Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Χορεύοντας - γυμνή - με τις φάλαινες

Ρωσίδα δύτης πέταξε ρούχα και στολή για να πραγματοποιήσει γυμνή ένα μοναδικό αλλά αμφιλεγόμενο πείραμα: να εξημερώσει δυο άσπρες φάλαινες.

Η 36χρονη Ναταλία Αφσέεκνο πείστηκε να γυμνωθεί διότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι στις άσπρες φάλαινες -ή αλλιώς φάλαινες μπελούγκα- δεν αρέσει να τις αγγίζουν τεχνητά υλικά, όπως εκείνα από τα οποία κατασκευάζονται οι στολές δυτών.

Η Ρωσίδα μάλιστα δέχτηκε να βουτήξει χωρίς στολή κατάδυσης σε νερά που είχαν θερμοκρασία μείον 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι άσπρες φάλαινες φημίζονται για το εκφραστικό τους... πρόσωπο και για το γεγονός ότι μπορούν να πάρουν ανθρώπινες εκφράσεις. Το μεγάλο εύρος εκφράσεων οφείλεται στο ότι διαθέτουν πιο εύκαμπτη δομή οστών και αυτό τις κάνει πολύ δημοφιλείς στα δελφινάρια όλου του κόσμου. Η Ματρένα και η Νίλμα, οι φάλαινες του πειράματος, έδειξαν με σαφήνεια ότι τους άρεσε να παίζουν με την Αφσέενκο.

Οι δυο φάλαινες εξημερώθηκαν στην περιοχή του Μουρμάνσκ, στο βορειοδυτικό άκρο της Ρωσίας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Στο σημείο εκείνο, ένα τμήμα της θάλασσας έχει περιφραχτεί για να μην μπορούν να δραπετεύουν οι φάλαινες και τα δελφίνια. Εκπαιδευτές εξημερώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά προτού μεταφερθούν σε δελφινάρια ανά τον κόσμο - μια πρακτική που πολλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων θεωρούν απάνθρωπη.

Οι άσπρες φάλαινες έχουν ένα μικρό «καρούμπαλο» στο κεφάλι που λειτουργεί σαν «βιολογικό σόναρ». Οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ευκολότερο να τις πλησιάσουν χωρίς να παρεμβάλλονται τα ρούχα ως εμπόδιο.

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μόνο για πέντε λεπτά μέσα σε νερό με θερμοκρασία υπό το μηδέν. Ομως η Αφσέενκο, ειδική στη γιόγκα, χρησιμοποίησε τεχνικές διαλογισμού για να κρατήσει την αναπνοή της και να παραμείνει μέσα στο νερό επί 10 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!

Υπάρχουν περίπου 100.000 άσπρες φάλαινες στον κόσμο. Η πρώτη που έζησε στην αιχμαλωσία εκτέθηκε στο Μουσείο Μπάρνουμ στη Νέα Υόρκη το 1861. Σήμερα υπάρχουν φάλαινες μπελούγκα σε δελφινάρια και θαλάσσια πάρκα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.


πηγή: tovima.gr
φωτογραφίες: senzarespiro.gazzetta.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου