Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι 8 μεγαλύτερες καταστροφές της αρχαιότητας


Οι φυσικές καταστροφές είναι κάτι που η ανθρωπότητα είχε να αντιμετωπίσει από την έναρξή της. Έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν μεγάλες ανθρώπινες κοινότητες καθώς και την άγρια πανίδα όπου χτυπούν.



Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό μια φυσική καταστροφή να είναι η αιτία του τέλους του κόσμου, κάθε φορά που συμβαίνει αναπόφευκτα. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σε κάποιο βαθμό, αν απομακρυνθεί ο ανθρώπινος πληθυσμού από τις περιοχές όπου έχουν συμβεί στο παρελθόν φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, κοιτώντας τις φυσικές καταστροφές στο παρελθόν, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ήταν εξίσου επιρρεπής να εκτίθενται στον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, όπως και σήμερα.

Ο σεισμός του Damghan - Ιράν, 856 μ.Χ. (φωτογραφία πάνω)
Ο σεισμός του Damghan ήταν μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ και χτύπησε σε μια απόσταση 320 χλμ. το Ιράν στις 22 Δεκεμβρίου του 856 μ.Χ. Το επίκεντρο του σεισμού λέγεται ότι ήταν κάτω από την πόλη Damghan, η οποία τότε ήταν η πρωτεύουσα του Ιράν. Προκάλεσε περίπου 200.000 θανάτους, καθιστώντας τον τον πέμπτο πιο θανάσιμο σεισμό στην καταγραμμένη ιστορία.


Ο σεισμός της Αντιόχειας - Αντιόχεια, 526 μ.Χ.


Στα τέλη του Μαΐου του 526 μ.Χ., ένας σεισμός χτύπησε σε Συρία και Αντιόχεια, που ήταν τότε μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι νεκροί έφτασαν τους 250.000. Ο σεισμός προκάλεσε την ανύψωση του λιμανιού της Σελευκείας Πιερίας κατά σχεδόν ένα μέτρο, με αποτέλεσμα την πρόσχωση του λιμανιού. Ήταν ο τρίτος πιο θανατηφόρος σεισμό όλων των εποχών. Ο σεισμός εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Μετά το σεισμό ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε όσα κτίρια δεν είχαν ήδη καταστραφεί.


Η Πανούκλα του Αντωνίνου - Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, 165 μ.Χ.-180 μ.Χ.


Η Πανούκλα του Αντωνίνου πήρε το όνομα της πιθανός από ένα από τα θύματά της, τον Μάρκο Αυρήλιο, αυτοκράτορα της Ρώμης. Είναι γνωστή και ως η Μάστιγα του Γαληνού, ενός Έλληνα γιατρού που κατέγραψε την πανούκλα. Κρίνοντας από την περιγραφή του, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Πανούκλα του Αντωνίνου προκλήθηκε από ευλογιά ή ιλαρά. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η μάστιγα είναι φυσική καταστροφή, επειδή προκλήθηκε από μια φυσική ασθένεια και σκότωσε ένα σημαντικό αριθμό ατόμων.

Η Πανούκλα του Αντωνίνου θεωρείται πως ξεκίνησε από τους Ρωμαίους στρατιώτες που επέστρεφαν από κάποια μάχη στα ανατολικά. Με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώθηκε σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και σε κάποιες από τις φυλές στο Βορρά. Εκτιμάται ότι πέθαναν 5 εκατομμύρια άνθρωποι από την πανούκλα. Σε μια επιδημία, ένας Ρωμαίος ιστορικός έγραψε ότι 2.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα στη Ρώμη. Είναι περίπου το 1/4 από αυτούς που είχαν μολυνθεί.


Ο σεισμός της Κρήτη και το τσουνάμι της Αλεξάνδρειας - Ελλάδα και Αφρική, 21 Ιουλίου 365 μ.Χ.


Στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ., ένας σεισμός έγινε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Θεωρείται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στην Κρήτη και ότι ήταν μεγέθους 8 -ή και μεγαλύτερης- κλίμακας Ρίχτερ. Κατέστρεψε σχεδόν όλες τις πόλεις του νησιού. Πιθανός προκάλεσε ζημίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδα, της Λιβύης, της Κύπρου και της Σικελίας.

Μετά το σεισμό, ένα τσουνάμι προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην Αλεξάνδρεια, την Αίγυπτο και άλλες περιοχές. Καταγράφηκε καλύτερα στην Αλεξάνδρεια. Έγγραφα της εποχής αναφέρουν ότι τα πλοία μεταφέρθηκαν δύο μίλια στη στεριά από το κύμα. Μια περιγραφή αναφέρει τα αποτελέσματα του σεισμού και το τσουνάμι που ακολούθησε με λεπτομέρειες. Αναφέρεται για το πώς έτρεμε η γη και πώς η θάλασσα μπήκε στην Αλεξάνδρεια. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Έκρηξη του Βεζούβιου - Κόλπος της Νάπολης, Ιταλία, 24 Αυγούστου 79 μ.Χ.


Η έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., και η επακόλουθη καταστροφή της Πομπηίας, μας θυμίζει την τρομακτική δύναμη αυτού του ενεργού ηφαιστείου. Για την ακρίβεια, ο Βεζούβιος είναι το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στη Γη.

Πριν ξεσπάσει ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ., είχε προειδοποιήσει με ένα σεισμό, ο οποίος αγνοήθηκε. Ο σεισμός ακολουθήθηκε από την εκτόξευση μάγματος από το ηφαίστειο και την εμφάνιση δυσοίωνων νεφών πάνω από το βουνό. Η Πομπηία απέιχε μόλις 5 μίλια από το ηφαίστειο.

Για περισσότερα από 1.500 χρόνια, η Πομπηία ήταν θαμμένη. Ανακαλύφθηκε όταν οι κάτοικοι καθάριζαν μετά από μια άλλη μεγάλη έκρηξη, το 1631 μ.Χ. Η αγωνία του θανάτου των αρχαίων κατοίκων έχει απαθανατιστεί στο γύψο. Υπήρχαν χιλιάδες θύματα. Σήμερα, θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατομμύρια.


Μινωική Έκρηξη - Σαντορίνη και Κρήτη, Ελλάδα, 1645 π.Χ.


Κάποια στιγμή γύρω στο 1.645 π.Χ., ένα ηφαίστειο εξερράγη στο νησί της Σαντορίνης. Η μαζική έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Εκείνη την εποχή, οι Μινωίτες κατείχαν και τα δύο νησιά. Η πόλη της Σαντορίνης δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.


Το τσουνάμι και ο σεισμός της Ελίκης - Ελίκη, Ελλάδα, 373 π.Χ.


Η Ελίκη βυθίστηκε στον Κορινθιακό κόλπο από σεισμό και τσουνάμι το 373 π.Χ.. Παραμένει βυθισμένη μέχρι και σήμερα. Οι αρχαίοι συγγραφείς ανέφεραν ότι μπορούσες να δεις τα συντρίμμια κάτω από το νερό για εκατοντάδες χρόνια μετά την καταστροφή. Σίγουρα σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι.


Η Μάστιγα του Ιουστινιανού - Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, 541 μ.Χ.


Η μάστιγα του Ιουστινιανού ήταν μια πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή Αυτοκρατορία), συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης, το 541-542 μ.Χ.. Η πιο κοινά αποδεκτή αιτία της πανδημίας είναι η βουβωνική πανώλη, που αργότερα έγινε διάσημη είτε ότι προκάλεσε ή συνέβαλλε στη Μαύρη Πανώλη του 14ου αιώνα. Οι ιστορικοί του 6ου αιώνα, αναφέρουν μια παγκόσμια επιδημία η οποία χτύπησε την κεντρική και νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική, την Αραβία και την Ευρώπη, από τον μακρινό Βορρά στη Δανία ως τη μακρινή δύση την Ιρλανδία. Μέχρι περίπου το 750, η πανούκλα θα επανέλθει σε κάθε γενιά σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Οι σύγχρονοι ιστορικοί έδωσαν σ' αυτή τη μάστιγα το όνομα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α', που ήταν στην εξουσία την εποχή εκείνη. Ο ίδιος ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από τη νόσο, αλλά ήταν ένας τους λίγους επιζώντες. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 40 ως και 100 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου