Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όμορφα, παράξενα με εντυπωσιακά πτερύγια ψάρια ενυδρείου


Τα ψάρια στην παρακάτω λίστα είναι δημοφιλή στα ενυδρεία λόγω του λαμπερού χρωματισμού τους, της μοναδικής εμφάνισης και των απίθανων πτερυγίων τους.



Red Lionfish (Pterois volitans) (φωτογραφία πάνω)
Το Red Lionfish είναι ένα όμορφο και πολύχρωμο ψάρι των κοραλλιογενών υφάλων με μεγάλα πτερύγια. Τα θωρακικά πτερύγια αυτού του δηλητηριώδους ψαριού μοιάζουν με ανεμιστήρα. Τα ραχιαία αγκάθια αυτού του είδους που μπορούν να φτάσουν έως και 43 εκατοστά είναι διαχωρισμένα και πολύ μακριά. Το ψάρι επίσης έχει σαρκώδη πλοκάμια που προεξέχουν πάνω και από τα δυο μάτια και κάτω από το στόμα.


Zebra Lionfish (Dendrochirus zebra)


Το Zebra Lionfish, γνωστός και ως Zebra Turkeyfish, είναι ένα μοναδικά όμορφο ψάρι με δηλητηριώδη αγκάθια. Αυτό το σαρκοφάγο ψάρι απαντάται στα τροπικά νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτός ο σκορπιός που μπορεί να φτάσει έως και 24 εκατοστά, χρησιμοποιεί τα δηλητηριώδη αγκάθια του για να αμυνθεί. Ήρεμα και βραδυκίνητα αλλά επικίνδυνα, αυτά τα μοναχικά ψάρια που δεν φοβούνται τίποτα, τους αρέσει να ξεκουράζονται σε σκοτεινές περιοχές, όπως κάτω από έναν βράχο ή ένα κοράλλι.


Sailfin Snapper (Symphorichthys spilurus)


Το Sailfin Snapper, γνωστό και ως Τσιπούρα με Μπλε Ρίγες, είναι ένα ψάρι με έντονα και ριγέ χρώματα που κατά καιρούς εμφανίζεται στα ενυδρεία. Αυτό το ντροπαλό και μοναχικό ψάρι κατοικεί στα νερά μεταξύ της Θάλασσας Andaman, της Βόρειας Αυστραλίας και του Great Barrier Reef. Ζώντας σε βάθη από 5-60 μέτρα, μπορεί να φτάσει έως και 60 εκατοστά μήκος.


Broadbarred Firefish (Pterois antennata)


Το Broadbarred Firefish είναι ένα πολύχρωμο ψάρι με όμορφα μακριά πτερύγια και αγκάθια. Ζει στα τροπικά νερά του Δυτικού Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό το μοναδικής εμφάνισης πλάσμα το οποίο είναι επίσης γνωστό ψάρι ενυδρείου μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Αυτό το δηλητηριώδες θαλάσσιο ζώο προτιμά να ζει σε λίμνες και υφάλους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας κυνηγάει καβούρια και γαρίδες.


Blackfoot Lionfish (Parapterois heterura)


Το Blackfoot Lionfish είναι ένας πολύχρωμος, αλλά δηλητηριώδης σκορπιός. Μπορεί να φτάσει σε μέγιστο μήκος τα 23 εκατοστά.


Devil Firefish (Pterois miles)


Το Devil Firefish, πιο γνωστό ως Κοινό Lionfish, πολλές φορές συγχέεται με το Red Lionfish, τον στενό συγγενή του. Αυτό το ψάρι με τα πανέμορφα πτερύγια και τα αγκάθια μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 35 εκατοστά. Τα ραχιαία πτερύγια του είναι σαν φτερωτά και τα θωρακικά μοιάζουν με φτερά. Αυτό το επικίνδυνο ψάρι λόγω των εξαιρετικά δηλητηριωδών αγκαθιών του, απαντάται σε λιμνοθάλασσες και σε εξωτερικές κοιλότητες κοραλλιογενών υφάλων του Ινδικού Ωκεανού, της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας.


Twinspot Lionfish (Dendrochirus biocellatus)


Το Twinspot Lionfish είναι ένα είδος lionfish με μοναδικά πτερύγια που μοιάζουν με φτερά. Αυτό το όμορφο αλλά κάπως παράξενο ψάρι είναι επίσης γνωστό ως Fu Manchu Lionfish και Twospot Turkeyfish.


Flying Gurnard (Dactylopterus volitans)


Το Flying Gurnard είναι ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά πλάσματα της θάλασσας. Αυτό το ψάρι που κατοικεί στα τροπικά ως και ζεστά εύκρατα νερά του Ατλαντικού είναι εντυπωσιακό λόγω των πτερυγίων του.


Όταν το ψάρι σε κανονική κατάσταση μοιάζει με κουτί και φαίνεται σαν ένα κανονικό ψάρι αλλά όταν εξιτάρεται, ανοίγει τα ημιδιάφανα πτερύγια του και οι άκρες τους φωσφορίζουν ένα φωτεινό μπλε χρώμα. Τα μάτια του είναι μεγάλα, σαν του Pufferfish.

πηγή: scienceray.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου