Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Το σημείο μηδέν του Ισημερινού


Παρά το γεγονός ότι ο ισημερινός διατρέχει πολλές χώρες του πλανήτη, στον Ισημερινό ή Εκουαδόρ, παίρνουν πολύ στα σοβαρά την μοναδική γεωγραφική τους θέση.Άλλωστε η επίσημη ονομασία της χώρας (Δημοκρατία του Ισημερινού) σημαίνει κυριολεκτικά αυτό το πράγμα (Equator ονομάζεται στα ισπανικά) και η πρωτεύουσα του, Κίτο, βρίσκεται πάνω σ' αυτήν την νοητή γραμμή.


Το σημείο ανακαλύφθηκε και χαρτογραφήθηκε από μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων, με αρχηγό κάποιον Charles-Marie de La Comdamine, το 1736. Η ομάδα πέρασε 10 χρόνια στο Εκουαδόρ κάνοντας έρευνες και απέδειξε ότι ο πλανήτης μας δεν είναι εντελώς στρογγυλός, αλλά σε σχήμα περίπου οβάλ.

Το 1936, η κυβέρνηση του Ισημερινού, έφτιαξε ένα μνημείο για την 200η επέτειο από την πρώτη γεωδαιτική αποστολή της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.


Αυτό το μνημείο αντικαταστάθηκε από ένα πύργο ύψους 30 μέτρων, που στην κορυφή του έχει μια σφαίρα, το 1979. Το μνημείο βρίσκεται μέσα στο πάρκο "Mitad del Mundo" (Κέντρο του Κόσμου). Μια παχιά κίτρινη γραμμή διατρέχει το έδαφος που σηματοδοτεί την ακριβή θέση του ισημερινού.

Όμως, ένα σύγχρονο GPS απέδειξε ότι το πραγματικό σημείο 0 βρίσκεται περίπου 240 μέτρα πιο βόρεια, κάτι όμως που δεν εμποδίζει χιλιάδες τουρίστες να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου