Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η πρώτη φωτογραφία ενός πλανήτη και του άστρου του 63 έτη φωτός μακριά!


Εντάξει, έχουμε δει απίστευτες φωτογραφίες πλανητών, νεφελωμάτων και γενικότερα του διαστήματος. Οπότε αυτή η φωτογραφία παραπάνω δεν είναι και κάτι το σπουδαίο, από άποψη καλαισθησίας. Είναι όμως η πρώτη φωτογραφία ενός πλανήτη και του άστρου του 63 έτη φωτός μακριά!

Με απλά λόγια. Ένα έτος φωτός είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Πολλαπλασιάστε αυτήν την τιμή με το 63 και έχουμε 94,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Με ακόμα πιο απλά λόγια, αν τα 1.000 χιλιόμετρα είχαν μήκος 1 χιλιοστό του μέτρου, το έτος φωτός θα ισοδυναμούσε με την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Τόκυο! Κάντε τους υπολογισμούς και δείτε για τι απόσταση μιλάμε... Χαθήκατε; Δεν είστε οι μόνοι!

Την εικόνα από το Gemini Planet Imager, ένα απίστευτα ισχυρό όργανο που βρίσκεται στη Γη, για την ακρίβεια στη Χιλή. Με τη χρήση ειδικών οργάνων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλάβουν αυτήν την εικόνα του πλανήτη Beta Pictoris b -ενός πλανήτη επτά φορές μεγαλύτερο από τον Δία- ηλικίας 10 εκατομμυρίων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Beta Pictoris, του δεύτερου φωτεινότερου άστρο στον αστερισμό του Οκρίβαντα (λατινικά: Pictor, το «καβαλέτο» του ζωγράφου).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την φωτογραφία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Gemini εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου