Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Εκατό χρόνια από την καθέλκυση του Τιτανικού


Ένα διαδραστικό μουσείο για το θρυλικό πλοίο πρόκειται να ανοίξει στο Μπέλφαστ

Λιγότερο έναν χρόνο μετά την καθέλκυσή του, στις 14 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό ωκεανό και βυθίστηκε 2 ώρες και 40 λεπτά αργότερα, παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 1.500 άτομα.Αναπαράσταση καμπίνας της πρώτης θέσης του Τιτανικού

Εικόνα του Τιτανικού λίγο πριν την καθέλκυσή του στις 31 Μαΐου 1911

Εικόνα του Τιτανικού λίγο πριν την καθέλκυσή του στις 31 Μαΐου 1911

Εικόνα του Τιτανικού στο ξεκίνημα του ταξιδιού του στις 10 Απριλίου 1912

Υποβρύχια φωτογραφία του ναυαγίου

Η κάρτα του μενού της τρίτης θέσης του πολυτελούς πλοίου

Τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθέλκυση του Τιτανικού «γιορτάζει» σήμερα, Τρίτη, το Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία. Το πλοίο, το μεγαλύτερο και πλέον πολυτελές στον κόσμο, λανσαρίστηκε στις 31 Μαΐου 1911 από τον ναυπηγικό κολοσσό της εποχής Harland & Wolff.

Για να γιορτάσουν το γεγονός και να τιμήσουν τη μνήμη των 1.517 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το «πλοίο - θαύμα» της ναυπηγικής βυθίστηκε έναν περίπου χρόνο αργότερα στον Ατλαντικό ωκεανό, οι Αρχές της πόλης διοργάνωσαν μία τελετή στο λιμάνι του Μπέλφαστ την ακριβή στιγμή της καθέλκυσής του στις 12.13 (ώρα Βρετανίας).

Για την κατασκευή του Τιτανικού χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ για την καθέλκυσή του μόλις 62 δευτερόλεπτα. «Υπάρχουν τόσα πράγματα για να είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε η Ούνα Ράιλι, πρόεδρος του Συλλόγου του Μπέλφαστ για τον Τιτανικό.

«Γιορτάζοντας την καθέλκυσή του, δεν γιορτάζουμε ένα κομμάτι ατσάλι, γιορτάζουμε τα κατορθώματα, τη τέχνη των εργατών. Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθέλκυσή του είναι μία καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουμε μία διαφορετική ιστορία για τον Τιτανικό» συμπλήρωσε. Ένα διαδραστικό μουσείο για το θρυλικό πλοίο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το 2012 στο Μπέλφαστ.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου