Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τα 30 πρόσωπα του πλανήτη µας


Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της Γης αφηγούνται την εξέλιξή της τα τελευταία 750 εκατοµµύρια χρόνια

Τα πάνω κάτω ήρθαν στη Γη τα τελευταία 750εκατοµµύρια χρόνια. Η στεριά ήταν ενιαία σε µια τεράστια ήπειρο και στη συνέχεια άρχισε να κατακερµατίζεται µε αργό ρυθµό µέχρι να λάβει τη σηµερινή της µορφή.

Η αδιάκοπηκίνηση των πλακώνστον φλοιό δεν προσέδωσε µόνο στις ηπείρους το διακριτό τους σχήµα που όλοι ξέρουµε (προσωρινό βεβαίως γιατί η κίνηση συνεχίζεται)αλλά σχηµάτισε τις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Την εποχή εκείνη, 750 εκατοµµύρια χρόνια πριν, απλές µορφές ζωής άρχισαν να κολυµπούν στον τεράστιο υδάτινοόγκο και στο πέρασµα του χρόνου εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν στην ξηρά.

Αυτές οι 30 φωτογραφίες, οι οποίες στην ουσία είναι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του πλανήτη µας ιδωµένου από το ∆ιάστηµα, αφηγούνται την ιστορία της εξέλιξης της Γης. Για παράδειγµα, µπορεί κανείς να δει πώς έµοιαζεο πλανήτης µας 65 εκατοµµύρια χρόνια πριν, όταν σήµανε το τέλος των δεινοσαύρων.

Τις εικόνες δηµιούργησαν επιστήµονες από το Εργαστήριο Πλανητικής Κατοικησιµότητας του Πανεπιστηµίο υΑρεσίµποστο Πουέρτο Ρίκο και τη NASA. Τα χρώµατα αποτυπώθηκαν µε ρεαλιστικό τρόπο, µέσα από τηνεπεξεργασία µεγάλου όγκου παλαιοντολογικών δεδοµένων, µε σκοπό να αναπαραστήσουν τις µορφολογικές αλλαγές στη ξηρά και στην εξάπλωση της βλάστησης.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου