Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η ιστορία ... του χαρτιού υγείας!


Αν και το χαρτί ήταν ήδη γνωστό ως υλικό περιτυλίγματος στην Κίνα από τον 2ο π.Χ. αιώνα, η πρώτη χρήση του χαρτιού τουαλέτας στην ανθρώπινη ιστορία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., στην πρώιμη μεσαιωνική Κίνα.Δείτε ακόμη:
Η ιστορία του σταυρόλεξου
Η ιστορία του γιο-γιο
Οι φωτογραφίες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας
Η πρώτη επιγραφή νέον της Coca-Cola
Οι δέκα εφευρέσεις χωρίς τις οποίες θα ζούσαμε καλύτερα
Η πρώτη δημόσια εγγραφή στον κόσμο

Στην μετέπειτα δυναστεία των Τανγκ (618-907 μ.Χ.), ένας Άραβας ταξιδιώτης στην Κίνα (το 851 μ.Χ.) παρατήρησε:

"[Οι Κινέζοι] δεν είναι προσεκτικοί με την καθαριότητα, και δεν πλένονται με νερό, όταν κάνουν την ανάγκη τους. Σκουπίζονται μόνο με χαρτί."

Στις αρχές του 14ου αιώνα (δυναστεία Γιουάν) καταγράφεται μόνο στη σύγχρονη επαρχία Zhejiang ετήσια παραγωγή χαρτιού υγείας που ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια πακέτα των 1.000-10.000 φύλλων χαρτιού τουαλέτας.

Ο πρώτος που έκανε «διάτρητο» το χαρτί ήταν η βρετανική Perforated Paper Company το 1880. Άλλες μορφές μη διάτρητου χαρτιού ήταν διαθέσιμες εκείνη τηνη εποχή, κυρίως από την Scott Paper Company και τον Joseph Gayetty. Πριν από αυτή την εφεύρεση, οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν μαλλί, δαντέλες ή κάνναβη για να καθαριστούν, ενώ οι λιγότερο πλούσιοι χρησιμοποιούσαν το χέρι τους ή διάφορα υλικά (πανιά, ροκανίδια, φύλλα, γρασίδι, άχυρο, πέτρα, άμμο, βρύα, νερό, χιόνι, φλούδες καλαμποκιού, φλούδες φρούτων, κοχύλια) ανάλογα με τη χώρα και τις καιρικές συνθήκες ή τα κοινωνικά έθιμα.

Ο σατιρικός συγγραφέας του 16ου αιώνα Francois Rabelais, θεωρούσε τα πίσω φτερά μιας ζωντανής χήνας το ιδανικότερο μέσο γι' αυτή τη "δουλειά":

"Όποιος χρησιμοποιεί χαρτί, στον βρώμικο πισινό του, πάντα θα βρίσκει τα "καρύδια" του γεμάτα σκ@τ@".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου