Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Iona: η σκοτεινή ιστορία ενός μικρού σκοτσέζικου νησιού


Το νησί Iona βρίσκεται ακριβώς έξω από την δυτική ακτή της Σκωτίας και δεν μοιάζει με κανένα άλλο φυσιολογικό νησί.Μερικά σπίτια κοσμούν την ανατολική ακτή του, γραφικά και όμορφα σαν από κάποιο μυθιστόρημα. Ο μόνος δρόμος που φιδογυριστά διατρέχει το νησί και η μοναχική λάμπα του δρόμου που φυλάει την προβλήτα είναι από τα λίγα σύγχρονα θαύματα που διαταράσσουν τις πράσινες, ανέγγιχτες όχθες. Είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι βαλτώδεις και με λευκή άμμο παραλίες του έχουν δει ιστορικά σημαντικά και αιματηρά γεγονότα στο πέρασμα των αιώνων.


Πριν Iona φτάσει μέχρι και 200 κατοίκους, ένας μοναχός ονόματι Columba έφτασε στο νησί το 563 μ.Χ.. Έκανε το νησί βάση του για να διαδώσει τον Χριστιανισμό και ίδρυσε ένα μοναστήρι όπου στέφθηκαν πολλοί Σκοτσέζοι βασιλιάδες. Δυστυχώς το Iona στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα δεχόταν επιδρομές από τους Βίκινγκ που θα κατέστρεφαν πολλά από τα πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία του Columba, αν και μερικά παραμένουν ακόμα μέχρι και σήμερα.


Ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που θα παρατηρήσει κανείς καθώς πλησιάζει στις ακτές του Iona, εκτός από την μοναχική μεγάλη μονή που δεσπόζει στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένα μεγάλο τμήμα της άσπρης παραλίας στα νοτιοανατολικά. Κάπου 1200 χρόνια πριν, το 806 μ.Χ., εδώ έγινε η σφαγή 68 μοναχών από τους Βίκινγκ. Η παραλία ονομάζεται Martyr’s Bay (Κόλπος του Μάρτυρα) σε ανάμνηση του γεγονότος.


Ανεβαίνοντας προς το χωριό, στα δεξιά βρίσκεται ένα μεγάλο ερειπωμένο μοναστήρι που βρίσκεται στην κορυφή του απότομου λόφου με θέα το βαθύ μπλε της θάλασσας. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από το "Lord of the Isles" Raghnall mac Somerled, στη θέση του πρώτου μοναστηριού του Columba. Το μικρό νεκροταφείο που συνορεύει με τη μονή είναι η τελευταία κατοικία πολλών βασιλιάδων της Σκωτίας, όπως ο Malcolm, ο Kenneth ακόμη και ο διάσημος Μάκβεθ.

Παρά το γεγονός ότι το Iona είναι δημοφιλές χριστιανικό προσκύνημα, έχει κερδίσει επίσης τη φήμη του "πέπλου μεταξύ των κόσμων" και προσελκύει πνευματιστές, θεραπευτές, ακόμη και αποκρυφιστές.


Το καλοκαίρι του 1929 η Netta Fornario (πάνω) μετακόμισε στο Iona. Η εξαφάνιση και ο θάνατος της θα γινόταν μύθος. Η Netta ήταν ασυνήθιστη γυναίκα που ανήκε στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής, μια ομάδα που συνδέεται με τελετουργικά αποκρυφισμού και ένα από τα μέλη της φέρεται και ο Bram Stoker. Ήρθε στην Iona λόγω της σημασίας του νησιού στους πνευματιστές και την ισχυρή πεποίθησή της σε άλλους κόσμους.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Netta ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το σώμα της βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα σε ένα μικρό λόφο, εντελώς γυμνό εκτός από ένα μαύρο μανδύα και ένα ασημένιο σταυρό, ενώ ένας σταυρός είχε σκαφτεί στην πλαγιά του λόφου κάτω από αυτήν. Αρκετά παραδόξως, το ανάχωμα που βρέθηκε ονομαζόταν "ανάχωμα των νεράιδων" και πιστεύεται ότι είναι σημείο για υπερφυσικά γεγονότα. Παρά το γεγονός ότι ο ιατροδικαστής που εξέτασε το σώμα της Netta απεφάνθη ότι ο θάνατός της, είτε προήρθε λόγω της έκθεσης της στις καιρικές συνθήκες ή σε καρδιακή προσβολή, πολλοί πνευματιστές πιστεύουν ότι ήταν θύμα ψυχικής επίθεσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε από κάποιο μέλος του τάγματος της, το οποίο αρχικά την ανάγκασε να πάει στο Iona.


Πολλά μυστήρια περιβάλλουν το Iona και φαίνεται να προσελκύει το περίεργο. Θρύλοι φαντασμάτων, βασιλιάδων, Βίκινγκ, νεράιδων, μαγείας και δολοφονιών προσθέτουν στο νησί. Άλλα λόγω της ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου