Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία του "Keep Calm and Carry On"

Η πρωτότυπη αφίσα του 1939 - πηγή

Η αφίσα με το λεκτικό "Keep Calm and Carry On" έχει αναπαραχθεί σε τόσες πολλές εφαρμογές και διαφορετικές εκδοχές, που τη συναντάμε απλά παντού. Πρώτη φορά τη συναντάμε 70 χρόνια πριν, σε μία από τις 3 αφίσες προπαγάνδας που τύπωσε η βρετανική κυβέρνηση την άνοιξη του 1939, στην έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου.



Παρ' ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν τις εξέδωσε επίσημα, η γραμματοσειρά της αφίσας ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να είναι δύσκολο να πλαστογραφηθεί από τους Γερμανούς, μαζί και με το στέμμα του βασιλιά Γεωργίου του 6ου.

50 χρόνια αργότερα, ο ιδιοκτήτης ενός βιβλιοπωλείου (το Barter Books για την ακρίβεια - πηγή), σε μια μικρή αγγλική πόλη με το όνομα Alnick, είχε την ίδια αφίσα στον τοίχο καδραρισμένη (την βρήκε ανάμεσα σε μια στοίβα παλιών σκονισμένων βιβλίων που είχε αγοράσει από μια δημοπρασία - πηγή). Οι πελάτες του βιβλιοπωλείου λάτρεψαν την αφίσα και το σύνθημά της προτρέποντας τον ιδιοκτήτη να την ανατυπώσει σε περισσότερα κομμάτια.

Η αφίσα του βιβλιοπωλείου Barter Books - πηγή

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την ιστορία της και την πορεία της στο χρόνο.



Για την ιστορία, μερικές ακόμα πρότυπες αφίσες παραμένουν στο National Archives και στο Imperial War Museum του Λονδίνου, και ακόμα 15 ανακαλύφθηκαν από την εκπομπή Antiques Roadshow του BBC πως έχουν δοθεί στην Moragh Turnbull, από τον πατέρα της William, ο οποίος είχε υπηρετήσει στους Royal Observer Corps - πηγή

Ένα από τα πρωτότυπα - πηγή

πηγή: designmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου