Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Βρέθηκε το ναυάγιο του πειρατή Μαυρογένη, του αληθινού πειρατή της Καραϊβικής


Ο διαβόητος πειρατής Μαυρογένης έζησε τον 17ο αιώνα και έγινε γνωστός για την πρωτοφανή σκληρότητα του και την άγρια όψη του. Πρόσφατα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου του, απ 'όπου ανέσυραν μοναδικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα βαρύτιμο σπαθί που πιθανότατα ανήκε στον ίδιο τον Μαυρογενη.
 


Ο Εντουαρντ Τιτς (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του πειρατή Μαυρογένη) γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1680 και έδρασε στις αρχές του 18ου αιώνα, την περίοδο που χαρακτηρίστηκε ως «τα χρυσά χρόνια της πειρατείας» και ήταν ο αληθινός πειρατής της ΚαραΪβικής, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ικανός στη μάχη και πολύ τρομακτικός στην όψη, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι όταν πολεμούσε έμοιαζε «σαν τον διάολο»

Ηταν καπετάνιος του πλοίου «Queen Anne's Revenge», ενός Γαλλικού εμπορικού πλοίου το όποιο κατέλαβε ο ίδιος με το πλήρωμά του και η διαβόητη δράση του τον έκανε σύμβολο της πειρατείας. Η μεγάλη αμοιβή που συνόδευε την επικήρυξη του, οδήγησε πολλούς έμπειρους ναυτικούς να κυνηγήσουν το πλήρωμα του.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο υπολοχαγός Ρόμπερτ Μέιναρντ του Βασιλικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος στις 22 Νοεμβρίου 1718, εντόπισε το Queen Anne's Revenge στο νησί Οκρακοουκ κοντά στη Βόρεια Καρολίνα και η αιματηρή μάχη που ακολούθησε έστεψε νικητή τον Μέιναρντ.

Ο Μαυρογένης δέχθηκε 5 σφαίρες και περισσότερες από 20 μαχαιριές ενώ οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού τον αποκεφάλισαν για να βεβαιωθούν ότι όντως πέθανε. Σύμφωνα με το θρύλο, το κεφάλι του πειρατή δε βρέθηκε ποτέ, ενώ το άψυχο σώμα του έκανε τρεις γύρους γύρω από το πλοίο όταν το πέταξαν στη θάλασσα. Οσο για το ένδοξο πλοίο του εξώκειλε στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας

Πρόσφατα, Αμερικάνοι αρχαιολόγοι από το τμήμα Πολιτισμού της Βόρειας Καρολίνα εντόπισαν το ναυάγιο του Queen Anne's Revenge φέρνοντας στο φως μοναδικά ευρήματα, όπως χαλκάδες για σκλάβους, λαβές, μπουκάλια, πιάτα και ένα πολύτιμο σπαθί που εικάζεται ότι ανήκε στον διαβόητο πειρατή.πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου