Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Νήσος του Κεσμ, το ευαίσθητο μαργαριτάρι του Περσικού

Το Κεσμ έχει μήκος 14 χιλιόμετρα. Ανάμεσα στο νησί και τις ακτές του Ιράν διακρίνεται το μεγάλο δάσος μαγκρόβιων.

Η δορυφορική εικόνα, που έστειλε αυτή την εβδομάδα στο in.gr ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), εικονίζει τη νήσο Κεσμ του Ιράν, το μεγαλύτερο νησί του Περσικού Κόλπου, έναν υδάτινο παράδεισο που απειλείται από τα δεξαμενόπλοια.

Η μακρόστενη λωρίδα γης βρίσκεται απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του ηπειρωτικού Ιράν και βρίσκεται κοντά στα στενά του Ορμούζ, τα οποία χωρίζουν τον Περσικό Κόλπο στα δυτικά από τον Κόλπο του Ομάν στα ανατολικά.

Το Κεσμ περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους και φιλοξενεί το καταφύγιο Χάρα, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων φυτών κατά μήκος της ακτογραμμής του Περσικού, ανάμεσα στο νησί και τις ιρανικές ακτές.

Προσαρμοσμένα σε συνθήκες υψηλής αλατότητας, τα μαγκρόβια φυτρώνουν κατευθείαν στην άμμο και σχεδόν βυθίζονται στη θάλασσα στη διάρκεια της πλημμυρίδας.

Είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά, θαλάσσιες χελώνες και φίδια, έντομα και θηλαστικά.

Όμως όλη αυτή η βιοποικιλότητα βρίσκεται κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά θαλάσσια περάσματα: περίπου 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταφέρονται καθημερινά μέσω των στενών του Ορμούζ, τη μόνη διέξοδο στον ανοιχτό ωκεανό για το μεγαλύτερο μέρος του Περσικού.

H εικόνα της ESA δημιουργήθηκε από το συνδυασμό τριών επιμέρους εικόνων ραντάρ που μετέδωσε ο δορυφόρος Envisat το Μάιο, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2009.

Τα χρώματα αντιστοιχούν σε μεταβολές της τοπογραφίας σε κάθε σάρωση.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου