Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα πιο περίεργα εργαστήρια


Σήμερα, σε διάφορες γωνιές της Γης λειτουργούν πολύ εξειδικευμένα εργαστήρια. Αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τις προσλαμβάνουσες που έχουμε ως προς την επιστημονική έρευνα.

Ειδικοί από όλο τον κόσμο αναμένουν επί σειρά ετών τη σειρά τους προκειμένου να μετάσχουν σε μελέτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες, απαιτώντας απόλυτη ησυχία ή αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, απομόνωση ή έλλειψη βαρύτητας.

Ας περιηγηθούμε μαζί τους στα εργαστήρια όπου διενεργούν τις μελέτες τους.Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ
Το εργαστήριο Aquarius Reef BASE στη Φλόριντα βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας, σε βάθος 18 μέτρων. Η πίεση εδώ είναι τριπλάσια της επιφανειακής. Από το 1993 οι ερευνητές στο Aquarius Reef BASE μελετούν την ανάπτυξη των κοραλλιογενών υφάλων. Παρακολουθούν παράλληλα τον τρόπο που επιδρούν οι κλιματικές αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ
Ειδικές στολές υπερπίεσης προφυλάσσουν τους επιστήμονες από επικίνδυνους ιούς.

Ο ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Με ταχύτητα 2,3 petaflops, ο αμερικανικός υπερυπολογιστής χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση κλιματικών μοντέλων.

ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ
Ο ανιχνευτής του SNOLAB είναι εφοδιασμένος με μικροανιχνευτές που μπορούν να καταγράψουν ίχνη νετρίνου. Το εργαστήριο έχει εγκατασταθεί σε ένα παλιό καναδικό ορυχείο, 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η θέση του είναι ιδανική για τη «σύλληψη» των φευγαλέων νετρίνων.

ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΜΕΝΟ
Οι επιστήμονες μελετούν, μεταξύ άλλων, την ποσότητα της θερμοκρασίας που εκλύεται από υλικό που καίγεται. Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ερευνών για τη Φωτιά και την Πυροπροστασία Κτιρίων στις ΗΠΑ μελετούν τον τρόπο που εξαπλώνεται η πυρκαγιά, την ταχύτητα που αυτή κλιμακώνεται, καθώς και τη διαδικασία για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΓΟ
Η πίσσα είναι υγρό. Είμαστε βέβαιοι, αφού από το 1927 έχουν πέσει 8 σταγόνες. Το 1990, ο John Mainstone παρακολουθούσε επί δύο χρόνια την πτώση της όγδοης σταγόνας.

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Το Pyramid International Laboratory - Observatory βρίσκεται στα Ιμαλάια, στους πρόποδες του Έβερεστ. Σε ύψος 5.050 μέτρων οι ερευνητές μελετούν πώς η αναπνοή επηρεάζεται από τη μείωση του οξυγόνου.

ΤΟ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟ
Το εργαστήριο του ISS είναι το πιο γρήγορο στον κόσμο. Κινείται με ταχύτητα 28.000 χλμ./ώρα. Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους την έλλειψη της βαρύτητας, όπως για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ
Στο νοτιότερο εργαστήριο του κόσμου, ανιχνευτές που έχουν τοποθετηθεί μέσα στον πάγο προσδοκάται ότι θα καταγράψουν ίχνη νετρίνων. Στον πάγο έχουν τοποθετηθεί μακριές χορδές με ανιχνευτές, ώστε να μην παρεμποδίζονται από την κοσμική ακτινοβολία.

ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΚΟ
Το εργαστήριο Svartisen Subglacial βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Engabraen. Οι επιστήμονες εργάζονται σε κλειστοφοβικές συνθήκες χάριν της έρευνας, που αφορά στην κινητικότητα και τη χημική σύνθεση των παγετώνων.

ΤΟ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ
Ρεκόρ ψύχους στην αίθουσα του Κέντρου για Υπέρψυχρα Άτομα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (MIT-Harvard Center): η θερμοκρασία είναι ½ δισεκατομμυριοστό πάνω από το απόλυτο μηδέν, δηλαδή στους -273ºC.

ΤΟ ΔΟΝΟΥΜΕΝΟ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας για τους Σεισμούς (Παβία, Ιταλία). Οι σεισμικές δονήσεις προσομοιάζονται σε δονούμενο «τραπέζι», που, μεταξύ άλλων, μελετά πώς αντιδρούν στο σεισμό διάφορα υλικά.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ
Το δωμάτιο με την απόλυτη ηχομόνωση, που τα εργαστήρια Orfield κατασκεύασαν στη Μινεσότα, είναι το πιο σιωπηλό του κόσμου. Είναι εξοπλισμένο με εκατοντάδες πλακίδια που απορροφούν κάθε ηχητικό κύμα, ενώ είναι ενσωματωμένο σε μεγαλύτερη αίθουσα με παχείς τοίχους.

ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ
Σε κινητά εργαστήρια εξετάζονται δείγματα οστών που προέρχονται από ομαδικούς τάφους. Εξετάζουν τα πτώματα και συγκρίνοντας τα στοιχεία τους με τα δεδομένα των αγνοουμένων προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

πηγή: scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου