Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αστέρι εκτοξεύει σφαίρες νερού

Ανακαλύφθηκε αστέρι, το οποίο "γεννά" νερό. Πίδακες εκτοξεύουν ποσότητες νερού στο διάστημα. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων.

Επτακόσια πενήντα έτη φωτός από τη Γη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αστέρι το οποίο με πίδακες μπορεί να εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες νερού στο διάστημα. Τα σταγονίδια που αφήνει κινούνται πιο γρήγορα και από μία σφαίρα.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποκαλύψει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αστεριών και του νερού που υπάρχει στο σύμπαν. Πρόκειται στην ουσία για αστρικά έμβρυα, τα οποία εκτοξεύουν υλικό από το βόρειο και νότιο πόλο τους και μέσω αυτής της διαδικασίας ανατροφοδοτούνται.

Ο Lars Kristensen, μεταδιδακτορικός αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, δηλώνει ότι οι ταχύτητες είναι εξωπραγματικές.

"Τα σταγονίδια εκτοξεύονται με ταχύτητα 200.000 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία είναι περίπου 80 φορές πιο γρήγορη από την εκτόξευση της σφαίρας ενός πυροβόλου.

Το συγκεκριμένο πρωτόαστρο βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα και δεν έχει ζωή περισσότερη από 100.000 χρόνια.

Εντοπίστηκε μέσα σε ένα τεράστιο νέφος αερίου και σκόνης, με τη βοήθεια υπέρυθρων μέσων. Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν ήταν αποκαλυπτικά, καθώς εκτός από το φωτεινό αστέρι βρέθηκαν άτομα υδρογόνου και οξυγόνου, δομικά στοιχεία του νερού, που κινούνταν γύρω και πάνω από το άστρο.

Το νερό εμφανίζεται για να εξαφανιστεί, τονίζουν οι επιστήμονες. Τα θερμά αέρια όταν έρχονται σε επαφή με το δροσερό υλικό που περιβάλει το άστρο, δημιουργούν ένα μέτωπο, στο οποίο τα αέρια παγώνουν άμεσα, συμπυκνώνονται και δημιουργούνται τα σταγονίδια του νερού.

Το συναρπαστικό της όλης διαδικασίας είναι η αστρική ιεροτελεστία που πραγματοποιείται, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να ρίξει φως στα πρώτα στάδια της ζωής του σύμπαντος και της εμφάνισης του νερού σε αυτό.

Η εκτόξευση του νερού, φαινομένου που παρατηρείται στον Περσέα είναι "πιθανώς μια βραχύβια φάση που περνούν όλα τα πρωτόαστρα", δηλώνει ο Kristensen.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου