Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Eros: Ένα ερωτικό, underground, λογοτεχνικό περιοδικό στις ΗΠΑ του 1960


Μόνο τέσσερα τεύχη τυπώθηκαν πριν ο εκδότης παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί σε φυλάκιση για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί βωμολοχίας σε αυτό που ήταν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Eros. Ο δημοσιογράφος Ralph Ginzburg είχε ήδη τσατίσει πολλούς Αμερικανούς πριν καν εκδώσει το πρώτο τεύχος του περιοδικού του την άνοιξη του 1962, όταν έστειλε τρία εκατομμύρια "πορνογραφικά" γράμματα σε Αμερικανούς "με υψηλό εισόδημα και ευφυΐα".

Ο Ginzburg αργότερα θα τύπωνε το δεύτερο τεύχος του Eros, δεκαέξι σελίδες με τις εξοργισμένες απαντήσεις στα γράμματα του και με τα οποία τον χαρακτήριζαν "βρομιάρη".


Προφανώς η Αμερική του 1960 δεν ήταν έτοιμη για το ερωτικό, λογοτεχνικό περιοδικό του Ralph Ginzburg, που ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα κυρίως χάρη στο έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή, Herb Lubalin. Ο ταλαντούχος γραφίστας, γνωστός για τους πειραματισμούς του με την τυπογραφία, συχνά έπιανε ολόκληρες σελίδες μόνο με ένα και μόνο τίτλο, μια καινούργια ιδέα εκείνη την εποχή και η οποία θα επηρέαζε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του περιοδικού Rolling Stone. Ο Lubalin είναι επίσης ο σχεδιαστής της δημοφιλούς γραμματοσειράς Avant Garde.

Από τον πέμπτο όροφο ενός παλιού κτηρίου στο Μανχάταν, για το οποίο έδωσε ότι είχε και δεν είχε ο Ginzburg για να το νοικιάσει, έφτιαχνε το τριμηνιαίο σκληρόδετο περιοδικό του με φωτο-δοκίμια σχετικά με τον έρωτα και το σεξ. Παρά την προσοχή που τράβηξε, το περιοδικό που αποστέλλονταν μόνο μέσω ταχυδρομικής συνδρομής είχε σχετικά μικρή κυκλοφορία και μόλις 75.000 -ακριβά- αντίτυπα τυπώθηκαν για το πρώτο τεύχος.

Το τρίτο τεύχος είχε γυμνές φωτογραφίες της πρόσφατα θανούσας Μέριλιν Μονρόε, τραβηγμένες από τον Bert Stern.



Στο σημείωμα του εκδότη, ο Ginzburg εξηγούσε πως οι πορτοκαλί σταυροί που υπήρχαν στις φωτογραφίες είχε κάνει η ίδια η Μονρόε, σε φωτογραφίες που κάτι δεν της άρεσε.

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους

Θα σκεφτεί κανείς, "όλα αυτά είναι πορνογραφία;"

Αυτό είναι το κύριο θέμα του τέταρτου τεύχους που τελικά καταδίκασε τον Ginzburg σε πενταετή φυλάκιση και οδήγησε στο κλείσιμο του περιοδικού. "Black and White in Color", με ένα γυμνό ζευγάρι (χωρίς όμως να εκτίθενται οι ηβικές περιοχές) με έναν Αφροαμερικανό και μια λευκή.


Η κατηγορία περί βωμολοχίας στηρίχτηκε σε αυτό το τεύχος. Α μην ξεχνάμε, πως οι ΗΠΑ κλονιζόταν εκείνη την εποχή από φυλετικές ταραχές.



Ήδη, ο Ginzburg είχε ετοιμάσει και το πέμπτο τεύχος αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ.

Ο Ginzburg τελικά εξέτισε 8 μήνες φυλάκισης.

Αν και ο Ralph Ginzburg προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άλλο περιοδικό -ξανά με τον Herb Lubalin- με τίτλο Avant Garde, το οποίο επικεντρωνόταν πιο πολύ στην ριζοσπαστική πολιτική, η εκδοτική του καριέρα δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Μετά από δεκατέσσερα τεύχη, ο Ginzburg τα παράτησε και έγινε ένας freelance φωτορεπόρτερ με ειδίκευση σε σκηνές της Νέας Υόρκης και αθλητικά γεγονότα.


Το 2006, ο Ralph Ginzburg πέθανε σε ηλικία 76 χρονών, τρεις εβδομάδες αφότου οι τελευταίες του φωτογραφίες -ενός ποδοσφαιρικού αγώνα- εκδόθηκαν στην New York Post.

Το δεύτερο τεύχος, όπου ο Ginzburg παρουσιάζει μερικές από τις απαντήσεις στα γράμματα του:



Στα γράμματα που έστειλε ο Ginzburg στις αρχές του 1960, έγραφε: "Το Eros είναι έτοιμο να γίνει συλλεκτικό".



Ολόκληρα τα τεύχη μπορείτε να τα βρείτε στο past print: Τεύχος 1 , Τεύχος 2 , Τεύχος 3 , Τεύχος 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου