Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Μικρά θαύματα: Πέντε από τα καλύτερα διοράματα του κόσμου

Κάπου τα 1820 ο Louis Daguerre -ο εφευρέτης της δαγκεροτυπίας- και Charles Marie Bouton ανακάλυψαν το διόραμα, ένα τρισδιάστατο μοντέλο μιας ρεαλιστικής σκηνής, που εμφανίζονται συχνά μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο. Τα διοράματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσουν άγρια ​​ζωή, ιστορικά γεγονότα, διάσημες μάχες, τοπία ή απλά σκηνές της καθημερινής ζωής. Μερικά από τα πιο σαγηνευτικά εκθέματα σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο είναι μικροσκοπικά διοράματα με ανθρώπους, τοποθεσίες με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Δείτε πέντε περίτεχνα διοράματα μουσείων που παρουσιάζουν μια άποψη σε μικρογραφία του κόσμου.


Fisher Museum, Petersham, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ






Στη δυτική Μασαχουσέτη, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 3.000 εκτάρια γης, που ονομάστηκαν το Δάσος του Χάρβαρντ, το οποίο λειτουργεί ως εργαστήριο και ερευνητικό κέντρο για τη μελέτη της δασοκομίας.

Στη μέση του δάσους, το Μουσείο Fisher διαθέτει 23 εντυπωσιακά διοράματα που απεικονίζουν τα δάση της Νέας Αγγλίας. Τα διοράματα είναι απίστευτα ζωντανές σκηνές που απεικονίζουν την ιστορία, την ανάπτυξη και τη βιολογία του δασικού οικοτόπου.


Australian War Memorial, Καμπέρα, Αυστραλία






Απεικονίζει κατάλληλα μάχες και στρατιωτικές σκηνές. Με μακάβριες λεπτομέρειες -μερικές φορές-, αυτά τα μικροσκοπικά μοντέλα βοηθούν να μεταδοθεί στους θεατές η φρίκη του πολέμου.

Φτιαγμένα στα 1920, τα διοράματα του Australian War Memorial καταγράφουν τις εμπειρίες των Αυστραλών κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν οδυνηρές σκηνές του πολέμου των χαρακωμάτων κατά μήκος του Δυτικού Μετώπου και φυσικά, η σύγκρουση με τις τούρκικες δυνάμεις στην Καλλίπολη.


Ringling Circus Museum, Sarasota, Φλόριντα, ΗΠΑ





Ο Howard C. Tibbals εργάστηκε για πάνω από 50 χρόνια για να δημιουργήσει το διόραμα ενός τσίρκο που καλύπτει 3.800 τετραγωνικά πόδια και περιλαμβάνει πάνω από 44.000 κομμάτια.

Βρίσκεται στο Tibbals Learning Center στο Ringling Circus Museum, το μοντέλο του Tibbals έχει βαπτιστεί "η μεγαλύτερη μινιατούρα τσίρκο στον κόσμο". Παρά το γεγονός ότι ο Τίμπαλς αποκάλεσε τη δημιουργία του, το "Howard Bros. Circus", επειδή του αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσει το όνομα Ringling, το διόραμα του είναι μια ακριβής αναπαράσταση της παράστασης Ringling Brothers and Barnum & Bailey που ταξίδευε στην Αμερική από το 1919 μέχρι και το 1938.

Το διόραμα διαθέτει χιλιάδες ανθρώπινες φιγούρες, εκατοντάδες ζώα, οκτώ μεγάλες σκηνές, πλευρικές σκηνές, οχήματα και έναν πλήρη σιδηρόδρομο με τα μοντέλα των βαγονιών που μετέφεραν το τσίρκο από πόλη σε πόλη.


Jaca Citadel Military Miniatures Museum, Jaca, Ισπανία




Η ακρόπολη Jaca είναι ένα επιβλητικό πεντάγωνο φρούριο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ισπανία. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα για να αποτρέψει τις εισβολές των Γάλλων. Σήμερα στην Ακρόπολη βρίσκεται μία από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές στον κόσμο των στρατιωτικών διοραμάτων.

Το Military Miniatures Museum προήλθε από τις προσπάθειες ενός ανθρώπου, του Carlos Royo-Villanova, που συγκέντρωσε πάνω από 32.000 μικροσκοπικούς στρατιώτες που αντιπροσωπεύουν στρατούς από όλο τον κόσμο και σε ένα ευρύ φάσμα ιστορικών περιόδων. Η συλλογή μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη το 2001. Οι στρατιώτες εμφανίζονται πλέον σε 23 διοράματα που απεικονίζει σε μικρογραφία μάχες και στρατούς που εκτείνονται από την αρχαία Αίγυπτο έως και τον 20ο αιώνα.


Heichal Shlomo Museum, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ




Το να καταγράψει κάποιος 4.000 χρόνια ιστορίας δεν είναι κάτι απλό, ακόμη και όταν γίνεται σε μια μικρογραφία. Στο Heichel Shlomo Museum στην Ιερουσαλήμ, 30 διοράματα λένε την ιστορία του εβραϊκού λαού από το ταξίδι του Αβραάμ προς τη Χαναάν μέχρι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Δημιουργήθηκαν από τον Βρετανό καλλιτέχνη David Stokes το 1958, τα διοράματα εμφανίζονται σε γυάλινα κουτιά με μήκος που κυμαίνεται από 2,5 έως 5 πόδια. Άπειρα ειδώλια με ύψος μια ίντσα απεικονίζουν βιβλικές σκηνές, όπως τον χωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας, τον θρίαμβο του Ιησού του Ναυή στη μάχη της Ιεριχούς και την Αποκάλυψη στο Όρος Σινά.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου