Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πως πήραν τα ονόματα τους οι γειτονιές του Μανχάταν


Για ένα νησί με έκταση μόλις 24 τετ. μίλια, το Μανχάταν έχει πολλές γειτονιές. Πολλές έχουν διακριτικά παρατσούκλια που μπορεί να μην τα καταλαβαίνουν οι τουρίστες ή σε ακόμα σε κάποιον Νεοϋορκέζο. Δείτε πως πήραν τα ονόματα τους οι πιο διάσημες γειτονιές της Νέας Υόρκης.Δείτε ακόμη:
Από πού πήραν τα ονόματά τους τα κράτη της Ευρώπης
Αθηναϊκοί δρόμοι: Από πού πήραν τα ονόματά τους;

Χάρλεμ
Για μια γειτονιά με τόσο πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική ιστορία, η προέλευση του ονόματός της είναι μάλλον υποτονική. Χάρλεμ είναι μια τροποποίηση του ονόματος Haarlem, μιας πόλης στην Ολλανδία, από την οποία πήρε το όνομά του. Η περιοχή είναι τεράστια, ξεκινώντας από την 110η Οδό, μεταξύ της 5ης και της 8ης Λεωφόρου, και από την 125η Οδό ως την 155η Οδό από την 5η Λεωφόρο στο νερό, και τελικά από τον ποταμό East στον ποταμό Hudson.

Τσέλσι
Ένα τέταρτο του αιώνα πριν από την Αμερικανική Επανάσταση, ο Βρετανός συνταξιούχος Major Thomas Clarke αγόρασε 380 στρέμματα γης ανάμεσα σε αυτό που είναι τώρα η 21η και η 24η Οδός, και από την 8η Λεωφόρο στο νερό. Έχτισε ένα σπίτι στο μέρος και το ονόμασε "Τσέλσι", από ένα νοσοκομείο και γηροκομείο βετεράνων στρατιωτών που βρίσκεται στη Βρετανία.

Times Square


Όταν η New York Times μετακόμισε τα κεντρικά της στην τότε Long Acre Square τι 1904, ο ιδιοκτήτης-εκδότης Adolph Ochs ενθάρρυνε τον Δήμαρχο George B. McClellan, Jr. να αλλάξει το όνομα σε Times Square. Ο McClellan συμφώνησε και μετονόμασε την πλατεία.

Herald Square


Αυτή η πολυσύχναστη διασταύρωση στην 34η οδό και 6η Λεωφόρο πήρε τι όνομα της μετά από τη New York Herald. Η εφημερίδα δεν υπάρχει πια, άφησε όμως το όνομα της μόνιμη κληρονομιά στην πόλη.

Madison Square
Δεν πρέπει να συγχέεται με το γήπεδο των New York Rangers, Madison Square Garden. Madison Square είναι το πάρκο στην 23η Οδό και την 5η Λεωφόρο και στην πλατεία που το περιβάλλει, τα οποία οφείλουν το όνομά τους στον τέταρτο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάντισον.

Ακρωνύμια
Υπάρχουν και γειτονιές ου το όνομα τους είναι ακρώνυμα:

SoHo: South of Houston Street (Νότια της Οδού Χιούστον)
NoHo: NOrth of HOuston (Βόρεια της Οδού Χιούστον)
Tribeca: the TRIangle BElow CAnal Street (το Τρίγωνο κάτω από την Οδό Κανάλ)
Nolita: NOrth of Little ITAly (Βόρεια της Μικρής Ιταλίας)

Διαβάστε (αγγλικά) και για άλλες περιοχές και τα ονόματα τους στο Mental Floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου