Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο Γαλαξίας φωτογραφημένος από ένα Boeing 747


Στα δεξιά της φωτογραφίας παραπάνω (APOD της 14ης Ιουνίου) βλέπουμε τον Γαλαξία μας ενώ στα αριστερά το φτερό ενός Boeing 747. Η φωτογραφία δεν είναι photo manipulation. Είναι πραγματική 100%!Ο αστροφωτογράφος Alex Merga συνέλαβε αυτήν την φωτογραφία στις 7 Ιουνίου, ενώ πετούσε από τη Νέα Υόρκη για το Λονδίνο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ύψος περίπου 37.000 ποδών πάνω από τον Ατλαντικό. Σε τέτοιο ύψος αναφέρει ο Merga, οι συνθήκες για αστροφωτογράφιση είναι ιδανικές. Ο ουρανός είναι καθαρός και η φωτορύπανση είναι ελάχιστη. Άλλο ήταν το πρόβλημα του. Πως να τραβήξει μια long-exposure φωτογραφία από ένα αεροπλάνο που πετούσε με 600 μίλια/ώρα;

Η μόνη λύση ήταν να έχει όσο το δυνατό μικρότερες εκθέσεις ενώ θα συνέλεγε όσο το δυνατό περισσότερο φως. Γι' αυτό, τον φακό του (Canon 28mm f1.8) εντελώς ανοικτό και το ISO στο 1600 στην Canon 450D του, το μέγιστο γι' αυτήν την κάμερα. Τράβηξε 93 φωτογραφίες, με έκθεση η κάθε μια στα 30 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Για να έχει καθαρές λήψεις, στερέωσε το τρίποδο του μεταξύ του μπράτσου του καθίσματός του και της ατράκτου του αεροπλάνου και καλύφτηκε με μια κουβέρτα για να μπλοκάρει το φως από το εσωτερικό του αεροπλάνου.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι μια από τις 93 που τράβηξε και έχει έκθεση 10 δευτερολέπτων.

Ο Merga είχε την ιδέα να τραβήξει μια τέτοια φωτογραφία τον περασμένο Νοέμβριο ενώ πετούσε με ένα 767. Είχε δει τον Γαλαξία και του άρεσε, παρόλο που ήταν χειμώνας (από τη γη βλέπουμε την πιο λαμπρή περιοχή του Γαλαξία του καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα, ο γαλαξίας φαίνεται αμυδρά). Επιπλέον, το αεροπλάνο ήταν γεμάτο και δεν ήθελε να ανησυχήσει τους υπόλοιπους επιβάτες. Αυτήν την φορά όμως, το αεροπλάνο ήταν σχεδόν άδειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου