Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Stadio dei Marmi, Ρώμη: τα ελληνορωμαϊκά αγάλματα ενός γηπέδου από την φασιστική περίοδο της Ιταλίας


Το Stadio dei Marmi, που βρίσκεται στο Foro Italico, είναι ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Μουσολίνι και έχει διακοσμηθεί με ελληνορωμαϊκά αγάλματα που όμως αντλούν έμπνευση από τον φασισμό παρά από την κλασική περίοδο.
Η κατασκευή του ανοικτού γηπέδου ολοκληρώθηκε το 1928 ως κέντρο εκπαίδευσης των μαθητών της γειτονικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής. Το κεντρικό γρασίδι περιβάλλεται από μερικές θέσεις και πάνω απ' αυτές υπάρχουν κλασικά αγάλματα αθλητών κρατώντας σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό. Όπως ήταν το κλασικό στυλ, τα αγάλματα είναι γυμνά και κρατούν το καθένα κάποιο στοιχείο του αθλήματός του: ένα μπαστούνι του κρίκετ, μια μπάλα ποδοσφαίρου, μια ρακέτα του τένις, κ.ά. 59 αγάλματα στέκονται γύρω από την κορυφή του αγωνιστικού χώρου δίνοντας τη συνολική εμφάνιση ενός σύγχρονου ελληνικού σταδίου. Από κοντά, όμως, τα αγάλματα διαθέτουν πιο σοβαρά χαρακτηριστικά, ένα χαρακτηριστικό του φασισμού.


Το στάδιο έχει φιλοξενήσει από Ολυμπιακό χόκεϊ επί χόρτου μέχρι τελετές έναρξης και είναι σε χρήση μέχρι και σήμερα.από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου