Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας για καλή τύχη;

 
Η πασίγνωστη χειρονομία για την ενθάρρυνση της καλής τύχης ίσως έχει σχέση με τα ψάρια.
 
 
 
Το να σταυρώνει κανείς τα δάχτυλά του για να έχει καλή τύχη ή ως επίδειξη ελπιδοφόρου αλληλεγγύης για κάποιον άλλο, είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη χειρονομία, η οποία έχει μακρά ιστορία και, αρχικά, δεν ήταν μια σόλο πράξη.

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του σταυρώματος των δακτύλων για τύχη.
 
Η πρώτη προέρχεται από μια προχριστιανική παγανιστική πίστη στον ισχυρό συμβολισμό του σταυρού. Η διασταύρωση θεωρήθηκε ότι σηματοδοτούσε τη συγκέντρωση καλών πνευμάτων και χρησίμευε για να σταθεροποιήσει μια επιθυμία μέχρι να πραγματοποιηθεί. Η πρακτική της ευχής σε έναν σταυρό στους πρώιμους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς εξελίχθηκε σε μια παράδοση κατά την οποία κάποιος σταύρωνε τον δείκτη του στον δείκτη κάποιου άλλου για να εκφράσει την ελπίδα ότι μια επιθυμία θα πραγματοποιηθεί. Σταδιακά, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ο καθένας μπορούσε να το κάνει μόνος του αυτό, χωρίς τη συμμετοχή άλλου ατόμου. Αρχικά, ένα άτομο σταύρωνε τους δύο δείκτες του, αλλά τελικά, η χειρονομία έγινε αυτή που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.

Η εναλλακτική εξήγηση προέρχεται επίσης από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού, όταν συχνά οι πιστοί διώκονταν για τις πεποιθήσεις τους. Για να αναγνωρίσουν τους υπόλοιπους πιστούς, οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια σειρά από χειρονομίες, μία από τις οποίες περιελάμβανε το σχηματισμό του ιχθύος, αγγίζοντας τους αντίχειρες και σταυρώνοντας τους δείκτες τους. Το σύμβολο αντιπροσωπεύει μια ακροστιχίδα στην οποία τα ελληνικά γράμματα Ι, Χ, Θ, Ύ, και Σ είναι τα πρώτα γράμματα στη φράση "Ιησούς Χριστός, Θεού Υιός, Σωτήρας". Αυτή η θεωρία δεν εξηγεί πλήρως πώς η τύχη συνδέθηκε αρχικά με τη χειρονομία, αλλά υποδηλώνει ότι το σταύρωμα των δακτύλων προσέδωσε μια ευλογία ή μια ελπίδα για μια ευχή ή προσευχή.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου