Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ένα χωριό φάντασμα στα περίχωρα του Παρισιού


Το Παρίσι βρίσκεται στο κέντρο του Ιλ-ντε-Φρανς, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, με περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη πιο πλούσια και μεγαλύτερη οικονομική περιοχή. Αλλά υπάρχει μια μικρή γωνία στην περιοχή που δίνει μια άλλη χροιά. Μόλις 30 λεπτά βόρεια από την Παναγιά των Παρισίων στο κέντρο του Παρισιού, βρίσκεται ένα χωριό φάντασμα όπου πολύ λίγα έχουν αλλάξει από τα μέσα του 20ου αιώνα.Το Goussainville-Vieux Pays ήταν ένα ήσυχο αγροτικό χωριό, 20 χλμ από το Παρίσι. Στην καρδιά του βρίσκεται ο σκελετός ενός αστικού πύργου του 19ο αιώνα, ακριβώς απέναντι από το αναγεννησιακό καθολικό ναό του χωριού. Στα 1970, τα πάντα όμως άλλαξαν.

Το 1972 οι κάτοικοι του Goussainville βρέθηκαν κάτω από τον αεροδιάδρομο του νεόκτιστου αεροδρομίου Charles de Gaulle. Το χωριό βρέθηκε τόσο κοντά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας που ο θόρυβος από τα αεροπλάνα που πετούσαν χαμηλά ήταν ανυπόφορος. Οι κάτοικοι άρχισαν σιγά-σιγά να το εγκαταλείπουν.

Ο πύργος χτίστηκε το 1860 από τον Monsieur Théodore Frapart, του οποίου ο πατέρας ήταν δήμαρχος του Goussainville στις αρχές του 1800:

Δεν ήταν όμως μόνο ο θόρυβος το πρόβλημα των κατοίκων του χωριού. Το καλοκαίρι του 1973, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης Salon de Bourget που διεξήχθη στο CDG, ένα σοβιετικό πρωτότυπο ανταγωνιστής του Concorde συνετρίβη στο Goussainville, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και το σχολείο, που ευτυχώς ήταν κλειστό εκείνη την ημέρα. Οι έξι επιβαίνοντες του αεροσκάφους και οκτώ ακόμα άνθρωποι στο έδαφος σκοτώθηκαν. Μέχρι το 1973, οι τελευταίοι 200 κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν.


Υπεύθυνοι για εγκατάλειψη 150 περιουσιών του χωριού, οι αρχές του αεροδρομίου αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και να τα προσέχουν. Από τα 144 σπίτια, το αεροδρόμιο απέκτησε τα 80. Όχι όμως και τον αναγεννησιακό ναό Saint-Pierre-Saint-Paul.

Χωρίς τη δυνατότητα να τα κατεδαφίσουν, αφέθηκαν στην φθορά.


Ακόμη και ο ναός του 14ου αιώνα άρχισε να καταρρέει, μέχρι το 2010, όταν μετά από χρόνια εγκατάλειψης, οι τοπικές αρχές τελικά παρενέβησαν και άρχισε τις προσπάθειες να τον αναστυλώσουν.


Σήμερα, υπάρχει ένα νέο Goussainville εκεί που μετακινήθηκαν οι κάτοικοι του παλιού. Εν τω μεταξύ, στο παλιό χωριό υπάρχουν ακόμη μια χούφτα πιστών κατοίκων. Το 2009, το αεροδρόμιο τους πούλησε πίσω το μισό χωριό με τη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.από: Messy Nessy Chic

1 σχόλιο: