Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Υπό "παρακολούθηση" το φαράγγι της Σαμαριάς


Μέσα από ένα δίκτυο παρακολούθησης, που δίνει σε 24ωρη βάση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, προστατεύεται και αυτή την αντιπυρική περίοδο το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά.Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης " το σύστημα είναι ήδη σε λειτουργία και στέλνει ζωντανά εικόνα, σε ειδικά μόνιτορ που βρίσκονται στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Χανίων."

Το σύστημα αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο διανομής, αναμετάδοσης και πρόσβασης για τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, που μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Χανίων την εικόνα του φαραγγιού, στο όποιο έχει εγκατασταθεί, ασύρματο αυτόνομο τηλεματικό δίκτυο εικονοληπτών, που καλύπτει την περιοχή και βασίζεται στη δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και των εφαρμογών του.

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη του συστήματος.
Παράλληλα, έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση ενός δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών για τον έγκαιρο και συστηματικό χωρικό προσδιορισμό των περιοχών, με υψηλό δείκτη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς.

Για τη λειτουργικότητα του όλου συστήματος δημιουργήθηκε ένα αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο όλης της περιφερειακής ενότητας Χανίων, συνολικής έκτασης 2.377.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απεικονίζονται παντός είδους στοιχεία.

Το έργο είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων κατά την θητεία του Γρηγόρη Αρχοντάκη. Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο κ Βουλγαράκης, υπάρχει προβληματισμός, δεδομένου ότι δεν έχει καλυφθεί υγειονομικά το φαράγγι της Σαμαριάς.

Στην περιοχή, υπάρχει μόνο μια γιατρός, καθώς φέτος το υπουργείο εθνικής άμυνας δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αίτημα για αρωγή και από στρατιωτικούς γιατρούς στην υγειονομική κάλυψη του φαραγγιού.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου