Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ένας εγκαταλελειμμένος, μυστικός κινηματογράφος στην έρημο του Σινά


Σαν το κοινό να βγαίνει από την άμμο του της ερήμου του Σινά, ένας εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος βρίσκεται εκεί, περιμένοντας το, που ποτέ όμως δεν ήρθε.
 
 

Οι φωτογραφίες είναι του Εσθονού βραβευμένου φωτογράφου Kaupo Kikkas, ο οποίος εξηγεί και την ιστορία του αλλόκοτου αυτού μέρους, όπως την άκουσε.

Κατ' αρχάς, δεν πρόκειται για κάποιο παλιό μέρος. Το μέρος δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στις αρχές αυτής της χιλιετίας από κάποιον ανώνυμο Γάλλο. Αυτός ο τύπος λοιπόν, που του άρεσε η κάνναβη -και μάλλον είχε πολλά λεφτά για πέταμα- κάποια στιγμή βρέθηκε στην έρημο του Σινά με τους φίλους του και αποφάσισε ότι κάτι έλειπε από το μέρος... Ένας κινηματογράφος!


Με την ιδέα καρφωμένη στο μυαλό του -και την τρελή επιθυμία να δει το "Dune" του David Lynch στον δικό του κινηματογράφο στην έρημο- επέστρεψε στο Παρίσι και άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα με επενδυτές. Ετοίμασε μια ειδική οθόνη και αγόρασε όλα αυτά τα όμορφα ξύλινα καθίσματα, επιπλέον έπιπλα και τον προβολέα ενός παλιού κινηματογράφου στο Κάιρο ...

Σύντομα, ο κινηματογράφος ήταν έτοιμος και ετοιμάστηκε ένα μεγάλο πάρτι για τα εγκαίνια του. Αλλά ο Γάλλος ξέχασε κάτι. "Στους Αιγύπτιους δεν αρέσει όταν οι Ευρωπαίοι έχουν καλύτερες ιδέες", λέει ο Kikkas.


Οι λεπτομέρειες είναι λίγο θολές, αλλά υποτίθεται ότι τη νύχτα των εγκαινίων, με τον κυβερνήτη του Σινά παρών, η ηλεκτρική γεννήτρια μυστηριωδώς έπαθε σαμποτάζ. Καμία ταινία δεν προβλήθηκε όχι μόνο εκείνη τη νύχτα, αλλά ποτέ. Τα τρελά όνειρα του Γάλλου για έναν κινηματογράφο στην έρημο έπεσαν έξω και ο κινηματογράφος έχει μείνει εκεί από τότε, σαν κάποιο μνημείο ενός Φαραώ από μια άλλη διάσταση.

Άλλες πληροφορίες ή φωτογραφίες, εκτός από αυτές του Kikkas, είναι δύσκολο να βρει κανείς. Στην ουσία, δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο. Παράξενο, ε; Πώς μπορεί ένα τέτοιο μέρος να παραμένει κρυφό;

Το μέρος βρίσκεται στη γνωστή παραλία της Αιγύπτου, Sharm El Sheikh. Ο πιο κοντινός δρόμος είναι ο επονομαζόμενος "Dusti road", αλλά για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να περπατήσει πολλά χιλιόμετρα μέσα στην έρημο.


Η μοναδική φωτογραφία, εκτός από αυτές του Kaupo Kikkas - φωτογραφία

Δείτε το μέρος στο google maps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου