Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η γέννηση ενός άστρου


Στην καταπληκτική εικόνα που βλέπουμε πιο πάνω, σύλληψη του Hubble Space Telescope, βλέπουμε τη γέννηση ενός άστρου.

Στην εικόνα του Hubble βλέπουμε το IRAS 14568-6304, ένα νεογέννητο άστρο βυθισμένο σε μια ελαφριά ομίχλη από χρυσά αέρια και σκόνη.

Η σκοτεινή περιοχή είναι γνωστή ως Διαβήτης (Λατινικά: Circinus. Είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1763 από τον Lacaille και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση). Ο Διαβήτης έχει μάζα περίπου 250.000 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και είναι γεμάτος με φυσικό αέριο, σκόνη και μικρά αστέρια. Μέσα του βρίσκονται δύο τεράστιες περιοχές γνωστές στους αστρονόμους ως Διαβήτης-Δύση και Διαβήτης-Ανατολή. Κάθε μία από αυτές τις μάζες έχει μάζα περίπου 5.000 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου, καθιστώντας τα πιο γνωστά μέρη σχηματισμού αστέρων στον Διαβήτη. Οι δυο περιοχές συνδέονται με μια σειρά νέων αστρικών αντικειμένων και το IRAS 14568-6304 (είναι αυτό που φαίνεται μέσα στην θολή ομίχλη αερίων μέσα στον Διαβήτη-Δύση) είναι ένα από αυτά.

Το IRAS 14568-6304 είναι ξεχωριστό γιατί είναι η κινητήρια δύναμη ενός protostellar τζετ, το οποίο εμφανίζεται εδώ σαν "ουρά" κάτω από το αστέρι. Αυτό το ρεύμα είναι τα εναπομείναντα αέρια και σκόνη που πήρε το αστέρι από το μητρικό νέφος για να σχηματιστεί. Ενώ το περισσότερο απ' αυτό το υλικό σχηματίζει το άστρο και τον δίσκο προσαύξησης (ονομάζεται και περιαστρικός δίσκος) -ο δίσκος με το υλικό που περιβάλουν το άστρο και που κάποτε μπορεί να δημιουργήσει πλανήτες- κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δημιουργίας το άστρο άρχισε να εκβάλει μέρος του υλικού με υπερηχητικές ταχύτητες στο διάστημα.

Δείτε εδώ την εικόνα σε πλήρη ανάλυση (3951 x 1820 pixel) και εδώ το full-size 16.3mb TIF αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου