Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Το βιβλίο με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε χώρα του κόσμου

 
Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη ποικιλομορφία στη λίστα ανάγνωσής σας, ρίξτε μια ματιά σε έναν χάρτη όπου εμφανίζονται τα βιβλία ντόπιων συγγραφέων με την κορυφαία βαθμολογία σε περισσότερες από 130 χώρες, σύμφωνα με τους χρήστες του Goodreads.
 
 
 
Το Goodreads είναι ένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τους βιβλιοφάγους, ένα μέρος όπου συναντιούνται 125 εκατομμύρια αναγνώστες για να στηρίξουν ή να... "θάψουν" το τελευταίο βιβλίο που διάβασαν, έχοντας ήδη "βάλει στο ράφι" 3,5 δισεκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως.

Από την άλλη, το BookCrossing περιορίζει τις επιλογές. Περίπου 2 εκατομμύρια αναγνώστες έχουν βρει ή έχουν καταθέσει δημόσια πάνω από 14.105.640 βιβλία, παρακολουθώντας την ιστορία καθενός βιβλίου-αντικειμένου μέσω ενός μοναδικού κώδικα που έχει το καθένα απ' αυτά.

Ενώ το Goodreads είναι μια παγκόσμια συζήτηση, οι αλληλεπιδράσεις του BookCrossing είναι πιο τοπικές -αν και τα βιβλία μοιράζονται σε 132 χώρες.

Έτσι, η σελίδα WordFinderX (κλικ στον σύνδεσμο για την πιο αναλυτική παρουσίαση και πιο μεγάλη εικόνα του χάρτη) αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα από το Goodreads για να εντοπίσει τα βιβλία με την υψηλότερη βαθμολογία από ντόπιους συγγραφείς από κάθε χώρα της Γης. 


Για την ιστορία, στην Ελλάδα, ο κόσμος κατατάσσει πρώτο το "Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελύτη (με 4,75 αστεράκια), το οποίο, στην Ευρώπη, έρχεται δεύτερο σε προτιμήσεις πίσω από το "Svědectví o životě v KLDR" [Μαρτυρώντας τη ζωή στη ΛΔΚ (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, η γνωστή Βόρεια Κορέα)] της Τσέχας συγγραφέα Nina Špitálníková που είναι και το βιβλίο με την υψηλότερη βαθμολογία, όχι μόνο στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο (το Μονόγραμμα του Ελύτη κατατάσσεται τέταρτο παγκοσμίως και ισοβαθμεί με το "Arkitek Jalanan" του Teme Abdullah από την Μαλαισία). Το βιβλίο της Τσέχας συγγραφέα περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες των Βορειοκορεατών προσφύγων και έχει βαθμολογία 4,79 αστεράκια.
 

 
από: mental floss με πληροφορίες από: wordfinderx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου