Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Δείτε όλο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη μέσα σε 7 λεπτά


Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κράτησε πάνω από έξι χρόνια σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική και τη Νότια Αμερική.
 
 

Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέρα προς μέρα όλο το θέατρο των στρατιωτικών συγκρούσεων με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη, με την τεχνική του time-lapse. Ο δημιουργός του έχει χαρτογραφήσει κάθε μέρα του πολέμου από την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, έως την παράδοσή τους στις 8 Μαΐου του 1945.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις μετατοπίζονται συνεχώς και μπορούμε να τις διακρίνουμε με βάση τα χρώματα. Μπλε για τους Συμμάχους και κόκκινο για τον Ναζιστικό Άξονα.

Κατά την εξέλιξη του χάρτη ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα με την φωνές των ηγετών των εμπολέμων, όπως του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Στάλιν και του Ρούζβελτ.

Δείτε στο 2ο λεπτό την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα στο Ανατολικό μέτωπο (περίπου στο 2.14), αλλά και τη σταδιακή κάμψη της Βέρμαχτ (μετά το 4.30) που τελικά απωθείται από τον Κόκκινο στρατό.

Ο δημιουργός του χάρτη, EmperorTigerstar, στηρίχθηκε σε διάφορες πηγές από τον Στρατιωτικό Άτλαντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου του Chris Bishop, μέχρι την αμφιλεγόμενη Wikipedia.

Η προσεκτική ανάγνωση ανακαλύπτει κενά και ελλείψεις, αλλά το εγχείρημα βοηθά να ανοίξει ένα νέο παράθυρο συζήτησης για την σύγχρονη ιστορία σε μια εποχή που ο φασισμός επανεμφανίζεται με πολιτικό προσωπείο.πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου