Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μερικά από τα πρώτα πράγματα που έγιναν στο διαδίκτυο


Πότε έγινε το πρώτο tweet; Ποιο ήταν το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube; Ποια ήταν η πρώτη ιστοσελίδα; Ποια ήταν η πρώτη διαφήμιση που μπήκε σε σελίδα; Ποια ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης; Αυτά και άλλα πολλά στη λίστα που ακολουθεί.Δείτε ακόμη:
Τι σας λείπει από τη ζωή πριν από το διαδίκτυο;
Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των selfie

Το πρώτο tweet


Στις 21 Μαρτίου του 2006, ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey έγραψε το πρώτο tweet με 24 χαρακτήρες από τους 140 που έχει σαν όριο.


Το πρώτο βίντεο στο YouTubeΤο "Me at the zoo" ανέβηκε στο YouTube στις 23 Απριλίου του 2005, από τον συνιδρυτή της σελίδας Jawed Karim.


Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στον παγκόσμιο ιστό


Το 1992, ο Tim Berners-Lee δούλευε ένα μικρό project που έλεγε "the World Wide Web". Όταν ο Berners-Lee πλησίασε το ροκ γκρουπ Les Horribles Cernettes ώστε να τον βοηθήσουν με το project του, ούτε που είχαν φανταστεί ότι η φωτογραφία τους θα γινόταν η πρώτη που θα ανέβαινε στο World Wide Web.


Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο Instagram


Τον Ιούλιο του 2010, ο συνιδρυτής του Instagram Kevin Systrom βρισκόταν στο Todos Santos του Μεξικό, φωτογράφισε το σκυλάκι του και το ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο. Το δίκτυο όμως έκανε το ντεμπούτο του τρεις μήνες μετά.


Η πρώτη ιστοσελίδα


Θυμάστε τον Tim Berners-Lee και την πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στον Παγκόσμιο Ιστό; Το 1991, ο Berners-Lee σκέφτηκε ότι καλά θα ήταν να υπήρχε και ένα μέρος όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το World Wide Web. Έτσι, γεννήθηκε η πρώτη ιστοσελίδα.


Το πρώτο καταχωρημένο domain ".com"


31 χρόνια πριν, το 1985, οι κατασκευαστές υπολογιστών με έδρα τη Μασαχουσέτη Symbolics καταχώρησαν το domain "symbolics.com". Η εταιρεία πλέον δεν υπάρχει αλλά το domain εξακολουθεί να είναι λειτουργικό ως το παλαιότερο ".com" στο διαδίκτυο.


Το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε στο eBay
Το 1995, όταν το eBay ονομαζόταν AuctionWeb, οι ιδιοκτήτες της σελίδας θέλησαν να την δοκιμάσουν βάζοντας έναν χαλασμένο δείκτη λέιζερ προς πώληση. Προς έκπληξή τους, το λέιζερ αγοράστηκε από κάποιον έναντι 14,83 δολαρίων. Όταν οι ίδιοι ρώτησαν τον αγοραστή αν ήξερε ότι το λέιζερ ήταν χαλασμένο, εκείνος τους απάντησε ότι ήταν συλλέκτης χαλασμένων δεικτών λέιζερ. Αμέσως κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με κάτι μεγάλο.


Το πρώτο προϊόν που πουλήθηκε στο Amazon
Στις 3 Απριλίου του 1995, ο ανυποψίαστος πελάτης John Wainwright αγόρασε ένα αντίγραφο του βιβλίου Fluid Concepts and Creative Analogies του Hofstadter από ένα νέο online βιβλιοπωλείο ονόματι Amazon.


Η πρώτη webcam με live εικόνα


Το 1991, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εργαζόντουσαν σε διαφορετικό όροφο από εκεί που βρισκόταν ότι η καφετιέρα και αναγκαζόντουσαν να χάνουν πολλή ώρα πηγαινοερχόμενοι να δουν πότε ήταν έτοιμος ο καφές.
Έλυσαν αυτό το πρόβλημα συνδέοντας μια κάμερα σε ένα πλαίσιο, αναπτύσσοντας ένα απλό πρόγραμμα για να πιάνουν εικόνες και βάζοντας ένα πρόγραμμα που θα εμφάνιζε μια μικρογραφία της καφετιέρας σε πραγματικό χρόνο. Ήταν η πρώτη webcam του κόσμου.


Το πρώτο έγγραφο με emoticon


Σήμερα είναι αυτονόητα. Η πρώτη φορά όμως που μπήκαν σε ένα κείμενο ήταν το 1982 από τον Scott Fahlman.


Η παλιότερη σωζόμενη επεξεργασία της Wikipedia


Σύμφωνα με την σελίδα της Wikipedia με τίτλο "Wikipedia’s oldest articles" (τα παλιότερα άρθρα της Wikipedia) όταν η σελίδα πέρασε από την Phase I του λογισμικού της στο Phase II, χάθηκε όλη η πρώιμη ιστορίας της κατά λάθος. Το 2010, το Wikimedia ανακάλυψε μια κρυφή μνήμη αυτών των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας επεξεργασίας από το 2001.


Το πρώτο online multiplayer game


Πολύ πριν το World of Warcraft, υπήρχε μόνο το Multi-User Dungeon (ή MUD1), ο παλαιότερος εικονικός κόσμος. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε το 1978 από τους Roy Trubshaw και Richard Bartle στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και διαθέτει gameplay που βασίζεται σε κείμενο και μπορεί κανείς να προσκαλέσει παίκτες σε έναν μαγικό κόσμο με μάγους, θησαυρούς και περιπέτεια. Το παιχνίδι είναι ακόμη ενεργό!


Η πρώτη διαφήμιση που έγινε spam σε ιστοσελίδα


Στις 27 Οκτωβρίου του 1994, η σελίδα Wired.com, που τότε ονομαζόταν HotWired, δημοσίευσε μια διαφήμιση της AT&T με 10 λέξεις: "Have you ever clicked your mouse right here? You will." (Έχεις κάνει ποτέ κλικ εδώ; Θα κάνεις.) και όλα άλλαξαν.


Η πρώτη μηχανή αναζήτησης


Οκτώ χρόνια πριν δημιουργηθεί η Google, ο Alan Emtage, ένας φοιτητής στο McGill University του Μόντρεαλ του Καναδά, ανέπτυξε την πρώτη μηχανή αναζήτησης, με όνομα Archie, το 1990. Σήμερα, η ιστοσελίδα εξακολουθεί να διατηρείται, για ιστορικούς λόγους, από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.


Το πρώτο LiveJournal


Ξεκίνησε πολύ απλά με τα εξής λόγια του Brad Fitzpatrick το 1999, "this is a test". Το LiveJournal άνοιξε το δρόμο για το πώς χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα σήμερα.


Το πρώτο προφίλ στο Facebook


Πέντε χρόνια μετά το LiveJournal δημιουργήθηκε ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook. Μιας και οι πρώτοι τρεις λογαριασμοί της σελίδας ήταν απλά δοκιμαστικοί, η πρώτη κανονική σελίδα του Facebook, η τέταρτη δηλαδή, ήταν -ποιου άλλου;- του συνιδρυτή του Facebook, του Mark Zuckerberg.


Το πρώτο email
Το 1971, ο προγραμματιστής Ray Tomlinson έστειλε μερικά μηνύματα στον εαυτό του μέσω δυο μηχανημάτων με τη χρήση του συμβόλου "@". Μόλις είχες στείλει το πρώτο email του κόσμου.


Το πρώτο SPAM


Επτά χρόνια αφότου ο Tomlinson έστειλε τα πρώτα email, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα spam. Τότε υπήρχαν μόνο μερικές εκατοντάδες χρήστες του ARPANET. Όλοι έλαβαν μια πρόσκληση σε μια παρουσίαση τεχνολογίας που θα γινόταν στη Νότια Καλιφόρνια. Τα εισερχόμενα e-mail μας δεν ήταν ποτέ ξανά τα ίδια.

από: buzzfeed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου