Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μια μικρή ιστορία-εναλλακτικό τέλος: Η Άννα Φρανκ επέζησε του Ολοκαυτώματος

εικονογράφηση: robert hunt

"Θα το βάλω στη σελίδα μου στο Facebook και θα πω όλα όσα μας είπες", είπε η Vicki. "Φοβερό!"

"Facebook..." χαμογέλασε η Anne. "Δεν είχαμε τέτοια τότε. Αλλά είχα ένα ημερολόγιο, όταν ήμασταν κλεισμένοι. Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του πολέμου, ένας από τους Ολλανδούς υπουργούς που βρισκόταν στο Λονδίνο, είπε στο ραδιόφωνο ότι θα μάζευαν έγγραφα, σαν αυτό ώστε να φτιάξουν ένα αρχείο για το πως ήταν τα πράγματα, ενώ ήμασταν υπό κατοχή. Ξαναθυμήθηκα μερικά πράγματα και έγραψα περισσότερα για κάποια".



Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της γλίτωσαν τη δίωξη των Εβραίων από τους Ναζί όταν μετανάστευσαν στις Κάτω Χώρες. Όταν όμως η Γερμανία κατέλαβε και την Ολλανδία, αυτοί και μερικοί ακόμη έζησαν σε κρυφά δωμάτια σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ. Το 1944, η φιλοναζιστική Ολλανδική αστυνομία ανακάλυψε τα δωμάτια και τους έστειλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο Bergen-Belsen τον Μάρτιο του 1945. Ήταν μόνο 15 χρονών.

Από τότε, εκατομμύρια έχουν διαβάσει αντίγραφα του ημερολογίου της.

Σε μια νέα, μικρή ιστορία γραμμένη από τον Harry Turtledove, έναν συγγραφέα ιστοριών με εναλλακτικό τέλος, η Άννα επέζησε του Ολοκαυτώματος. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια. Σήμερα, είναι 84 χρονών και ζει σε ένα γηροκομείο, όπου την επισκέπτεται μια τάξη ενός σχολείου και ακούει τις εμπειρίες της από το Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε την ιστορία "The Eighth-Grade History Class Visits the Hebrew Home for the Aging" εδώ (αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου