Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι γίγαντες του βυθού

Κάτω από τεράστιες υδάτινες μάζες, στο βυθό του ωκεανού, ζώα σαν το θαλάσσιο ισόποδο αποκτούν τεράστιο μέγεθος. Το ζώο είναι 13 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι οι χερσαίοι συγγενείς του.

Στα κρύα και σκοτεινά βάθη των ωκεανών ζουν αλλόκοτοι γίγαντες.

Οι συνθήκες που επικρατούν εδώ έχουν συντελέσει σε μια εκρηκτική αύξηση του μεγέθους των ζώων -ένα φαινόμενο που επιστήμονες ονομάζουν αβυσσαίο γιγαντισμό.Γιγαντιαίος Βαθυνόμος. Μήκος: έως 40 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.200 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Idotea Baltica, μήκους 3 εκατοστών.


Το σπαθόψαρο ανεβαίνει στην επιφάνεια σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον τα νερά είναι ήρεμα. Μήκος: έως 11 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 1.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Ουσιαστικά δεν υπάρχει.


Η αχιβάδα-γίγαντας Calyptogena Magnifica ζει από το θειάφι των υδροθερμικών αναβλύσεων. Μήκος: έως 30 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.500 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: αχιβάδες όπως αυτές του γένους Tellina με μήκος κέλυφους 1 εκατοστό.


Ο καρχαρίας Somniosus της Γροιλανδίας είναι μεγάλος και αργός. Αναζητά κουφάρια στα σκοτάδια του βυθού. Μήκος: έως 7,5 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Squalus Acanthias με μήκος 1,2 μέτρα.

Ο γιγάντιος ιαπωνικός κάβουρας-αράχνη δεν μπορεί να κινηθεί σε ταραγμένα νερά. Μήκος: έως 4 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 800 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Κάβουρες της άμμου όπως ο Hyas sp., με διάμετρο 30 εκατοστά.


Με διάμετρο 4 μέτρων, ο γιγάντιος ιαπωνικός κάβουρας είναι ο ασυναγώνιστος βασιλιάς των καρκινοειδών.


Τα σκουλήκια-γίγαντες του βυθού, Riftia. Μπορεί να έχουν πάχος όσο κι ένας καρπός χεριού. Μήκος: 2,4 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: 5.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Διάφορα είδη σκουληκιών, πολλά με μήκος έως 5 εκατοστά.


Τα πόδια της θαλάσσιας αράχνης είναι τόσο μακριά και λεπτά, που δεν θα άντεχαν στα κύματα της επιφάνειας. Διάμετρος: έως 75 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 7.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Nymphon Brevirostre, με διάμετρο 4 εκατοστά.


Ψαράδες από τη Νέα Ζηλανδία έπιασαν για πρώτη φορά το 2007 ένα ενήλικο γιγαντιαίο καλαμάρι.


Το γιγαντιαίο καλαμάρι είναι ο απόλυτος γίγαντας του ωκεανού. Κυνηγάει ψάρια στο σκοτεινό και κρύο βυθό. Μήκος: έως 15 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Μεταξύ άλλων, το Loligo Forbesii, με μήκος 30 εκατοστά.

πηγή: scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου