Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Τα μυστηριώδη μπουντρούμια και σπήλαια του Κάστρου του Νότιγχαμ


Το Νότιγχαμ είναι στενά συνδεδεμένο με τον Ρομπέν των Δασών, αλλά έχει πολλά σκοτεινά σημεία.



Χτισμένο σε έναν ψηλό βράχο από ψαμμίτη, το Κάστρο του Νότιγχαμ δε μοιάζει και τόσο με τον μεσαιωνικό κόσμο που θα γνώριζε ο Ρομπέν. Ξαναχτίστηκε πλήρως τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, οι αναμνήσεις του παρελθόντος είναι παντού τριγύρω. Υπάρχουν αγάλματα του Ρομπέν των Δασών, ακόμη και θάμνοι κουρεμένοι με τη μορφή του διάσημου παράνομου.


Ο λαβύρινθος των σπηλαίων από ψαμμίτη κάτω από το κάστρο κρατάει τα πραγματικά μυστικά του Νότιγχαμ. Απόκοσμα, ψυχρά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να χαθεί πανεύκολα. Η πρόσβαση είναι διαθέσιμη μόνο για ξεναγήσεις.

Μερικές από τις σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν ως κελάρια για κρασιά, μιας και έχουν σταθερή θερμοκρασία 14 οC καθιστώντας τα ιδανικά για την αποθήκευση κρασιού και μπύρας, αλλά τα περισσότερα έχουν πιο φρικιαστικές ιστορίες να πουν.


Κατά τη διάρκεια του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου, οι στρατιώτες που έμεναν στο κάστρο έπρεπε να κοιμούνται στις σπηλιές. Κάνει τόσο κρύο εκεί κάτω, που το πρώτο καθήκον τους όταν ξυπνούσαν ήταν να δουν αν οι υπόλοιποι ήταν ακόμα ζωντανοί και δεν είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μπουντρούμι του βασιλιά Δαβίδ είναι ένα σκοτεινό, μελαγχολικό μέρος. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα δει εικόνες χαραγμένες στους τοίχους. Πιστεύεται ότι έχουν γίνει από τον βασιλιά Δαβίδ Α' της Σκωτίας μετά τη μάχη του Neville’s Cross. Ο ίδιος και οι απαγωγείς του έμειναν στο κάστρο 12 ημέρες ενώ ανάρρωνε από τραύμα βέλους στο πρόσωπο. Όλο αυτό το διάστημα, παρέμεινε σε αυτό το κρύο σπήλαιο.

Είναι εύκολο να πιστεύει κανείς σε φαντάσματα όταν περπατάει σ' αυτές τις ανώμαλες σήραγγες. Ένα από τα πιο γνωστά είναι αυτό του Roger Mortimer, του εραστή της βασίλισσας Ισαβέλα. Ο Mortimer και η Ισαβέλα λέγεται ότι σχεδίασαν το θάνατο του συζύγου της και του εραστή του. Μέχρι το 1330, ο Μόρτιμερ και η Ισαβέλλα ζούσαν στο κάστρο με βασιλική μεγαλοπρέπεια. Ο γιος της, ο νεαρός βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ συνοδευόμενος από μια ομάδα ευγενών μπήκε στο κάστρο από τις σήραγγες, μπήκε στο δωμάτιο της μητέρας του και συνέλαβε τον Μόρτιμερ. Ο καταδικασμένος δολοφόνος φυλακίστηκε σε μια σπηλιά -πλέον γνωστή ως Τρύπα του Μόρτιμερ- πριν θανατωθεί σαν προδότης στο Λονδίνο.


Ο Ρομπέν των Δασών λέγεται ότι έκανε καλή χρήση των σπηλαίων, μπαινοβγαίνοντας κρυφά στο κάστρο. Σε μια περίπτωση, όταν τον είχε προσωρινά συλλάβει ο Σερίφης και τον έριξε στα μπουντρούμια, ξεγλίστρησε μέσα από τις σήραγγες για μερικές μπύρες με τους φίλους του πριν γυρίσει ξανά πίσω στο μπουντρούμι του πριν από την αυγή. Τα σπήλαια ήταν σε χρήση μέχρι πρόσφατα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές από τις σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια από αεροπορικές επιδρομές. Μια από τις παλαιότερες χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για αποθήκευση ράδιο!

Σπηλιές δεν υπάρχουν μόνο στο Κάστρο αλλά παρόμοια σπήλαια βρίσκονται σε όλη την πόλη. Πολλές ζυθοποιίες απόκοψαν τις δικές τους σπηλιές, ενώ στη βικτοριανή εποχή, σπήλαια δημιουργήθηκαν μέσα σε κήπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου