Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μερικά από τα πρώτα φιλιά στον κινηματογράφο


Πότε συνέβη το πρώτο φιλί στον κινηματογράφο, ποιο είναι το πιο θρυλικό, πρώτα φιλήθηκαν μεταξύ τους γυναίκες ή άντρες, και άλλα ιστορίες για τα φιλιά στον κινηματογράφο.Το πρώτο φιλίΤο πρώτο κινηματογραφικό φιλί ήταν σε μια ταινία του 1896, μεταξύ της Mae Irwin και του John Rice. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αλλά προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο τότε: "Ετοιμάζονται να φιληθούν, αρχίζουν να φιλιούνται και φιλιούνται και φιλιούνται με έναν τρόπο που γκρεμίζεται ο κόσμος", ήταν ο τίτλος σε μια εφημερίδα.


Τα περισσότερα φιλιά σε μια ταινία
Ο John Barrymore φιλά πολλές, συγκεκριμένα 191, όμορφες γυναίκες στην του ταινία του 1926 Δον Ζουάν, την πρώτη ταινία της Warner Brothers Vitaphone με ήχο και μουσική. Η ταινία έχει διάρκεια 167 λεπτά και τα 191 φιλιά εμφανίζονται κάθε 53 δευτερόλεπτα.


Πρώτο φιλί μεταξύ γυναικών


Τι συνέβη πρώτα στην ιστορία του κινηματογράφου; Φιλί μεταξύ γυναικών ή μεταξύ αντρών; Το πρώτο φιλί μεταξύ γυναικών συνέβη 41 χρόνια πριν από το πρώτο μεταξύ αντρών.
Το 1930, η Μαρλέν Ντίτριχ, ντυμένη με αντρικό σμόκιν, φιλάει μια άλλη γυναίκα στην ταινία του 1930 Morocco. Η Ντίτριχ ήταν υποψήφια για Όσκαρ για αυτό το ρόλο.


Πρώτο φιλί μεταξύ αντρών
Το 1971, στο Sunday Bloody Sunday, ο Peter Finch φιλάει έναν άντρα και γράφει ιστορία. Όταν ρωτήθηκε για το ιστορικό φιλί του, ο Finch απάντησε, "Το έκανα για την Αγγλία".


Πρώτο φιλί με ανοικτό στόμα


Στο Flesh and the Devil του 1926, ο John Gilbert και η Greta Garbo γράφουν ιστορία με το γεμάτο πάθος φιλί τους. Το πάθος ήταν, προφανώς, πραγματικό, μιας και εκείνη την εποχή οι δυο τους είχαν σχέση.


Το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί
Στην ταινία του 1941 You're in the Army Now, ο Regis Toomey και η Jane Wyman φιλιούνται επί τρία λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα, χρόνος ρεκόρ.


Μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας
49 χρόνια χώριζαν την Ρουθ Γκόρντον, ηλικίας 73, με τον εραστή της, Bud Cort, ηλικίας 23 στην ταινία Harold and Maude.


Το πρώτο φιλί μεταξύ ατόμων διαφυλετικού χρώματος
Το πρώτο διαφυλετικό φιλί στον κινηματογράφο έγινε το 1957 στην ταινία Island in the Sun. Η πλοκή της ταινίας έχει να κάνει με τα πάθη τεσσάρων διαφορετικών ζευγαριών (δύο εκ των οποίων είναι μικτά ζευγάρια). Τα ζευγάρια είναι ο Harry Belafonte (μαύρος) και η Τζόαν Φοντέιν (λευκή) και ο John Justin (λευκός) και η Dorothy Dandridge (μαύρη).
Λόγω των ρατσιστικών στερεοτύπων εκείνη την εποχή, το στούντιο αποφάσισε ότι θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο-αμφιλεγόμενο να φιλάει ο λευκός την μαύρη.
Από την άλλη όμως, η Joan Fontaine έλαβε πολλά γράμματα μίσους επειδή "αγαπούσε έναν μαύρο".


Το πιο αγαπημένο φιλί όλων των εποχών
Το θέμα είναι υπό συζήτηση, αλλά ίσως το πιο αγαπημένο φιλί όλων των εποχών στον κινηματογράφο είναι μεταξύ των Μπαρτ Λάνκαστερ της Ντέμπορα Κερ στην ταινία του 1953, From Here to Eternity (εικόνα στην αρχή του θέματος).
Το φιλί δεν επρόκειτο αρχικά να συμβεί, αλλά ήταν μια έμπνευση της τελευταίας στιγμής του σκηνοθέτη Φρεντ Τσίνεμαν. Η MPAA (Motion Picture Association of America) απαγόρευσε το φιλί με το σκεπτικό ότι ήταν "πολύ ερωτικό". Η θρυλική σκηνή έχει σατιριστεί και αντιγραφεί σε πολλές ταινίες.


Όσα παίρνει ο άνεμος
Αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν λιποθύμησε βλέποντας τον Κλαρκ Γκέιμπελ να φιλάει την Βίβιαν Λι στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος του 1939.
Η ίδια η Λι πάντως δεν απολάμβανε τα φιλιά του Γκέιμπλ. Απεναντίας, τα μισούσε επειδή "η οδοντοστοιχία του βρομούσε".


Το να φιλάει κανείς την Μέριλιν Μονρόε "ήταν σαν να φιλάει τον Χίτλερ"
Ένα από τα πιο γνωστά φιλιά του κινηματογράφου ήταν μεταξύ του Τόνι Κέρτις και της Μέριλιν Μονρόε στην κωμωδία Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959). Στην περίφημη σκηνή, ο Μονρόε προσπαθεί να αποπλανήσει τον Κέρτις και τον φιλάει πολύ "επιθετικά".
Δύο πράγματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η Μονρόε ξεχνούσε τα λόγια της, προκαλώντας τη συνεχή του Κέρτις και, ακόμα χειρότερα, ο Κέρτις έπρεπε να έχει μια μπουκιά από ένα μπούτι κοτόπουλου πριν από κάθε γύρισμα, κάτι που το προκάλεσε απέχθεια στο κοτόπουλο.
Όταν ρωτήθηκε αργότερα σχετικά με τα φιλιά, ο Κέρτις είπε ότι το να φιλάει κανείς την Μέριλιν Μονρόε, "ήταν σαν φιλάει τον Χίτλερ".

Το συγκεκριμένο είναι ένα άρθρο του κωμικού ηθοποιού Eddie Deezen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου