Οι κουμπαράδες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλούς αιώνες. Για να ενισχυθεί η έννοια της αποταμίευσης, προστέθηκε μια μικρή σχισμή στην κορυφή τους, ώστε να μπορεί κάποιον να βάζει κέρματα αλλά να μην μπορεί να τα βγάλει. Ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος τα κέρματα ήταν σπάζοντας τον κουμπαρά, οι οποίοι φτιαχνόταν από φτηνά υλικά. Τελικά, αυτά τα απλά κουτιά εξελίχτηκαν στους κουμπαράδες που μοιάζουν με γουρουνάκια.
Τα πρώτα "γουρουνάκια" είναι πολύ σπάνια και έτσι είναι δύσκολο να μελετηθούν οι απαρχές τους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μερικές θεωρίες.
Η πιο κοινή ανάγεται στην Ευρώπη του 15ου αιώνα, όπου χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πιάτων, μπουκαλιών και δοχείων μια μορφή πηλού που ονομαζόταν "pygg". Όταν ο κόσμος άρχισε να ρίχνει τα κέρματα του σε αυτά τα δοχεία από "pygg", άρχισαν να τα αποκαλούν "pygg banks" (τράπεζες). Τελικά, χάρη σε μια παρερμηνεία η λέξη "pygg" έγινε "pig" (γουρούνι), και οι αγγειοπλάστες άρχισαν να φτιάχνουν κουμπαράδες σε σχήμα γουρουνιού. Έτσι ανακαλύφτηκαν αυτοί κουμπαράδες.
Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως οι κουμπαράδες σε σχήμα γουρουνιού προέρχονται από την Κίνα την εποχή της δυναστείας Τσινγκ. Μιας και τα γουρούνια συμβολίζουν πλούτο και αφθονία στην κινεζική κουλτούρα, ο κόσμος έφτιαχνε δοχεία σε σχήμα γουρουνιών για να αποθηκεύουν τα κέρματα τους.
Άλλοι πιστεύουν πως προέρχεται από την Ινδονησία. Εκεί έχουν βρεθεί δοχεία από τον 14ο αιώνα. Μέσω των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Κίνας, της Ινδονησίας και της Ευρώπης, είναι πιθανό η έννοια των κουμπαράδων να ταξίδεψε από τη μία χώρα στην άλλη, και τελικά, καθιστώντας πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το που φτιάχτηκαν οι πρώτοι κουμπαράδες.
Σήμερα πλέον, οι κουμπαράδες έχουν στο κάτω μέρος τους ένα "πορτάκι" που ανοίγει και μπορεί κανείς να βγάλει τα κέρματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου