Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Νότιος Πόλος: 100 χρόνια αργότερα

Το κατάλυμα του πλοιάρχου Scott και των συνεργατών του, στο ακρωτήριο Evans.

Στη βάση της βρετανικής εξερευνητικής αποστολής στην Ανταρκτική, στο ακρωτήριο Evans, ο χρόνος σταμάτησε να κυλά πριν από 100 χρόνια. Υπνόσακοι, τρόφιμα, το τραπέζι του φαγητού, ο σκοτεινός θάλαμος, όλα είναι ακριβώς όπως τα είχαν αφήσει ο πλοίαρχος Scott και οι άτυχοι συνεργάτες του το Νοέμβριο του 1911, όταν έκλεισαν την πόρτα πίσω τους και ξεκίνησαν για το Νότιο Πόλο.Το κατάλυμά τους κινδύνεψε να θαφτεί κάτω από το βάρος των πάγων, τώρα όμως, επισκευάζεται, κι όλος ο εξοπλισμός θα συντηρηθεί, στη μνήμη των πρώτων εξερευνητών που θυσίασαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν το νοτιότερο σημείο της γης.

Πριν εγκαταλείψουν τη βάση, είχαν αφήσει πάνω στο τραπέζι δύο λάμπες και μερικά μικροπράγματα.


Ούτε τα μηχανοκίνητα έλκηθρα ούτε τα πόνι άντεξαν το πολικό ψύχος. Οι Βρετανοί εξερευνητές αναγκάστηκαν να τραβούν οι ίδιοι το βαρύ έλκηθρο.


Ο μάγειρας Clissod ζυμώνει ψωμί στην κουζίνα το 1911.


Η προκατασκευασμένη βάση, που είχε μεταφερθεί από τη Μ. Βρετανία, στήθηκε μέσα σε 2 μέρες. Οι τοίχοι είχαν μόνωση από ξερά φύκια και τσουβάλι.


Στη γιορτή της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου είχαν στρώσει λευκά τραπεζομάντηλα και ήπιαν πολλή σαμπάνια και λικέρ.


Κούτες με φιλμ και φιάλες με διάφορες χημικές ουσίες για την εμφάνιση βρέθηκαν στα ράφια ακριβώς όπως τα είχε αφήσει ο H. Ponting όταν επέστρεψε στη Μ. Βρετανία.


Ο σκοτεινός θάλαμος είχε ό,τι χρειαζόταν ο H. Ponting για να εμφανίσει τις φωτογραφίες του και να απαθανατίσει την αποστολή.


Μάλλινες κάλτσες κρέμονται στον τοίχο και πάνω από το κρεβάτι είναι αραδιασμένα τα μικρά βιβλία.


Υπνόσακοι από δέρμα ρέννου και μερικά παπλώματα βρίσκονται ακόμη πάνω στο κρεβάτι του R. Scott.

από: scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου