στην οποία, χιλιάδες Τζάγκουαρ και μέλη της Κοιλάδας συγκεντρώνονται σιωπηλά στο ναό για να επικαλεστούν τις κοσμικές δυνάμεις.
 

Ένας προσευχητής έξω από το ναό

Αυτή η τελετή, στην οποία άπαντες είναι ντυμένοι με λαμπερές ρόμπες, συγχρονίζει τις πνευματικές ενέργειες και επιτρέπει τις συνεχείς θεραπευτικές τους δυνάμεις.

Επίσης, τρις φορές την ημέρα λαμβάνει χώρα η "Τελετή του Διάττοντος Αστέρα", στην οποία οι νύμφες (γυναίκες μέλη) κρατούν συμβολικές λευκές λόγχες. Οι άνδρες δεν επιτρέπεται να έχουν λόγχες, καθώς σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, δεν τις χρησιμοποίησαν υπεύθυνα.
 


Στο δόγμα εκπροσωπείται και ο Ιησούς, αλλά δεν είναι ο πρωταγωνιστής. Στην πραγματικότητα, η θεραπευτική πτυχή φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό μέρος της Κοιλάδας για τους περισσότερους. Από παντού καταφθάνουν άνθρωποι για να τους βοηθήσουν οι Τζάγκουαρ να απελευθερωθούν από τα εγκόσμια δεινά και προβλήματά τους. Κατά κάποιο τρόπο, η Κοιλάδα της Αυγής είναι γνωστή ως καταφύγιο για χαμένες ψυχές.

Τα μέλη επικεντρώνονται στη διάσωση του κόσμου από τις υπερβολές του και δομούν τα πάντα στις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Τα μέλη της Κοιλάδας απορρίπτουν τις καπιταλιστικές αξίες, αρνούνται να εργαστούν για χρήματα και ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν όποιον τους το ζητήσει ως προσφορά αγάπης άνευ όρων.
 

Μέλη που λαμβάνουν πνευματική θεραπεία

Παρά τις παράξενες φανφάρες και τις εξωγήινες πεποιθήσεις της Κοιλάδας της Αυγής, φαίνεται ότι υπάρχει ένας πυρήνας καλής θέλησης που την κρατά ισχυρή ως η μεγαλύτερη εναλλακτική θρησκεία στη Βραζιλία.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου