Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το Φάντασμα της Λάμψης του Κηφέα


Τρομακτικά σχήματα φαίνονται να στοιχειώνουν αυτή διαστολή του αστεροειδούς, παρασυρόμενο μέσα στη νύχτα στον βασιλικό αστερισμό του Κηφέα. Φυσικά, τα σχήματα είναι κοσμικά νέφη σκόνης που φαίνονται αχνά στο αμυδρό φως των αστεριών. Βρίσκεται μακριά από τη "γειτονιά" μας, σε μια άκρη του Κηφέα, περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά. Ο πυρήνας του σκοτεινού σύννεφου στα δεξιά καταρρέει και είναι πιθανό ένα δυαδικό σύστημα αστέρων στα πρώτα στάδια του σχηματισμού.

πηγή: APoD

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο ουρανός ένα ολόκληρο χρόνο μέσα από ένα time lapse βίντεο

εικόνα από "A History of the Sky" του Ken Murphy

Κάθε πάνελ δείχνει και μια μέρα.
 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Λονδίνο Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Τι ήταν το Magic Bus


Ακόμη και φανατικός του Μιχάλη Χατζηγιάννη να είναι κάποιος, σίγουρα έχει ακούσει -και στα κρυφά μπορεί ακόμη και να έχει τραγουδήσει- τους στίχους από το συγκρότημα Τρύπες που λένε:

Λονδίνο Άμστερνταμ ή Βερολίνο;
έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας
όσα κι αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω
να κάνεις βόλτες με το magic bus.

Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε όντως ένα τουριστικό πρακτορείο με τη συγκεκριμένη ονομασία το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του '80 εκτελούσε δρομολόγια στις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις. Ήταν στην οδό Φιλελλήνων σ’ ένα ημιυπόγειο, απέναντι από την καθολική εκκλησία, μπροστά από τη είσοδο της πλάκας. Το πρακτορείο εκτελούσε αμέτρητα δρομολόγια και ένωνε την νεολαία της Ευρώπης σε προσιτές τιμές. Τότε, ο μόνος τρόπος μαζικού τουρισμού ήταν το τρένο -όσον αφορά το Βερολίνο- που το προτιμούσαν οι μετανάστες και το αεροπλάνο, το οποίο ο μέσος εργαζόμενος, με το μισθό που έπαιρνε το έβλεπε μόνο στις ταινίες του Φίνου.

Το Magic Bus έκανε θρύψαλα τον ανταγωνισμό. Με σημερινές τιμές η σύγκριση είχε ως εξής:
Αν ένα εισιτήριο της Oλυμπιακής για Άμστερνταμ κόστιζε 300 ευρώ, τα λεωφορεία του πρακτορείου μετέφεραν τους νέους με 80 ευρώ. Εσείς δηλαδή τι θα επιλέγατε;

Φυσικά το ταξίδι κρατούσε κάνα δύο μέρες και η καμπίνα του λεωφορείου ήταν μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Τσιγάρα, ιδρώτας, ροχαλητά και οσμές από τα κεφτεδάκια «για το δρόμο» που είχε τυλίξει η Ελληνίδα μάνα. Άλλα άμα ήσουν 20 χρονών στη δεκαετία του '80 και μπορούσες να ταξιδέψεις στο Λονδίνο, αυτή η ατμόσφαιρα ήταν απλά ροκ.

Ξέχασα να επισημάνω μια ασήμαντη λεπτομέρεια:
Τα δρομολόγια δεν ήταν νόμιμα, καθώς η μεταφορά προσώπων από ιδιώτες απαγορευόταν. Η λεπτομέρεια αξιολογείται ως ασήμαντη καθώς τίποτα δε γίνονταν στα κρυφά. Το πρακτορείο συνεργαζόταν με δεκάδες άλλα ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η κυρίως πελατεία ήταν οι ξένοι που περίμεναν μαζικά το λεωφορείο της επιστροφής σε δρόμους όπως η Αριστοτέλους η οποία απείχε 500 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Και ήταν αδύνατο να μη προσέξει κάποιος 50 Ολλανδούς και μικρές γοητευτικές Ολλανδέζες που περίμεναν καθημερινά ξαπλωμένες στα πεζοδρόμια το σήμα της επιβίβασης. Το Magic Bus ήταν πρωτοπόρο καθώς άνοιξε το δρόμο της Ελλάδας σε χιλιάδες απένταρους Ευρωπαίους και έφερε εκατομμύρια δραχμές σε συνάλλαγμα. Η ελληνική ακτοπλοΐα και νησιά όπως η Ίος και η Σαντορίνη οφείλουν πολλά στο δαιμόνιο Έλληνα επιχειρηματία που τόλμησε να κάνει όχι μόνο τη δουλειά του αλλά και αυτή του ΕΟΤ.

Άλλωστε, μάλλον ήξερε καλύτερα πως γίνονται οι μπίζνες με τους ξένους. Πριν το ταξιδιωτικό γραφείο είχε ένα πετυχημένο μπαρ στην Πλάκα. Όταν όλα τα κέντρα διασκέδασης έκλεισαν με το νόμο της Μελίνας Μερκούρη αντί να κλαίγεται στις εφημερίδες έκανε ένα εντυπωσιακό start up. Διάβασε τις απαιτήσεις της εποχής και έδωσε εργασία σε εκατοντάδες Έλληνες οδηγούς, υπαλλήλους γραφείου και ξενοδόχους.

Αν περίμενε το νόμο οι ταξιδιάρες ψυχές θα 'χαν πάει αλλού. Τελικά πριν εκπνεύσει η δεκαετία, το ελληνικό δημόσιο ξύπνησε και ο ΟΣΕ ανέλαβε την εκτέλεση των δρομολογίων με λεωφορεία. Τα πρακτορεία πούλαγαν τα εισιτήρια και κάθε άλλο παρά χαμένα βγήκαν, καθώς η νομιμότητα ανέβασε τους τζίρους. Το μάτζικ μπας ήταν μια υποδειγματική επιχείρηση που εξυπηρέτησε τις ανάγκες μιας εποχής, κινητοποίησε το νωχελικό ελληνικό δημόσιο και φέρθηκε άψογα στους υπαλλήλους του. Άραγε ο Αγγέλακας το είχε υπ όψιν του όταν έγραφε τους στίχους; Μόνο αυτός ξέρει την απάντηση.

Πάντως μην αναζητήσετε το μάτζικ μπας στην οδό Φιλελλήνων. Όπως οι Τρύπες έτσι και το θρυλικό πρακτορείο δεν υπάρχει πια, παρά μόνο στις αναμνήσεις όσων βίωσαν το καλό τους.

πηγές: musicpaper.gr , mixanitouxronou.gr

Το τυχερό δέντρο του Chapel Rock


Η φύση μπορεί να κυριαρχήσει παντού. Ακόμα και εκεί που κανείς δεν το περιμένει ή δεν το φαντάζεται.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

10 δημιουργικά project φωτογραφιών στο διαδίκτυο


Μια εικόνα αξίζει 1000 λέξεις, αλλά αυτά τα online photo project μπορεί και να σας αφήσουν άλαλους.

88 μέτρα κατάδυση με μια ανάσα - Η ιστορία ενός Έλληνα δύτη


Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ένας δύτης από τη Σύμη κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, κρατώντας την αναπνοή του και με τη βοήθεια μόνο μιας μαρμάρινης πέτρας βάρους 15 κιλών!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Οι ενωμένες ταφόπλακες ενός ζευγαριού που δεν τους χώρισε ούτε ο νόμος


Πρόσφατα, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με δυο ταφόπλακες σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας. Πίσω από τις φωτογραφίες υπάρχει μια ιστορία που αποδεικνύει πως η κοινωνία, ο θάνατος και ένας τοίχος δεν μπορούν να χωρίσουν ένα νεαρό ζευγάρι που αγαπιέται. τα ζευγάρια θάβονται συνήθως δίπλα-δίπλα. Όμως, οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί και ένας γάμος ταμπού του 19ου αιώνα στην Ολλανδία είναι το αποτέλεσμα αυτού που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Στον "πυρετό" της στιγμής


Στην φωτογραφία παραπάνω -του φωτογράφου Chris Hirata- βλέπουμε τα παπούτσια και τον τρίποδα του φωτογράφου Kawika Singson να έχουν πιάσει φωτιά. Η φωτογραφία έγινε δημοφιλής όταν ανέβηκε στη δημοφιλή σελίδα στο Facebook, "I fucking love science".
 

10+1 καταπληκτικές σκάλες απ' όλο τον κόσμο

Bueren Mountain, Βέλγιο


Το Bueren Mountain βρίσκεται στο Βέλγιο. Δεν είναι πραγματικό βουνό. Είναι μια σκάλα με 374 σκαλιά στη Λιέγη. Τα σκαλιά κατασκευάστηκαν το 1881 για να μπορέσουν οι στρατιώτες στην κορυφή του λόφου να κατέβουν μέχρι τη μέση και να αποφύγουν να περάσουν τα επικίνδυνα δρομάκια.

Iona: η σκοτεινή ιστορία ενός μικρού σκοτσέζικου νησιού


Το νησί Iona βρίσκεται ακριβώς έξω από την δυτική ακτή της Σκωτίας και δεν μοιάζει με κανένα άλλο φυσιολογικό νησί.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η τελευταία ανάσα του Έντισον


Ενώ ο Τόμας Έντισον βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του, ο Χένρι Φορντ σύμφωνα με πληροφορίες έκανε μια περίεργη έκανε ένα περίεργο αίτημα για τον πάσχον φίλο του. Ζήτησε από τον γιο του Έντισον, Charles, να συλλέξει την τελευταία ανάσα του εφευρέτη, επειδή είτε ο Φορντ, ένας άνθρωπος με περίεργες πεποιθήσεις, πίστευε ότι η ψυχή θα έβγαινε με την τελευταία του πνοή και ο ίδιος θα μπορούσε να τον αναστήσει με κάποιο τρόπο, ή απλά ήθελε ένα τελευταίο ενθύμιο από τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε τόσο στη δική του καριέρα.

Μια θάλασσα από σύννεφα: Σχηματισμοί από σύννεφα πάνω από τη Μεσόγειο


Παλιότερα σας είχαμε παρουσιάσει φωτογραφίες του Γερμανού φωτογράφου Jakob Wagner από τα νησιά Μαδέιρα. Δείτε σήμερα φωτογραφίες του από τη σειρά "Sea of Clouds", από το 2010 πάνω από τη Μεσόγειο -ενώ ο φωτογράφος ήταν εν πτήση από το Κέιπ Τάουν προς το Ντίσελντορφ- και πάνω από την Καραϊβική -από το 2012.








Πως οι αεροφωτογραφίες εντόπισαν τις ιπτάμενες βόμβες του Χίτλερ


Στο αποκορύφωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καθώς οι γερμανικοί πύραυλοι V1 και V2 εκτοξεύονταν από την βόρεια Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα αγροτόσπιτο στις όχθες του Τάμεση έγινε το κέντρο των συμμαχικών προσπαθειών να ανακαλύψουν που βρισκόταν οι εκτοξευτήρες και οι τοποθεσίες δοκιμών.

Προσωπικού της RAF εξέτασε εκατομμύρια κοκκώδες αεροφωτογραφίες της βόρειας Ευρώπης στην προσπάθεια αυτή -γνωστή ως Επιχείρηση Crossbow.

Δείτε εδώ ένα βίντεο για την Επιχείρηση Crossbow.

πηγή: bbc.co.uk

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Βρέθηκε το ναυάγιο του πειρατή Μαυρογένη, του αληθινού πειρατή της Καραϊβικής


Ο διαβόητος πειρατής Μαυρογένης έζησε τον 17ο αιώνα και έγινε γνωστός για την πρωτοφανή σκληρότητα του και την άγρια όψη του. Πρόσφατα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου του, απ 'όπου ανέσυραν μοναδικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα βαρύτιμο σπαθί που πιθανότατα ανήκε στον ίδιο τον Μαυρογενη.
 

Αποκαθίστανται ξανά το δεξί χέρι και φτερό της Νίκης της Σαμοθράκης


Θα αποκατασταθούν εκ νέου το δεξί χέρι και το δεξί φτερό της Νίκης της Σαμοθράκης, του περίφημου αγάλματος που ανακαλύφθηκε στο ελληνικό νησί το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
 

Bastei: Το καταπληκτικό προπύργιο με τις γέφυρες της Σαξονίας


"Bastei" στα γερμανικά σημαίνει προπύργιο και εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει βλέποντας το, γιατί επιλέχτηκε αυτή η ονομασία για αυτόν τον σχηματισμό βράχων, που βρίσκεται στον ποταμό Έλβα κοντά στη Δρέσδη.
 

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Απίστευτες εικόνες της Σκοπέλου


Timelapse είναι μία τεχνική όπου τα καρέ είναι τραβηγμένα σε πολύ πιο αργή ταχύτητα από την αναπαραγωγή του βίντεο, με τις εικόνες από την Σκόπελο να είναι εντυπωσιακές.

Όταν το βίντεο παιχτεί σε κανονική ταχύτητα ο χρόνος επιταχύνεται υπερβολικά. H τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με ψηφιακή SLR μηχανή.

Στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικά απαιτήθηκαν 1500 λήψεις για κάθε 1 λεπτό video και ο χρόνος της 1 ώρας έχει συμπιεστεί σε 20 δευτερόλεπτα...

Δείτε το βίντεο:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

1899: Ο πρώτος τηλεφωνικός σταθμός του Λος Άντζελες επί πληρωμή


"Μιλήστε στο Σαν Φρανσίσκο με 50 σεντ το λεπτό", αναφέρεται στην βιτρίνα της τηλεφωνικής εταιρίας.

"228 So. Spring St. Μόλις έχει ανοίξει η πρώτη τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες και προωθούνται οι υπεραστικές κλήσεις στο Bay City. Ο νεαρός της φωτογραφίας, Roy E. Jillson, ήταν ο μικρός που παρέδιδε μηνύματα τότε και ήταν υπάλληλος της τηλεφωνικής εταιρίας το 1934".

Ο μύθος των τούνελ των αγελάδων της Νέας Υόρκης


Το θρυλικό υπόγειο δίκτυο της Νέας Υόρκης για την μεταφορά βοοειδών

Ο μύθος των West Side Cow Tunnels ήταν πάντα ένας αστικός θρύλος, που επαναλαμβανόταν από κάποιος που άκουσε, αλλά ποτέ από κάποιον που ήξερε. Κάποια στιγμή στα 1870, η ανάγκη για να μην κυκλοφορούν τα βοοειδή στους δρόμους οδήγησε στη δημιουργία ενός υπόγειου "Cow Tunnel" κάτω από τις 12η Λεωφόρο και 34η Οδό.

Από εδώ και πέρα οι ιστορίες δίνουν και παίρνουν. Τα πάντα, από το που βρίσκονται οι σήραγγες -κάποιοι τις τοποθετούν στην οδό Joralemon- μέχρι από το τι είναι κατασκευασμένες -βελανιδιά, χάλυβα και πέτρες- είναι όλα μια απίστευτη ιστορία.

Η μοναδική καταγραφή των τούνελ προέρχεται από ένα παλιό άρθρο της Tribeca Tribune περίπου τον Ιούνιο του 1997, η οποία ακολουθεί το κυνήγι μιας άγριας χήνας ενός υπαλλήλου του Con Edison καθώς αυτός ακολουθεί τις ασαφείς οδηγίες ενός φίλου του που ήξερε ένα φίλο που είδε τις σήραγγες. Τελικά, ο μύθος των West Side Cow Tunnels φάνηκε να είναι ακόμη μια αστική φαντασίωση.

Η μέρα δεν έχει πάντα ακριβώς 24 ώρες


Ερευνητές καταγράφουν τις διακυμάνσεις στο εικοσιτετράωρό μας από μεταβολές στην περιστροφή της Γης.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Οι 12 τόνων Φοίνικες του Xu Bing


Ο Κινέζος καλλιτέχνης Xu Bing έχει εκθέσει πολλά έργα του σε μια έκθεση στο Mass MoCA στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Ανέμασ τους υπάρχουν και δυο 12τονα πουλιά με τίτλο Phoenix (Φοίνικας) που καταλαμβάνουν το Building 5 του Μουσείου, διαστάσεων ποδοσφαιρικού γηπέδου. Χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν τα δυο πουλιά και αποτελούνται από υλικά που συνέλεξε ο καλλιτέχνης σε διάφορα μέρη της Κίνας που κατασκευαζόταν κάποιο κτήριο καθώς και συντρίμμια από κατεδαφίσεις, χαλύβδινους δοκούς, εργαλεία και διάφορα απομεινάρια των εργατών. Ο αρσενικός Φοίνικας, ο Feng, έχει μήκος 27,43 μέτρα και ο θηλυκός, η Huang, σχεδόν 30,5 μέτρα. Και τα δύο πουλιά φωτίζονται από μέσα μέσω ενός δικτύου φώτων.










Τεράστια, ζωντανά έργα τέχνης στους ορυζώνες της Ιαπωνίας


Η τέχνη Tanbo είναι μια γιαπωνέζικη δημιουργία κατά την οποία κάποιος φυτεύει διαφόρων ειδών και χρωμάτων ρύζι και φτιάχνει έτσι μια τεράστια εικόνα σε ορυζώνα.




Όλα ξεκίνησαν το 1993 όταν οι κάτοικοι του χωριού Inakadate, κάπου 600 μίλα από το Τόκιο, έψαχναν ένα τρόπο να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία. Χρειαζόντουσαν έναν τρόπο να προσελκύσουν τουρίστες και έτσι γεννήθηκε αυτή η μορφή τέχνης.





Το Σοβιετικό πυροβόλο όπλο που έριχνε πυρηνικά


Πριν λίγες μέρες σας είχαμε παρουσιάσει την Atomic Annie, το αμερικάνικο πυροβόλο που εκτόξευε πυρηνικά. Όπως είναι φυσικό (λέμε τώρα...), οι Ρώσοι δεν έμειναν πίσω και σ' αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μνημειώδη έργα τέχνης από φυτά σε διαγωνσιμό στο Μόντρεαλ


Το Mosaïcultures Internationales de Montréal είναι ένας διεθνές διαγωνισμός στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, mosaiculture "είναι η δημιουργία και τοποθέτηση έργων τέχνης που γίνονται κατά κύριο λόγο από τα φυτά με πολύχρωμα φύλλα". Ο ετήσιος διαγωνισμός του 2013 ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου στον Βοτανικό Κήπο του Μόντρεαλ. Παρουσιάζονται 22.000 φυτά σε 10 θερμοκήπια και 30 κήπους. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Flickr.